Vers struisvogelei voor consumptie. Ideaal voor een hele hoop pannenkoeken, enkele cakes of een gigantische omelet. Een struisvogelei bevat minder vet, heeft een lager cholesterolgehalte dan een kippenei en een hoger magnesiumgehalte.
Je kan een struisvogelei koken, maar je kan er ook een gigantische omelet mee maken. Struisvogeleieren zijn ideaal om onder andere te verwerken in een prachtig bloemstukje of om te gebruiken als decoratie.
Maar in principe zijn alle eieren van vogels veilig voor menselijke consumptie. Naast die van de kip worden ook eenden- en ganzeneieren vaak gegeten. Maar de eieren van de kwartel, fazant, kalkoen, emoe en struisvogel staan eveneens geregeld op het menselijke menu.
15 minuten gaar worden.
De eieren van een struisvogel zijn supersterk. Zelfs als een volwassene op een degelijk ei gaat staan, zal dit ei nog niet barsten. Mede door de sterke schaal en de enorme grootte van een struisvogelei moet u veel geduld hebben als u het ei wilt koken.
De eieren kosten van € 10,00 per stuk.
Struisvogel smaakt een beetje naar ossenhaas: het heeft een grove structuur en is supermals. Wist je dat struisvogelvlees een mager stukje vlees is? Het is daarnaast ook rijk aan proteïnen en ijzer en het is cholesterolarm. Ondanks dat struisvogel weinig vet bevat, is het erg smaakvol.
Het 2e legseizoen leggen ze al behoorlijk wat eieren en als ze 5 jaar zijn, zijn ze eigenlijk pas volwassen en kan een hen per seizoen tussen de 40 en 50 eieren leggen. Naar men zegt kan een Struisvogelhen ongeveer 35 jaar lang eieren produceren. Een hen in de leg kan elke 2 dagen een ei leggen.
Het kippenei bleek bij een kracht van 45 Newton te knappen. Het struisvogelei hield het een stuk langer uit: pas bij 500 Newton begon het barsten te vertonen.
De eieren zijn gemiddeld 1,5 kilogram zwaar en zijn het equivalent van zowat 25 kippeneieren. Met 1 struisvogelei heb je dus genoeg voor een stapel van bijna 70 pannenkoeken of je kan er ook een enorme omelet mee bakken.
Struisvogels zijn in hun tweede of derde levensjaar geslachtsrijp. Een hen kan 35 jaar lang eieren leggen, en wel zestig tot tachtig eieren per jaar. Struisvogeleieren zijn ongeveer vijftien centimeter lang en wegen meer dan een kilo. Een struisvogelei is 24 keer zo groot als een kippenei.
Struisvogelvlees is lekker en gezond. Het malse, rode vlees bevat minder cholesterol, minder vet & is rijk aan eiwitten. Qua smaak kan je het vergelijken met mager rundvlees: een zachte smaak, met een zoet accent.
Weinig mensen zullen een heel struisvogelei eten, maar om de voedingswaarde te vergelijken met een portie van een kippenei, zal een struisvogelei portie ongeveer 83 calorieën bevatten.
Ook kunnen struisvogels heel hard rennen. Ze zijn het snelste landdier op twee poten en kunnen snelheden tot wel 75 km per uur behalen! Deze hoge snelheid houden ze maar een korte afstand vol. Met een snelheid van 45 km per uur kunnen ze lange afstanden rennen.
Vogels poepen en plassen tegelijkertijd. Ze hebben niet als mensen een aparte urineblaas. Ze lozen alles in 1 keer en dat doen ze via dezelfde uitgang. Vogels hebben een cloaca.
Wanneer Struisvogels gaan slapen, gaan ze zitten en leggen ze meestal hun nek lang over de grond. Ze hebben hun ogen dicht. De leider slaapt niet, hij blijft wakker om over zijn kudde te waken.
Het grootste ei in de vogelwereld wordt gelegd door de struisvogel en het kleinste ei door een kolibriesoort. De olifantsvogels die vroeger op Madagaskar voorkwamen, legden eieren die maar liefst acht kilo per stuk wogen! Helaas zijn die bijzondere vogels echter door de mens uitgeroeid.
Met hersenen ter grootte van een walnoot is het geen bijzonder intelligent dier, maar dat wordt gecompenseerd door hun zichtvermogen. Een struisvogel kan namelijk maar liefst 3,5 kilometer ver kijken.
Struisvogel is rood vlees, en toch heeft het alle eigenschappen van gevogelte. Het is zeer mager.
22,9 gram. in 1 portie (100 gram)
Het eten dat verteerd moet worden zijn bijvoorbeeld gras, zaden en vruchten. Maar ook kleine dieren zoals hagedissen en insecten staan op het menu van de vogel. Hij is daarom een echte omnivoor, een alleseter dus! Als het moet kan een struisvogel lange tijd zonder water.
Ga bij je gemeente of stad na hoeveel struisvogels je zo mag houden of vraag een vergunning aan. Voor de aankoop of adoptie kan je het best informeren bij kwekers. Het is aan te raden bij meerdere kwekers te gaan kijken voor je de struisvogels koopt.