Jij hebt de plicht om de auto te verzekeren en je vult als hoofdbestuurder de persoon in die meestal in de auto rijdt. Jij mag de auto niet verzekeren.Dit moet de eigenaar doen, maar wel met jou als hoofdbestuurder. Voor partners op hetzelfde adres kan een uitzondering gelden.
Auto bezitten is verzekeren
Het is niet mogelijk dat jij de auto verzekert, terwijl op papier iemand anders de eigenaar is. Een auto verzekeren die niet op jouw naam staat, is bij geen enkele verzekeraar mogelijk.
Auto moet verzekerd zijn op naam van de eigenaar
Oftewel: ben jij de kentekenhouder? Dan mag de autoverzekering alleen door jou worden afgesloten. Wanneer je ouders dus geen eigenaar zijn van de auto, kunnen zij het niet op hun naam verzekeren.
Auto moet verzekerd worden op naam van regelmatige bestuurder. Je bent verplicht een auto te verzekeren op naam van degene die er het meeste in rijdt. Doe je dat niet en zet je de verzekering op naam van je vader of moeder? Dan pleeg je fraude.
Bij de meeste verzekeraars kun je jouw auto verzekeren op de naam van je partner. Verzekeraars gaan er namelijk vanuit dat partners gezamenlijk gebruik maken van een auto. Hierbij wordt wel als voorwaarde gesteld dat jij en jouw partner op hetzelfde adres geregistreerd staan.
Als ouder mag je bij de meeste verzekeraars echter geen autoverzekering afsluiten voor je kind. Bij een enkele verzekeraar mag dit wel, maar er zijn dan wel strikte voorwaarden aan verbonden. Zo moet uw kind bij u in huis wonen en moet u doorgeven dat hij of zij het meeste in de auto rijdt.
Ten eerste is het formeel gezien niet eens mogelijk. Als een auto op jouw naam staat, dan mag de autoverzekering in principe alleen door jou persoonlijk worden afgesloten. Je ouders zijn geen kentekenhouder van de auto en mogen de auto dus niet op hun naam verzekeren.
Geen probleem! Een autoverzekering is over het algemeen objectgebonden en niet persoonsgebonden. Mocht uw kennis of familielid betrokken raken bij een schade met uw auto, dan vergoedt de verzekeraar in de meeste gevallen de schade.
Natuurlijk moet voor elke auto een autoverzekering worden afgesloten. Maar mag je alle auto's eigenlijk op 1 naam verzekeren? Of je nou twee, drie of meer auto's hebt: als de auto's op jouw naam staan, mag je ze ook allemaal op jouw naam verzekeren.
Als hoofdbestuurder ben je degene die het meeste in de auto rijdt. De eigenaar is degene op wiens naam de auto en verzekering staan. Maar hoe is je auto dan verzekerd? En is je auto verzekerd of de bestuurder?
Jaarlijks mag een ouder dit jaar 6035 euro belastingvrij schenken aan zijn of haar kind.” Is de auto goedkoper dan 6035 euro, dan hoeft er geen aangifte schenkbelasting worden gedaan (als er in hetzelfde boekjaar geen andere schenken zijn geweest).
Het is toegestaan voor jezelf of voor een partner een 2de auto op eigen naam te verzekeren. En dat kán soms goedkoop dankzij een gezinsregeling oftewel tweede gezinsautoregeling. Wat daarentegen NIET mag is de auto van jouw kind op eigen naam verzekeren.
Het kenteken van de auto staat op naam van de eigenaar van de auto, de kentekenhouder genaamd. De eigenaar van de auto is degene die ook als verzekeringnemer de autoverzekering aanvraagt. De regelmatig bestuurder kan vervolgens iemand anders zijn.
Wie moet een autoverzekering afsluiten? Indien je met de auto de openbare weg op wilt, ben je wettelijk verplicht om een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) af te sluiten. Het afsluiten van een autoverzekering gebeurt doorgaans door de eigenaar van de auto, maar dat is niet noodzakelijk.
Ja, je mag jouw auto uitlenen aan vrienden, familie of bijvoorbeeld de buren. Ze zijn ook gewoon verzekerd, omdat de verzekering die je afsluit geldt voor het kenteken van de auto. De auto is verzekerd, waarbij het niet uitmaakt wie erin rijdt op het moment dat er schade ontstaat.
Als iemand anders in jouw auto rijdt en schade veroorzaakt, kan jij die schade gewoon claimen op jouw autoverzekering. Jouw verzekeraar moet dan de schade afhandelen. De eigenaar van de auto is verantwoordelijk voor de auto en de daarbij behorende verzekering. Als iemand anders in jouw auto rijdt, verandert dat niet.
Bij het afsluiten van de verzekering wordt een identiteitsbewijs gevraagd.Dat hoeft geen rijbewijs te zijn. Voor de berekening van de premie zijn uw opgebouwde schadevrije jaren bepalend voor de no-claimkorting. Omdat u geen rijbewijs heeft, heeft u nog geen schadevrije jaren.
Koop je een tweede auto? Dan moet je ook je tweede auto verzekeren. Het kan dan zijn dat de premie fors hoger is dan de premie van de eerste auto. Dit komt omdat schadevrije jaren maar op één voertuig tegelijk gelden.
Als eigenaar ben je verplicht om dit bij de verzekeraar aan te geven. Bij een verzekeraar kun je altijd maar één hoofdbestuurder opgeven en kan alleen de eigenaar van de auto een autoverzekering afsluiten.
De regelmatige bestuurder is de persoon die gemiddeld het meest in de auto rijdt. Op basis van de gegevens van de regelmatige bestuurder schat de autoverzekeraar het risico in. Zo bepalen zij de hoogte van de premie die u moet betalen.
Tot slot kunnen er nog verschillende andere redenen zijn waarom geen verzekeraar je auto wil verzekeren: Je auto is langer dan 14 dagen onverzekerd geweest, sinds die op je naam stond. Je hebt een ontzegging van de rijbevoegdheid gehad. Je bent in aanraking geweest met politie of justitie.
Een autoverzekering afsluiten voor je kind mag en kan helaas niet. Een autoverzekering moet namelijk op naam staan van de regelmatige bestuurder van de auto. Als je kind het meeste in de auto rijdt, moet hij of zij dus zelf een autoverzekering afsluiten.
In Nederland moet je minimaal 18 jaar zijn om een kenteken op je naam te laten registreren. Zonder kenteken op naam kun je ook geen autoverzekering afsluiten. Daarom is het niet mogelijk om zelfstandig een auto te kopen en er in te rijden als je pas 17 jaar bent.
Een auto verzekeren die niet op je eigen naam staat, is bijna nooit mogelijk. De enige uitzondering zijn partners die op hetzelfde adres wonen. Je mag de auto waar je de eigenaar van bent dus wel verzekeren op naam van je partner als die op hetzelfde adres woont, maar niet op de naam van iemand anders.
Voorwaarden voor overschrijven
U bent minimaal 18 jaar oud (16 jaar als u een brommer wilt overschrijven). U woont in Nederland en bent bij de gemeente ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). U moet het kenteken zelf op uw naam laten overschrijven. Het kentekenbewijs is compleet.