De kadastrale grootte is de grootte zoals vastgelegd in de Basisregistratie Kadaster (juridische oppervlakte). De berekende oppervlakte van een perceel zal in de meeste gevallen afwijken. Dit is een gevolg van het feit dat de Kadastrale kaart niet 100% nauwkeurig is.
Def.: aanduiding van een deel van een kadastrale gemeente waarbinnen het betreffende perceel is gelegen, zoals nader omschreven in het kadasterbesluit.
Definitie: Een uniek kenmerk dat het Kadaster aan een onroerende zaak heeft gegeven. De kadastrale aanduiding bestaat uit de kadastrale gemeentecode, de kadastrale sectie en het perceelnummer, en wordt geregistreerd in de Basisregistratie Kadaster (BRK).
Definitie: De kadastrale grens (of erfgrens) is de grens tussen twee stukken grond op de kadastrale kaart en wordt bepaald door het Kadaster.
De kadastrale legger is een register dat per gemeente of per kadastrale afdeling van de gemeente of stad elke eigenaar, diens percelen, de oppervlakte alsook de kadastrale inkomens van deze percelen vermeldt. Een aantal gegevens zijn privé een aantal zijn openbaar.
Als je de correcte oppervlakte van een perceel wil kennen, kan je deze vinden via de datalaag 'GRB administratief perceel'. Je vindt deze kaartlaag in de themaboom bij Kaarten en Plaatsen/Basiskaart, luchtfoto en adres/Basiskaart. Je zoomt daarbij in op het adres van het perceel.
Je kan ook gratis de maten van de kadastrale grenzen krijgen door de meetknoppen te gebruiken. Je meet zelf de afstanden van de erfafscheiding. Schrijf de maatvoering van de percelen op in het Percelenrapport zodat je deze informatie kunt bewaren. Of gebruik hiervoor de Luchtfoto.
Zo moet je voor het planten van een heg of heester minimaal 50 cm afstand houden van de erfgrens. Bij een boom is die afstand minimaal 2 meter. Een hek of schutting plaatsen op je eigen grond mag zonder toestemming van je buren (mits deze maximaal 2 meter hoog is).
Er bestaat geen minimale afstand voor het bouwen tegen de erfgrens. Je mag op eigen grond dus gewoon tegen de erfgrens aan bouwen. Het wordt iets anders als je precies op de erfgrens wilt bouwen. Dit mag namelijk niet zomaar, omdat je anders met jouw bouwwerk of muur voor de helft op de grond van jouw buren staat.
Antwoord. Je kan best een beroep doen op een landmeter. Deze landmeter komt dan ter plaatse het perceel opmeten. Als de landmeter de grenspalen nog terugvindt, kan hij de percelen precies 'afpalen'.
De gegevens in onze registraties zijn volgens de wet voor iedereen toegankelijk en openbaar. Hiermee is de rechtszekerheid in het vastgoedverkeer gewaarborgd en ontstaat er geen misverstand over wat van wie is. Het Kadaster registreert onroerende zaken, zoals woningen en bedrijfspanden en de rechten die hierop rusten.
U kunt met uw DigiD kosteloos al uw eigen kadastrale gegevens inzien als u zich aanmeldt op de website Mijn Overheid.nl.
U kunt dan zoeken op adres, perceelaanduiding, aktenummer of naam. Voor iedereen geldt: gegevens zijn alleen verkrijgbaar op aanvraag en tegen betaling.
Een landmeter komt langs en laat u zien waar de kadastrale grens ligt. Hiervoor gebruikt de landmeter de meetgegevens van de oorspronkelijke grens. Deze grens hebben de betrokken partijen bij het vaststellen of ontstaan samen aangewezen.
Controleer uw eigendomsakte. Kijk bij onduidelijkheid over de erfgrens wat hierover in de eigendomsakte staat. De eigendomsakte kreeg u van de notaris toen u de grond of woning kocht. In dit document staat wat bij uw huis en uw grond hoort.
De identificatie van een perceel is steeds opgebouwd als volgt: Fusiegemeente, Afdeling, Sectie, Nummer, Exponent. Voorbeeld: Berlare, 2 de afdeling, sectie A, nr. 111a2. Berlare kent drie afdelingen: Berlare (1ste afdeling), Uitbergen (2de afdeling) en Overmere (3de afdeling).
Vergunningvrij bouwen
Wel kunt u de gemeente vragen om te onderzoeken of het bouwwerk voldoet aan de regels. Ook kunt u de bouw aanvechten op grond van het Burenrecht uit het Burgerlijk Wetboek. U moet dan wel hinder ondervinden van het bouwwerk. Met vragen daarover kunt u terecht bij het Juridisch Loket.
Bij heggen en schuttingen op de erfgrens geldt: Wie een heg of schutting (erfafscheiding) op de erfgrens wil plaatsen, heeft toestemming van de buren nodig. De erfafscheiding op een erfgrens is gezamenlijk eigendom. Daarom moet je de kosten voor de heg of schutting en het onderhoud delen.
Als u gaat bouwen tegen de erfgrens mag dat alleen als dat de grens is tussen uw erf en dat van een andere particulier of bedrijf. Als de erfgrens naast openbaar toegankelijk gebied ligt, moet u 1 meter uit de erfgrens blijven.
De buren moeten meewerken aan de oprichting van een scheidsmuur. Zoals hiervoor al aangegeven kunnen buren te allen tijde de medewerking van de andere buur vorderen voor het oprichten van een schutting of andere erfafscheiding op de erfgrens. Dit geldt als er nog geen scheidsmuur op de erfgrens staat.
U mag de schutting direct tegen de erfgrens plaatsen. Als u deze op de erfgrens wilt plaatsen bent u in ieder geval verplicht dit met de buren te bespreken. Beide partijen dienen dan de helft van de kosten te betalen. Zonder toestemming van de buren mag u geen schutting plaatsen.
Met de BAG Viewer kunt u online via een kaart of luchtfoto actuele gegevens van woningen en andere gebouwen bekijken. Denk aan gegevens als bouwjaar, gebruiksdoel en oppervlakte. De BAG Viewer is gratis en u mag de gegevens zoveel gebruiken als u wilt.
Het perceeloppervlakte is de som van het aantal vierkante meters van de begane grond oppervlakte, oppervlakte van de tuin en de eventuele parkeerplaatsen.
Wanneer je zelf de meetgegevens aanlevert bij het Kadaster bedragen de kadastrale kosten van deze methode van uitmeting in 2020 € 293,00. Kunnen deze meetgegevens niet aangeleverd worden, dan geldt er een tarief van € 440,00. Van het Kadaster ontvang je na de aanvraag een offerte met daarin de definitieve kosten.