Tegen verveling zou weidegang de beste optie zijn, maar mocht dit niet lukken dan kan een rondje stappen ook een goede afleiding zijn naast de training. De training zelf kan ook eens goed bekeken worden. Elke keer dezelfde training brengt je paard in een sleur en levert weinig uitdaging op.
Paarden zijn gelukkig en tevreden als aan hun basisbehoeften tegemoet wordt gekomen: contact met soortgenoten, licht, lucht en voldoende beweging. Dan zijn ze gemotiveerd, coöperatief en leergierig.
De meest bekende paardenspeeltjes zijn Jolly ballen. Dit zijn speciale speelgoedballen voor paarden en zijn gemaakt van duurzaam en slijtvast materiaal. Er zijn grote en kleine Jolly ballen. Ook hebben we Jolly ballen in het assortiment waaraan een geurtje is toegevoegd.
Veel paarden staan zich in de winter te vervelen in een saaie paddock of op stal. Dit terwijl paarden van nature nieuwsgierig zijn en graag hun omgeving onderzoeken. Om verveling tegen te gaan hebben we een aantal tips waarmee je het leven van je paard leuker kan maken.
Er komen veel verschillende planten voor die giftig zijn voor paarden. Beruchte giftige planten zijn jacobskruiskruid, taxus, buxus, hulst, heermoes, adelaarsvaren, waterscheerling en klaver.Ook de minder bekende acacia en esdoorn kunnen voor grote problemen zorgen.
Ongelukkige paarden zijn vaak lusteloos en ongeïnteresseerd.Ze vertonen dikwijls stereotiep gedrag – zoals weven, kribbebijten, luchtzuigen, schrapen, schudden met hun hoofd – en kunnen agressief zijn.
Maar ze heeft wel gelijk, natuurlijk, in die zin dat paarden wel degelijk boos kunnen worden op hun mensen, en dat laten zien ook. En ook geclickertrainde paarden kunnen heel boos worden op hun mensen.
Als je paard in de paddock of in de weide staat, is het altijd een goed teken dat het naar je toe komt gewandeld. Let daarbij ook op de oren en de ogen, want daar kan je veel van aflezen. Wendt je paard zijn hoofd af, gooit hij het geïrriteerd in de nek of legt hij zijn oren plat?
Wortels, appels en suikerbieten vinden paarden vaak erg lekker. Er zit wel wat energie in wortels, maar vooral veel water en vezels. Appels en suikerbieten bevatten wat meer suikers en dus ook wat meer energie.
De meeste paarden en pony's hebben aan gras en hooi meer dan voldoende. Alleen als je erg veel arbeid van de dieren vraagt, hebben ze soms bijvoeding in de vorm van krachtvoer nodig. Paarden zijn echte dooreters. Ze zijn van nature ingesteld op een geleidelijke en langdurige opname van vrij laagwaardig gras.
Groenten voor paarden: Naast fruit is groente (met mate) ook een optie. De volgende groenten kan je veilig aan je paard voeren: broccoli, boerenkool, spruitjes, spinazie, radijsjes en wortelen. Vooral wortelen zijn een gezonde aanvulling, ze bevatten erg weinig suiker, veel vocht en daarnaast ook nog bèta-caroteen.
In de natuur bestaat de dag van een paard grofweg uit twee activiteiten: eten en rusten. Het zoeken naar en eten van voedsel neemt de meeste tijd in beslag, zo'n 14 tot 16 uur. Met rusten en slapen is het paard zo'n 8 tot 10 uur per dag bezig.
Net als bij mensen kunnen ook bij paarden kruiden zoals passiebloem, hop, rode klaver, valeriaan, kamille en sint janskruid in stress-situaties en bij rusteloos, prikkelbaar gedrag helpen. Deze kruiden helpen bij een zenuwachtig gevoel en een betere concentratie.
Volgens Pesie van Dier&Recht ervaren paarden inderdaad stress door hun eenzaamheid. Ook zijn ze vaak oververmoeid en hebben depressieve klachten. "Paarden hebben elkaar nodig. Ze leren van elkaar maar ook om het overzicht te behouden.
Als het paard je zachtjes met zijn hoofd duwt, is dit een verzoek. Heb je misschien een lekkere wortel in je tas? Het hoofd omhoog trekken is daarentegen meer een defensieve houding.
Dus wanneer iemand verdrietig is zal het paard deze emotie overnemen en bijvoorbeeld stil blijven staan. Paarden voelen dus heel goed emoties en gedrag aan van mensen. Hierdoor zijn paarden perfect voor de groei van persoonlijke ontwikkeling, aangezien ze als een spiegel werken.
Paarden kunnen heel goed in de verte kijken, maar door de stand van hun ogen kunnen ze niet pal onder hun neus kijken. Dankzij hun tastharen kunnen ze ook voorkomen dat ze zich ergens tegen stoten en er een wondje ontstaat aan hun hoofd.
Een stressgevoelig paard zal meer plassen en mesten. Daarnaast zal een gestrest paard eerder schrikken en snel vluchtgedrag vertonen, ook als er eigenlijk geen reden is om te vluchten. Daarnaast luistert het paard minder goed en gaat hij gedrag vertonen dat je niet van hem gewend bent, zoals bokken.
De belangrijkste functie van deze zenuw (ook wel drielingzenuw genaamd) is het doorgeven van (pijn)signalen van grote delen van het hoofd aan de hersenen. Waarom is nog niet bekend, maar bij paarden die hoofdschudden is deze zenuw gevoeliger voor het opvangen van prikkels.
Het ene paard is van nature stoerder dan het andere.Het is daarom normaal dat paarden anders reageren op verschillende prikkels. Schrikt jouw paard al van ieder gebogen grassprietje of zandkorrel die verkeerd ligt? Dan is er misschien meer aan de hand.
Een paard mag veel verschillende soorten fruit eten, maar met mate. Er zitten namelijk vaak veel suikers in fruit, wat minder goed is voor uw paard. Daarbij heeft te veel fruit een verstorende werking op de darmflora van het paard. Onder andere een appel, peer, banaan perzik of pruim kunnen aan uw paard worden gevoerd.
Brood bestaat voornamelijk uit tarwe, een product dat je ook terug ziet in paardenvoer. Maar omdat brood voor de mens wordt gemaakt, is het niet ideaal voor paarden. Bij het voeren van vers brood kan er een grote deegbal gevormd worden die slecht verteerbaar is en voor verstoppingen kan zorgen.