Tropicamide ontspant de spieren van de iris (het gekleurde deel van het oog) en maakt zo de pupil groter. Bij een grotere hoeveelheid (hogere dosering) verslapt het ook de oogspieren die nodig zijn om scherp te zien. Artsen schrijven tropicamide in het oog voor bij een oogonderzoek.
Bij oogonderzoek gebruikt de oogarts vaak oogdruppels om de pupil te verwijden, zoals atropine of fenylefrine. Hierdoor kan de oogarts makkelijker de binnenkant van het oog onderzoeken. Na het onderzoek blijft de pupil nog een tijd lang groot, waardoor u langere tijd wazig ziet.
Als we iets leuk, aardig of lekker vinden, verwijden onze pupillen.Maar ook als we ergens enorm van schrikken.Ook beïnvloeden bepaalde medicijnen en verdovende middelen de grootte. Voorafgaand aan bepaalde oogonderzoeken worden bijvoorbeeld middelen gebruikt om de pupillen te vergoten.
Atropine verhoogt de sinusfrequentie, en de sinoatriale en AV-geleiding.Het hartritme verhoogt gewoonlijk, maar er kan eerst bradycardie optreden. Werking: intraveneus na 2–4 minuten (effect op hart), intramusculair na circa één uur (effecten op hart, zweet- en speekselproductie).
Minder traanvocht
medicijnen, zoals medicijnen tegen angst en depressie, medicijnen tegen psychose, bloeddruk-verlagers (bètablokkers), bloedverdunners (acetylsalicylzuur) en sommige oogdruppels. een laserbehandeling van de ogen.
Daarom wordt vaak geadviseerd vitamine A in te nemen bij droge ogen.
Het syndroom van Sjögren is een chronische ziekte waarbij klieren, met name traan- en speekselklieren, ontstoken raken. Hierdoor ontstaan klachten als droge ogen en een droge mond. Het syndroom is een reumatische aandoening: ook vermoeidheid en gewrichtsklachten komen veel voor.
Atropine is een giftige stof als het in een hoge dosering via de mond wordt ingenomen. Het mag daarom niet gedronken worden.
Heb ik een recept nodig? Atropine wordt al eeuwenlang gebruikt. Om in te nemen is het op recept verkrijgbaar als het merkloze Atropinedrank FNA.
Atropine is een parasympathicolyticum; toegediend in het oog veroorzaakt het mydriase en cycloplegie. Werking: mydriase maximaal na 30–40 min, cycloplegie maximaal na 1–3 uur. Werkingsduur: mydriase en cycloplegie 1–2 weken.
Wanneer krijg je die? Je pupillen zijn gevoelig voor licht, je stemming en voor medicijnen en drugs. Zo kun je grote pupillen hebben van drugs als XTC, cocaïne en speed.
Voor zover bekend bestaat er niet een direct verband tussen alcohol en vernauwing of verwijding van de pupillen. Pupillen kunnen wel iets verwijden bij een goede stemming, als je je op je gemak voelt en als je plezier hebt (zoals aan het begin van een avond in goed gezelschap na een of twee glazen het geval kan zijn).
Bij uitpuilende ogen staan uw ogen verder naar voren. Ze lijken vaak ook groter. De ogen puilen uit als er minder ruimte is in de oogkassen. Bijvoorbeeld door een ontsteking, een gezwel of bij de ziekte van Graves.
Kleine pupillen ontstaan bij gebruik van een verdovend middel als heroïne. Heel grote pupillen door o.a. bewustzijnsveranderende of stimulerende middelen als XTC, LSD of paddo's. Opvallend hierbij is steeds dat de pupilgrootte niet meer lichtgevoelig is (zolang de drug werkt).
U kunt last krijgen van dikke enkels en onderbenen, hoofdpijn, blozen, duizelig gevoel en maagdarmklachten.Ook kunt last hebben van opvliegers. U krijgt het dan opeens heel warm, waardoor u bijvoorbeeld veel moet zweten. De meeste bijwerkingen verdwijnen binnen een paar weken.
Voor een betrouwbare oogmeting van de sterkte van de ogen krijgt uw kind oogdruppels. Deze druppels verwijden de pupil waardoor de orthoptist de ogen beter kan bekijken.
€ 36,73 exclusief afleverkosten. Afleverkosten zijn de kosten die uw apotheker hanteert voor het leveren van het geneesmiddel. Dit middel wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar.
Atropine is een stof die voorkomt in plantensoorten als alruin, bilzekruid, doornappel en wolfkers. Rijpe bessen van een wolfkers kunnen wel 2 mg atropine bevatten. Atropine kan ook in de farmaceutische industrie geproduceerd worden, het is dan een wit poeder. Het wordt o.a. gebruikt in oogdruppels.
De werkingsduur van de pupilverwijding is afhankelijk van het gebruikte middel: tropicamide heeft de kortste werkingsduur (5-8 uur), gevolgd door cyclopentolaat (Cyclogyl, 24 uur tot soms enkele dagen), homatropine (6 uur tot 4 dagen) en atropine (1-2 weken).
Bij zonnig weer is het daarom aan te raden een zonnebril en/of pet met klep op te zetten. De wijde pupil en dus de overgevoeligheid voor licht verdwijnt langzaam na het stoppen met het druppelen, maar kan nog 24 tot 48 uur aanhouden.
Te veel druppels kunnen bijvoorbeeld bijwerkingen vergroten. Het te hard sluiten van de ogen na het druppelen kan juist voor een mindere werking zorgen omdat een deel van het toegediende vocht dan weglekt. Ook is de dosering van belang: één druppel per oog is voldoende.
Het Susac syndroom is een zeer zeldzame aandoening waarbij de kleine bloedvaten in de hersenen, ogen (netvlies of retina) en binnenoor (cochlea) ontstoken en vernauwd geraken. De aandoening werd vernoemd naar de oogarts John Susac, die het syndroom in 1979 als eerst beschreef.
Hoe ontstaat het syndroom van Sjögren? De oorzaak van het syndroom van Sjögren is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat bij het syndroom van Sjögren je afweersysteem als het ware 'op hol' slaat waardoor je afweersysteem denkt dat goede (lichaamseigen) cellen kwade indringers zijn.
Uveïtis komt voor bij een aantal auto-immuunziekten, zoals (jeugd)reuma, de ziekte van Bechterew, de ziekte van Crohn en sarcoïdose. Heeft u een van deze ziekten, dan kunt u ongemerkt uveïtis krijgen. Het is daarom goed om regelmatig uw ogen te laten controleren.