ThermoFoam® is een isolatieschuim voor in de spouwmuur. Het is ideaal voor de na-isolatie en het herstellen van verzakte, verpulverde en oude isolatie.
Als we voor de beste spouwmuurisolatie kijken naar de prijs-kwaliteit verhouding, dan kunt u het best kiezen voor EPS-parels of glaswol. Deze isolatiesoorten geven het hoogste rendement. Dit is ook te herkennen aan het HR++ label (terug te vinden op onder andere de verpakking).
i-Foam is een hoogwaardig wit isolatieschuim dat in-situ wordt gemaakt van schuimmiddel, hars, water en lucht. Het wordt als een vloeibaar schuim in de spouwmuur aangebracht en heeft een uitstekend vullend vermogen. Hierdoor dringt dit isolatieschuim door tot in alle holle ruimtes en de kleinste naden en kieren.
Steenwol isoleert akoestisch gezien het beste, gevolgd door glaswol. PUR en EPS isoleren akoestisch gezien minder goed dan minerale wol.
ThermoFoam® is een isolatieschuim voor in de spouwmuur. Het is ideaal voor de na-isolatie en het herstellen van verzakte, verpulverde en oude isolatie.
Hoeveel graden dat precies scheelt is moeilijk vast te leggen. Alles is afhankelijk van de staat van het gebouw, de mate van isolatie, je stookgedrag, de temperatuur buiten, … Je kan ervan uitgaan dat zonder isolatie ongeveer 20% à 25% van de warmte verloren gaat via de spouwmuur.
Glaswol: goede isolatie voor een lage prijs
De open structuur van het materiaal zorgt er namelijk voor dat geluid minder weerkaatst en beter wordt gedempt. En met een lambdawaarde tussen de 0,033 en 0,040 levert het u een gemiddelde isolatiewaarde op. Ook voor thermische isolatie dus een prima materiaal.
Levensduur spouwmuurisolatie
Spouwmuurisolatie gaat in principe levenslang mee. Dat hoef je dus maar één keer te laten doen. Zeker de huidige isolatiematerialen gaan zonder problemen meer dan 60 jaar mee.
In grote lijnen draait het isoleren van uw woning om de vloer- of bodemisolatie, de spouwmuurisolatie en de dakisolatie. Hoewel alle drie deze isolatievormen belangrijk zijn om toe te passen levert de een wel een hoger rendement dan de ander. Van deze drie levert spouwmuurisolatie u het hoogste rendement.
ureum-fenolformaldehydeschuim (UF schuim) is een isolatieschuim. Het werd vooral in de jaren zeventig veel toegepast voor na-isolatie. UF-schuim bestaat uit UF-hars, een polymeer dat opgebouwd is uit koolstof, stikstof, waterstof en zuurstof. Het hars wordt opgelost in water met een tenside.
Enverifoam is een wit schuim dat vloeibaar in de spouw wordt gegoten, waarna het langzaam in de spouw hard wordt. Het grote voordeel van deze gietisolatie is dat naden, kieren en kleine holle ruimtes goed afgedicht worden. Het resultaat na het uitharden is een naadloze, vormvaste isolatie in de spouwmuur.
Purschuim kost in aanschaf zo'n 16 euro per vierkante meter voor een laag van 8 à 10 centimeter. Ga je naar 15 centimeter toe reken dan op een gemiddelde prijs van 20 euro per vierkante meter.
De beste manier om de gevel te isoleren is door gebruik te maken van EPS isolatie korrels, ook wel EPS isolatieparels genoemd. EPS korrels zijn een veelgebruikt materiaalsoort bij de isolatie van spouwmuren. EPS staat voor geëxpandeerd polystyreen en wordt vaak piepschuim of tempex genoemd.
De voordelen van spouwmuurisolatie
Het grootste voordeel van spouwmuurisolatie is de besparing in stookkosten. In een tussenwoning bespaart u met spouwmuurisolatie gemiddeld tot € 260 per jaar op uw energierekening. Woont u in een vrijstaand huis, dan bespaart u zelfs tot € 1.000 per jaar.
Professionele noppenfolie is relatief goedkoop en heeft al een isolatiewaarde van 3,3 K/watt/m2. Dus deze manier van isoleren is snel terug verdiend. De noppenfolie bevat luchtkamers van 31 mm in diameter en van 12 mm dik. Zoals iedereen wellicht weet isoleert stilstaande lucht het beste.
Er zijn dan ook een aantal isolatiematerialen waarvan we kunnen concluderen dat deze onder vrijwel alle omstandigheden de hoogste isolatiewaarde kunnen bieden voor jouw woning: Glaswol. Steenwol. EPS.
De isolatiematerialen verouderen niet: ze zijn vormvast, zakken niet uit en zijn ongevoelig voor veranderingen in temperaturen of vochtigheidsgraad. De isolatie blijft altijd perfect aaneengesloten, waardoor er geen koudebruggen ontstaan.
Bij het dubbel isoleren van een plat dak is deze methode echter allesbehalve aangeraden. De dakconstructie zit namelijk niet mee in de isolatieschil en staat dus bloot aan grote temperatuurschommelingen. Dat kan schade veroorzaken door het krimpen en uitzetten.
PVC en aluminium ramen bieden u optimale thermische prestaties dankzij de juiste combinatie van beglazing en materiaal. Kan je niet beslissen tussen PVC en aluminium ramen, weet dan dat PVC het best isoleert, lang meegaat en gemakkelijk schoon te maken is.
Daarnaast is de isolatiewaarde van glaswol bij dezelfde dikte hoger dan de isolatiewaarde van steenwol. Hierdoor worden er met glaswol isolatie betere resultaten behaald met minder ruimte.
Isolatiemateriaal kan niet schimmelen
Overal in de lucht bevinden zich sporen van schimmels. Deze sporen kunnen zich op isolatiemateriaal hechten en wanneer ze in contact komen met vocht, dan kan hierdoor schimmel op het isolatiemateriaal ontstaan. Vocht is overigens op alle fronten slecht voor uw isolatiemateriaal.