Je bagage is namelijk gekoppeld aan jou als passagier.Als jij niet in het vliegtuig instap, dan mag je koffer ook niet mee.Je bagage blijft dus op Schiphol terwijl het vliegtuig vertrekt. Neem contact op met de afhandelaar van je luchtvaartmaatschappij over hoe je je bagage kunt terugkrijgen.
Kom dan niet eerder dan 4 uur voor je vlucht vertrekt naar de luchthaven. Zo help je ons om de rijen voor de incheckbalies en securitycontrole beter te spreiden en soepeler te laten doorstromen. Eerder komen heeft geen zin, want dan is je incheckbalie of bagage drop-off nog niet open en sta je onnodig te wachten.
Er kan een wachtrij zijn voor de selfservice bagageafgiftepunten en incheckbalies. Daarom raden we u aan om op tijd op de luchthaven te zijn. Zorg dat u minimaal 2 uur voor vertrek van een Europese vlucht aanwezig bent, of minimaal 3 uur voor vertrek van een intercontinentale vlucht.
Op de luchthaven stapelen duizenden en duizenden koffers en bagagestukken zich op. Ze liggen zelfs buiten. Door personeelstekorten bij de bagage-afhandelaren en luchtvaartbedrijven is ook achter de schermen chaos ontstaan op Schiphol.
Vloeistoffen en gels moeten in een verpakking zitten van maximaal 100 milliliter. De verpakte vloeistoffen en gels moeten zitten in een doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje. Het zakje mag maximaal 1 liter zijn. U mag per persoon maximaal 1 plastic 1-literzakje meenemen.
Een spuitbus deodorant mag mee in de handbagage tot maximaal 100 millimeter per verpakking. Totaal mag er 1 liter aan vloeistoffen mee. Houd er rekening mee dat de douane altijd het laatste woord heeft. In de ruimbagage is het ook toegestaan om deodorant mee te nemen.
Mueslirepen, chips, nootjes, fruit, snoep, koekjes; het mag allemaal mee in je handbagage. Je mag zelfs een 1-minute noodles meenemen zodat je met heet water in het vliegtuig lekker je eigen soepje kan maken. Eten dat echt sterk ruikt kan wel geweigerd worden.
Koffer kwijt - Traceren
Wanneer je het PIR-formulier hebt ingevuld gaat de luchtvaartmaatschappij naar je bagage zoeken. Ze hebben daar een speciaal systeem voor, 'World Tracer' genaamd, dat bijna alle vliegmaatschappijen wereldwijd gebruiken. Door dit systeem kan de vermiste bagage mogelijk getraceerd worden.
Helaas is de kans dat je bagage kwijt of vertraagd is groot. Dagelijks raken er ongeveer 60.000 koffers kwijt. Natuurlijk heb je als vliegtuigpassagier rechten. Binnen Europa staan de rechten vastgelegd in de Verordening 889/2002.
Er bestaat namelijk een kofferslot met track and trace functie. Deze heet de Airbolt. Dit slot maak je vast aan je koffer en je kan via je telefoon zien waar de locatie is. Zo zie je of de koffer in het juiste vliegtuig wordt geladen, en als dit niet zo is waar de koffer dan is gebleven.
Houd je paspoort en e-tickets bij de hand om het incheckproces te versnellen. Als je geen ruimbagage in hoeft te checken, kun je ook bij de self-service palen op de luchthaven inchecken. Tegenwoordig kun je bij veel airlines ook online inchecken en een boarding pass uitprinten.
Om te zien in welke rij je moet gaan staan kijk je op de digitale schermen. Hierop zie je de vertrektijd van het vliegtuig, de bestemming, het vluchtnummer, het rijnummer om in te checken, eventuele extra informatie en de gate-informatie.
Bij steeds meer luchtvaartmaatschappijen kan je zelf je bagage automatisch laten inchecken. Ideaal voor als je jezelf thuis hebt ingecheckt. Bij de selfservice bagage drop-off volg je simpelweg de instructies op het scherm. Print je bagagelabel en bevestig het aan het handvat op de langste zijde van je bagage.
Jaarlijks gaat het om 30 tot 40 miljoen stuks bagage en 1 op de 3.000 koffers wordt niet meer terug gevonden. De kans op het verliezen van een koffer is behoorlijk groot.
Bagage op Schiphol
Per jaar verwerkt Schiphol zo'n 53 miljoen stuks bagage. Per dag kan dat variëren van ongeveer 120.000 stuks op rustige dagen, tot 180.000 op extreem drukke dagen zoals aan het begin van een vakantie.
Welke bagage is verzekerd? Bijna alles, je kunt denken aan je koffer, camera, kleding, telefoon en portemonnee. Maar ook je reisdocumenten zoals je paspoort of je rijbewijs zijn verzekerd. Spullen die je aankoopt tijdens de reis zijn meestal ook meeverzekerd.
Die werken gewoon met elke telefoon, of die nu Android of iOS draait. Deze pionier biedt ook meer keus, bijvoorbeeld een ultradunne tracker die in de portemonnee past. De standaardvariant heet Tile Mate en kost 25 euro, dat is inclusief sleutelgat.
Elke ochtend gaat ons team van Lost & Found met een grote kar op pad langs diverse plekken op Schiphol. Zo halen ze veel voorwerpen op bij onze securitycontrole. Daar gaat je koffer of tas door een scanner en controleren medewerkers of je geen verboden voorwerpen bij hebt.
Als uw bagage te laat aankomt, beschadigd is of vermist, kunt u soms een vergoeding krijgen. Bijvoorbeeld via uw reisverzekering. U kunt ook de luchtvaartmaatschappij aansprakelijk stellen. Bij vermiste, vertraagde of beschadigde bagage is de luchtvaartmaatschappij aansprakelijk tot een maximum van € 1.300.
De GPS tracker zendt via de satelliet in de ruimte een signaal uit en met een bijbehorende app kun je dus zien waar de tracker zich bevindt. Zo weet je dus bijvoorbeeld waar jouw koffer is wanneer je de tracker hierin hebt gestopt.
Plaats niet alleen de spullen uit je zakken, maar álle voorwerpen met metaal op de band. Dus ook je riem, horloge en andere sieraden. En uit voorzorg ook maar vast je schoenen en je jas. Verder moeten ook je laptop en andere elektronica uit de tas worden gehaald.
Deze medicijnen kunt u meestal zonder problemen meenemen. Let er wel op dat ze alleen voor eigen gebruik zijn. Als u tien doosjes paracetamol bij u heeft, wekt u natuurlijk de indruk dat u de medicatie meeneemt voor andere doeleinden.