Tijdens de loopsheid zijn sommige teven wat knorrig. Anderen zijn weer heel stil en hebben buikpijn. En weer anderen gaan heel slecht eten.
Een loopse teef is vaak wat onrustig, afgeleid en een beetje humeurig. Ze zal ook vaker kleine plasjes laten tijdens het uitlaten om haar geur te verspreiden. Vaak is de eetlust van een loopse teef ook wat minder. Loopsheid uit zich bij iedere hond anders.
De meeste vrouwelijke honden hebben een regelmatige cyclus, meestal om de zes tot acht maanden. Het is heel typisch dat ze twee keer per jaar loops zijn. De gemiddelde duur van de loopsheid is drie weken of 21 dagen. Maar dit is dus slechts een richtlijn!
Sommige teefjes zijn heel schoon en wassen het bloed steeds weg, waardoor u het misschien niet opmerkt, andere doen dit niet waardoor de loopsheid u sneller opvalt. De teef is vaak meer afgeleid, onrustig en soms humeurig. De teef ruikt nu erg aantrekkelijk voor reuen, die haar zullen proberen te benaderen.
De hond heeft een opgezwollen vulva en verliest een bloederige afscheiding. Deze fase duurt over het algemeen negen dagen. Het kan echter afwijken en tussen de drie en 17 dagen duren. Ook de hoeveelheid bloederige afscheiding is per hond verschillend.
Sterilisatie zorgt ervoor dat uw hond gezonder blijft!
De adviesleeftijd voor sterilisatie ligt tegenwoordig dan ook tussen de 6 en 9 maanden leeftijd, dus voor de eerste loopsheid of 2-3 maanden ná de eerste loopsheid.
Als gevolg van de hormonale en fysieke veranderingen die optreden, kan je hond zich gedurende deze tijd lusteloos voelen, pijn hebben of er ziek uitzien. Elke hond is anders, en terwijl je bij de ene hond bijna niks merkt van de loopsheid, zal de andere hond hier veel last van hebben.
Ze likken dan je maandverband of tampons. Uw hond kan zich zo gedragen vanwege het ontbreken van grenzen. Sommige honden zijn beleefd. Ze weten of iemand ongesteld is omdat ze het kunnen ruiken.
Wanneer het bloed dat je verliest tijdens je menstruatie in contact komt met de lucht buiten je lichaam, wordt het gemixt met bacteriën en zweet. Hierdoor wordt het bloed als het ware 'rijp' en kan het gaan stinken. Om een vies luchtje te voorkomen kun je het beste regelmatig je tampon of maandverband verwisselen.
Het beste moment om uw teef te steriliseren verschilt per ras en is ook afhankelijk van de risico's die na sterilisatie kunnen optreden. Over het algemeen geldt: sterilisatie vindt plaats drie tot vier maanden ná de eerste loopsheid, en uiterlijk vóór de tweede loopsheid.
Sterilisatie zorgt ervoor dat uw hond gezonder blijft!
Minder kans op kwaadaardige melkkliertumoren. Onderzoek heeft uitgewezen dat een sterilisatie vóór de eerste loopsheid de kans op melkkliertumoren tot nul reduceert. Na elke loopsheid wordt de kans groter dat uw teef last krijgt van melkklierkanker.
Gedragingen die kunnen duiden op pijn
Verwijzen naar een pijnlijke plek: wanneer een hond pijn heeft op een bepaalde plek gaat hij deze plek vaak herhaaldelijk likken, bijten of krabben. Vooral bij acute pijn wordt dat veel gezien. Daarnaast probeert hij het pijnlijke (lichaams-)deel te verstoppen.
Een vreemde houding aannemen
Honden met buikpijn bollen vaak hun rug op en spannen hun buik aan. Als je hond hele erge buikpijn heeft, kan hij ook in de bidhouding gaan staan. Je hond steekt zijn voorpoten dan ver naar voren en zijn kont omhoog.
Wat is spierpijn bij het dier? Opgestapeld melkzuur in de spier prikkelt de zenuwuiteinden waardoor een brandend gevoel ontstaat. Dit gebeurt tijdens of kort na de inspanning en dit kan ook leiden tot kramp. Er zijn mini scheurtjes in de spiervezels.
Ja hoor, dat kan best. Over het algemeen worden teefjes ieder half jaar loops, maar er zijn er genoeg die vaker of minder vaak loops zijn. Een teefje laat zich alleen dekken op haar hoogte punt. de vulva zwelt op.
Er is slechts een handjevol diersoorten dat ongesteld wordt. Naast mensen zijn er alleen een paar apen, muizen en vleermuizen die eens in de zoveel tijd ongebruikt baarmoederweefsel uitstoten. Bij alle andere zoogdiersoorten neemt het lichaam dit weefsel gewoon weer op. Daar komt geen druppeltje bloed aan te pas.
Een teef wordt ongeveer twee keer per jaar loops. Deze periode duurt ongeveer drie weken. Tijdens deze periode is de teef twee tot drie dagen vruchtbaar. Een loopse hond heeft een gezwollen vulva (dit is het uitwendige gedeelte van het vrouwelijke geslachtsorgaan) en er is een bloederige afscheiding.
Vanaf een maand of 5 begint uw pup in de puberteit te komen. Net als bij mensen ondergaat uw hond dan een hele reeks veranderingen die hormonaal bepaald zijn. Reuen raken erg geïnteresseerd in teefjes en teefjes kunnen voor de eerste keer loops worden. Het gedrag en de gehoorzaamheid van uw hond veranderen vaak ook.
loops spuiten kan niet. Het komt vanzelf. Om de juiste dekdag te bepalen kun je idd bij de meeste dierenartsen een progesteronbepaling laten doen. Je kunt ook je teef bij de reu laten logeren (als de reu-eigenaar daarvoor in is) of een 'schouwreu' in de buurt zoeken.
In het algemeen is 2-3 dagen pijnstilling voldoende om uw hond zich prettig te laten voelen. Let op! ook als het lijkt alsof uw dier helemaal NIET pijnlijk is, raden we toch aan de tabletten te geven. De wondgenezing en het herstel gaat aantoonbaar sneller met de medicijnen!
Ook bij sterilisatie geldt dat de behandeling per hond of kat, maar ook per dierenarts verschilt. De kosten van sterilisatie van de hond of poes liggen gemiddeld tussen de €180 en €550.
De meeste teefjes zullen na de sterilisatie niet van karakter veranderen. Echter door hormoonveranderingen kunnen sommige teefjes na de sterilisatie rustiger en aanhankelijker worden, maar andere juist feller en soms agressiever.