Rooibos thee
Het voorkomt maagkrampen en ontspant de spieren die betrokken zijn bij de spijsvertering.
Gemberthee
Het helpt bovendien bij hoofd- en spierpijn. Het versterkt het immuunsysteem en helpt je lichaam te beschermen tegen infecties, verkoudheid en griep. Gemberthee kalmeert de maag en kan misselijkheid (ook tijdens de zwangerschap) verlichten.
Meer spierkracht en minder spierpijn met thee
Thee zit namelijk vol met antioxidanten. Antioxidanten strijden tegen deze vrije radicalen en zorgen ervoor dat je na het sporten meer energie overhoudt en minder spierpijn hebt.
Specifiek na het lopen draagt groene thee bij tot het herstel van je spieren, waardoor je minder last hebt van stijfheid en zware benen. Groene thee bevat cafeïne. Eén tas groene thee bevat de helft van de hoeveelheid cafeïne van een tas koffie.
Groene thee zit bomvol met de stof epigallocatechin gallate (EGCG), een krachtige antioxidant. Tijdens het fermentatie proces van zwarte thee wordt EGCG omgezet in andere chemische verbindingen. Hierdoor namen wetenschappers aan dat groene thee gezonder was dan zwarte thee.
Gezonder dan groene thee
Sinds een wetenschappelijke studie uitwees dat witte thee nog gezonder is dan groene thee is de vraag naar witte thee exponentieel gestegen. Witte thee bevat namelijk veel polyphenolen, een antioxidant welke cellen in ons lichaam vernieuwt.
Bietensap en sport. Sommige duursporters, zoals hardlopers en wielrenners, drinken veel bietensap. Dit zou goed zijn voor het uithoudingsvermogen en de prestatie. In bietensap zit namelijk veel nitraat en dit kan positief werken voor de doorbloeding van de spieren, waardoor je lichaam meer zuurstof krijgt.
Kokoswater. Uiteraard moet je tijdens en na je work-out zorgen dat je genoeg vocht binnenkrijgt. Neem eens een flesje kokoswater mee; dit is niet alleen lekker maar ook rijk aan magnesium en kalium die je spieren helpen sneller te herstellen.
Elke thee heeft bepaalde voordelen en daar vertellen wij je graag meer over. Het Voedingscentrum adviseert elke dag 3 koppen groene of zwarte thee te drinken. Groene en zwarte thee verkleinen namelijk de kans op een beroerte. Ook kan het je bloeddruk verlagen en helpen bij een slechte cholesterol.
Het innemen van zo'n 20-25 gram eiwit na een training leidt tot optimaal spierherstel. Gezonde eiwitrijke voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld peulvruchten, noten en volkoren granen.
Magnesium. Magnesium is een goede ontspanner voor ons spierweefsel. Het kan helpen bij stijve, stramme spieren na sport en heeft ook een ontspannende invloed op je hoofd.
Het mineraal magnesium heeft een soort ontspannende werking. Fitnessmanager Wouter: “Als je lijf gespannen of krampachtig aanvoelt na een workout helpt magnesium je spieren te ontspannen. Dit zit o.a. in donkere bladgroente zoals spinazie en in noten, zaden, avocado en donkere chocolade (met minimaal 75% cacao).
Het toepassen van koude of warme behandelingen, het masseren van de spieren, rust nemen en het gebruiken van speciale producten zoals Hansaplast kan het herstel van overbelasting van de spieren bevorderen.
Voorbeelden zijn hydrokinine, baclofen, botuline A toxine, tizanidine en tolpersion.Benzodiazepines hebben een spierontspannende werking. Hierdoor verdwijnt de pijn van de spierkramp en kan de spier genezen. Voorbeelden zijn diazepam en clonazepam.
Wie op tijd preventieve maatregelen neemt, kan gespannen spieren vermijden. Een zeer goede manier om dit te doen: regelmatige lichaamsbeweging - zelfs als je al pijn hebt. Lichte sporten zoals gymnastiek, zwemmen, fietsen of wandelen zijn nuttig om het kraakbeen en de gewrichten op de juiste manier te belasten.
Een banaan, een stuk mango of wat druiven worden snel verteerd en zorgen voor extra energie. Ook watermeloen is een goede vrucht om te eten voor je workout, hierin zit namelijk veel kalium en vitamine B6. Deze voedingsstoffen helpen bij het voorkomen van spierpijn.
Je kunt ook na je 50e verjaardag nog prima spieren opbouwen. Zelfs mensen van 70, 80 en 90 jaar hebben die mogelijkheid.
Je kunt bij spierversterkende activiteiten denken aan sporten en activiteiten die helpen de spieren te versterken. Bij sport kun je denken aan bijvoorbeeld krachttraining, hardlopen, voetbal of tennis. Ook zijn er verschillende dagelijkse activiteiten die spierversterkend zijn.
Vitamine D zou het herstel in spierkracht kunnen bevorderen, al is nog niet duidelijk hoe precies. Veel topsporters hebben een tekort aan vitamine D en dit zou dus weleens nadelige gevolgen kunnen hebben voor het herstel. Het is daarom belangrijk om minimaal vijftig nanomol vitamine D per liter bloed te hebben.
Net als de vetten en de in vet oplosbare vitamines. Vanuit de laatste onderzoeken blijkt het veilig om iedere dag een ei te eten. Zeker voor actieve (kracht)sporters is het een goede bron van eiwitten. Voor die groep zouden 2 eieren per dag ook geen kwaad kunnen.
Je kunt het beste zwarte thee en groene thee drinken. Deze soorten thee verlagen de bloeddruk en verkleinen de kans op een beroerte. Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag.
Rooibosthee staat bekend als een heel gezonde thee, en dat is het ook. Het bevat bijvoorbeeld maar de helft van de hoeveelheid tannine die in gewone thee zit. En dat is handig, want tannines kunnen de opname van mineralen hinderen. Met rooibosthee neem je die dus beter op, en je neemt er bovendien meer van op.
Over Matcha kunnen we zeggen dat het de gezondste thee is die er bestaat. Het bevat namelijk 10 keer zo veel antioxidanten als dat van groene thee. Twee van de belangrijkste stoffen, die bijdragen aan je gezondheid, zijn antioxidanten en polyfenolen (een andere vorm van antioxidanten).