Zo voeren we voor verhuurders regelmatig onderzoek uit naar het feitelijk gebruik van een specifieke woning. Ook verklaringen van omwonenden, verklaringen van monteurs die door de verhuurder naar het betreffende adres worden gestuurd en foto's van naambordjes bij de voordeur kunnen als bewijs dienen.
Illegale onderhuur melden
Dan kun je dat melden bij het Centraal Meldpunt Nederland: meld.nl. Een duidelijk teken van illegale onderverhuur is dat er te veel mensen in een woning wonen.
Een huurder mag niet de hele woning onderverhuren, tenzij zijn verhuurder daarvoor toestemming heeft gegeven. Een huurder mag wel een gedeelte van de woning onderverhuren, als hij zelf ook in de woning blijft wonen en als in het huurcontract geen verbod op onderhuur staat.
Wanneer u tijdelijk niet op uw kamer woont, kunt u uw kamer zolang verhuren. Dit heet onderhuur. Iemand die uw kamer onderhuurt, mag zich inschrijven als bewoner. Meestal kunt u als 'oude' bewoner ook gewoon ingeschreven blijven op dat adres.
Hoe werkt een woonfraude onderzoek? Woonfraude onderzoek begint vaak met het observeren van de woning. Door ʼs ochtends te observeren kan vastgesteld worden wie ʼs ochtends de woning verlaat en er geslapen heeft. Op deze manier kan achterhaald worden wie de daadwerkelijke bewoners zijn.
U mag niet uw gehele woning onderverhuren. Dat is wettelijk verboden. U mag als huurder wel een kamer van uw woning onderverhuren. Maar alleen als niet in het huurcontract staat dat u dat niet mag doen.
Onrechtmatig bewoning melden. Wat is woonfraude? Woonfraude is alle vormen van onrechtmatige bewoning, onrechtmatige doorverhuur, onrechtmatig gebruik en overbewoning van een woning waarbij geen toestemming is van de eigenaar.
U kunt een 'bestuurlijke boete' krijgen als u bewust of onbewust bijdraagt aan onjuiste informatie in de Basisregistratie Personen (BRP). Bijvoorbeeld als u uw verhuizing niet doorgeeft. Of als u iemand toestemming geeft om zich in te schrijven op uw adres, terwijl die persoon er niet woont.
U kunt uw verhuizing persoonlijk of schriftelijk doorgeven aan de gemeente waar u gaat wonen. De gemeente past uw adres daarna aan in de Basisregistratie Personen (BRP). Een verhuizing kunt u soms ook digitaal doorgeven.
In principe moet het niet kunnen. De eigenaar/huurder moet toestemming geven om je op zijn/haar adres in te laten schrijven.
Huurbescherming voor onderhuurder
Een onderhuurder huurt van iemand die zelf huurder is. Als u onderhuurder van een eengezinswoning of appartement bent, heeft u recht op huurbescherming. Uw verhuurder (de onderverhuurder) moet zich aan de regels voor verhuurders van woningen houden.
Huurinkomsten uit een gewone verhuur zijn onroerende inkomsten. Huurinkomsten uit onderverhuur zijn diverse inkomsten. De inkomsten uit onderverhuur worden apart belast aan het bijzonder tarief: 15 %. Die 15 % wordt natuurlijk niet zomaar toegepast op de huur die u ontvangt van uw vennootschap.
Ja, de verhuurder mag een waarborgsom (ook wel borg genoemd) vragen. De waarborgsom mag vanaf 1 juli 2023 maximaal twee maanden kale huur zijn. Voor contracten afgesloten vóór 1 juli 2023 mag dit maximaal drie maanden kale huur zijn. Dat heeft de rechter bepaald.
Inkomsten uit onderverhuring worden in de regel belast als een divers inkomen aan een tarief van 15%. Het is bovendien niet de ontvangen onderhuurprijs die wordt belast, maar het verschil tussen de ontvangen huur en de kosten die gemaakt zijn om deze inkomsten te bekomen (o.a. de zelf betaalde huurprijs).
Wat is onderhuur/onderverhuur? De eigenaar van een woning of een pand verhuurt de ruimte aan de huurder. Zij hebben een huurcontract. Wanneer de huurder (een deel van) de woning verhuurt aan iemand anders, is er sprake van onderverhuur.
Bewoners die niet meetellen voor de huurtoeslag
Een onderhuurder is iemand die een deel van de woning huurt waarin u zelf woont. Het inkomen en vermogen van onderhuurders telt niet mee voor de huurtoeslag. Ook gezinsleden van de onderhuurder tellen we niet mee. De onderhuur moet vastgelegd zijn in een huurcontract.
Zo is het mogelijk dat er iemand op jouw adres ingeschreven staat die er niet woont. Dit kan met of zonder jouw medeweten. Dit kan gevolgen hebben voor belastingen en heffingen, als je dus vermoedt dat iemand onterecht ingeschreven staat op jouw adres dan moet je bij de gemeente een onderzoek starten.
Kostgangers- of huurcontract
Je kunt natuurlijk iemand gratis bij je laten wonen. Bijvoorbeeld als het om familie gaat en je het financieel goed heeft. Maar het is ook helemaal niet gek om een vergoeding te vragen. Dan is het handig om dit te formaliseren met een kostgangers- of een huurcontract.
Voor inwoning in een huurwoning is toestemming nodig van de verhuurder. Dit geldt voor sociale huurwoningen en ook voor woningen in de particuliere of vrije sector.
In principe mag er 1 huishouden ingeschreven staan per adres. Dit betekent: 1 of 2 volwassenen, al dan niet met kinderen. Wanneer voor het adres een omzettingsvergunning is afgegeven, dan mogen er meerdere huishoudens ingeschreven staan op het adres.
Inschrijven als u in Nederland komt wonen
op een briefadres, als u geen vast woonadres heeft. Bijvoorbeeld omdat u binnenvaartschipper bent, of in een instelling verblijft (gevangenis, psychiatrische instelling, blijf-van-mijn-lijf-huis). De gemeente bepaalt of u zich op een briefadres mag inschrijven.
Langer dan 8 maanden buiten Nederland
Dan moet u zich altijd uitschrijven bij uw gemeente in Nederland. Wanneer u dit niet doet, kunt u een boete krijgen. De 8 maanden hoeven niet aaneengesloten te zijn. Het geldt bijvoorbeeld ook als u binnen een periode van een jaar 2 keer 5 maanden buiten Nederland gaat wonen.
U heeft toestemming van de verhuurder
Als de verhuurder het goedvindt, mag u uw woning onderverhuren. Het is wel verstandig om een contract te maken waarin de verhuurder toestemming geeft. Dat kan bijvoorbeeld in de huurovereenkomst. Maar u kunt ook een apart contract maken.
Een huurder is verplicht om zich in te schrijven bij de gemeente waar deze een woning huurt en dus daadwerkelijk woonachtig is. Wanneer dit niet gedaan wordt, kan de gemeente de keuze maken om de huurder een boete te geven.
Voorbeelden van onrechtmatig wonen zijn illegale (over)bewoning, huisvesting van arbeidsmigranten of kamerbewoning. Denk bij onrechtmatig gebruik aan een bedrijfspand of schuurtje waarin wordt gewoond. Of bijvoorbeeld een woning die wordt gebruikt als winkel of bedrijf.