Het kan gebruikt worden als vochtinbrenger, toegevoegd worden aan lotions of crèmes, of zelfs gebruikt worden als ingrediënt in zelfgemaakte zeep. Bij het gebruik van cacaoboter op de huid, is het belangrijk om een product te kiezen dat een hoog percentage cacaoboter bevat.
Kleur, smaak en gebruik
Het heeft een kenmerkende geur en is wit tot lichtgeel van kleur. Cacaoboter wordt voornamelijk gebruikt voor het maken van chocolade. Daarnaast wordt cacaoboter gebruikt in cosmetica, waaronder lippenbalsem en andere beschermende zalven.
Cacaoboter geeft een rijke smaak en zijdezachte consistentie, waardoor het de perfecte basis is voor het maken van chocolade zonder dat er zuivel of room nodig is. Het kan worden gebruikt in cakes, bliss balls, taarten, 'nicecream', smoothies en eigenlijk alles waar je romige cacao aan wilt toevoegen .
Cacaoboter wordt gebruikt voor het maken van chocolade, maar ook als vetstof voor bakken en braden.
Ondanks dat cacaoboter voor het grootste deel inderdaad bestaat uit verzadigde vetzuren (ongeveer 62% van het totale vetgehalte) valt het toch onder de gezonde vetten. Dit komt door de aanwezige vetzuren stearine olie, oliezuur en palmitinezuur.
Cacaoboter kan alleen gegeten worden , maar het is lekkerder als je het gebruikt in chocolade recepten, gemengd met andere ingrediënten. Cacaoboter voor de huid. Cacaoboter is vast, maar je kunt het direct op je droge huid of droge lippen wrijven. Het smelt na een tijdje vanwege de temperatuur van je huid, dus het kan een beetje rommelig zijn.
De smaak van de cacaoboter kan variëren van geen cacaosmaak (neutraal) tot een duidelijke cacaosmaak. Cacaoboter met cacaosmaak wordt gebruikt in witte chocolade.
Gebruik gesmolten natuurlijke cacaoboter in plaats van andere soorten olie, margarine of roomboter in recepten zoals koekjes, brownies en cakes voor een subtiele chocolade-insuendo . Voor het beste resultaat gebruikt u alleen een gedeeltelijke vervanger, waarbij u in gedachten houdt dat cacaoboter het recept na het koken nog wat steviger zal maken.
Cacaoboter is erg hard en broos bij kamertemperatuur. Maar het smeltpunt is een heerlijke 98 graden lichaamstemperatuur. Dit maakt het supermakkelijk om te gebruiken zoals het is: wrijf pure cacaoboter over je huid tot het smelt en masseer de luxe olie vervolgens in je huid .
In de vriezer kan cacaoboter tot 3 jaar bewaard worden .
In een recent experiment verhoogde cacaoboter het LDL-cholesterol niet zo veel als voorspeld door het totale verzadigde vetzuurgehalte. Echter, vanwege het aanzienlijke palmitinezuurgehalte verhoogde cacaoboter de LDL-cholesterolconcentraties meer dan de meeste vloeibare plantaardige oliën.
Cacaoboter kan niet alle voordelen van grasgevoerde boter in Bulletproof Coffee vervangen, maar het is een heerlijke verbetering . Voeg tot een eetlepel toe en meng het met je boter en Brain Octane C8 MCT-olie. Krijg alles wat je nodig hebt om thuis Bulletproof Coffee te maken met een Bulletproof Coffee Kit.
Het verschil zit hem in de ingrediënten. Pure chocolade wordt namelijk gemaakt van cacaopoeder, cacaoboter en suiker.Melkchocolade wordt gemaakt van cacaopoeder, cacaoboter, suiker en melkpoeder. Zowel het cacaopercentage als het cacaoboterpercentage moet 25% of meer zijn.
Gebruik gesmolten cacaoboter in plaats van andere soorten olie, margarine of roomboter in recepten zoals koekjes, brownies en cakes voor een subtiele chocoladesmaak (voor het beste resultaat gebruikt u alleen een gedeeltelijke vervanger, houd er rekening mee dat cacaoboter het recept na het koken nog wat steviger maakt).
Hydraterende verzorging
Hierdoor blijft het haar gehydrateerd en het versnelt daarnaast ook nog het herstelproces van beschadigde lokken. Bovendien zorgt cacaoboter ervoor dat het haar beschermd is tegen uitdroging, omdat er een beschermende laag wordt toegevoegd aan het haar dat helpt vocht vast te houden.
Het rookpunt van cacaoboter ligt bij 230 graden Celsius , wat hoger is dan dat van koolzaadolie, boter en olijfolie (en het lage rookpunt van olijfolie is de reden waarom u twee keer moet nadenken voordat u ermee gaat frituren).
Cacaoboter heeft dankzij haar 'cacao polyphenol' juist een positief effect op huidaandoeningen. Van eczeem tot psoriasis, welke huidirritatie je ook hebt, met een gerust hart kan je cacaoboter gebruiken. Een vochtregulerende, verzachtende allemansvriend vol vitamine E die van zaden van de cacaoboomvrucht wordt gemaakt.
Cacaoboter (org) wordt gebruikt als verzorgend bestanddeel in bijvoorbeeld lippenbalsem, pommades en bodybutter. Het ondersteunt de vetlaag op de huid en maakt deze gladder. Het is eenvoudig in gebruik: mengen met de overige vette ingrediënten van de formule en klaar.
Andere voordelen van cacaoboter
U weet dat cacaoboter goed is voor de droge huid, het haar kan helpen en zelfs rimpels, vlekken, littekens en andere vlekjes kan verminderen .
Net als cacaoboter bevat kokosboter veel vet.Maar het bevat ook koolhydraten en een kleine hoeveelheid proteïne, waardoor het zich qua samenstelling onderscheidt van cacaoboter . Boter is een van de meest voorkomende vervangers voor cacaoboter, met name in zelfgemaakte of ambachtelijke chocoladerecepten.
De cacaoboter zorgt voor een fantastisch volle, romige schuimkraag en een subtiele cacaosmaak. De cacaoboter smelt in de warme melk, maar de temperatuur blijft laag genoeg om de heerlijke cacaogeur en -smaak te behouden.
Cacaoboter is een heerlijke moisturizer en rijk aan de vitaminen K en E. Vitamine E is een sterke antioxidant en beschermt je huid tegen vrije radicalen en vroegtijdige huidveroudering. Vitamine K versterkt je huid, maar zorgt tegelijkertijd voor soepelheid.
Gebruik: De gekleurde cacaoboter kan, na tempereren, met een penseel direct op het te versieren oppervlak worden aangebracht. Men kan ook de gekleurde cacaoboter na het smelten meteen in de vorm spuiten met een spuitpistool zonder deze te tempereren.
Cacaoboter wordt gebruikt bij het maken van chocolade. Hierbij wordt het in de chocolade geconcheerd. Vroeger was het in Nederland wettelijk verplicht dat chocolade met uitsluitend cacaoboter als vetbestanddeel werd gemaakt.
Cacaoboter is 46% tot 57% van het gewicht van cacaobonen en geeft chocolade zijn karakteristieke smelteigenschappen. Cacaopoeder is de poedervorm van de droge vaste stoffen met een kleine resterende hoeveelheid cacaoboter . Onbehandelde cacaopoeder is bitter en zuur.