De meeste vlooien die op cavia's worden aangetroffen, zijn kattenvlooien. Cavia's zijn er op zich echter niet erg gevoelig voor. Wanneer uw andere huisdieren (vooral honden) geen vlooien hebben, zal uw cavia er ook niet gauw last van krijgen.
De behandeling
Luizen worden gedood door het middel selamectine dat in Stronghold(R) zit. Vroeger moesten cavia's gewassen worden of kregen ze pijnlijke injecties met ivermectine, maar dat hoeft gelukkig niet meer. Stronghold wordt op de huid toegediend door middel van een pipetje.
De luizen die bij cavia's voorkomen heten Gliricola porcelli en Gyropus ovalis. De slanke Gliricola luizen komen het meeste voor. Ze zijn wit, doorschijnend tot oranjeachtig. De luizen bij cavia's voeden zich met het hetgeen ze op de huid vinden, zoals huidschilfers.
Hoe besmetten cavia's zich met luizen? De cavia besmet zich via direct contact met besmette dieren en door indirect contact via bijvoorbeeld hooi en bodembedekking. Luizen worden vaak meegebracht door een nieuw geïntroduceerde cavia.
Manden en dekens wassen
Verzamel alle tapijten, manden en dekens waar het huisdier graag op ligt. Stop dit in de wasmachine. Het allerbeste is om vervolgens 15 tot 20 minuten de was in de droger te stoppen. Door de hetelucht in de droger worden de eitjes, larven en vlooien gedood.
Zet 's avonds een schaal water neer met een scheut afwasmiddel erin en/of azijn. Plaats een waxinelichtje erin en de vlooien zullen eropaf komen, erin springen en verdrinken. Geef je huisdier karnemelk te drinken. Het bloed van je huisdier verandert van smaak en dat vinden vlooien niet prettig.
Anders dan luizen, kleven vlooien niet aan de haren of de huid. Ze kunnen dus op de grond of in de mand van je huisdier vallen. Als een mens gebeten wordt door een vlo, heeft hij het beestje hoogstwaarschijnlijk overgekregen van een huisdier, zoals een hond of een kat.
Cavia's kunnen niet tegen extreme koude, warmte of regen. Ze zijn zéér gevoelig hiervoor en kunnen snel dood gaan aan een longontsteking! In de winter moeten ze in een tocht- en vorstvrije schuur staan of binnenshuis worden gehouden. Pas ook op in de zomer.
Heb je een zieke cavia? Pas dan op, want de kans bestaat dat de cavia een bacterie bij zich draagt die longontsteking bij mensen kan veroorzaken. Dat blijkt uit een onderzoek van internist Bart Ramakers van het Bernhoven-ziekenhuis in Uden.
De belangrijkste symptomen bij cavia's die last hebben van schurft zijn jeuk en huidletsels. Er kunnen kale plekken ontstaan door het krabben en er kunnen schilfers en korstjes worden gezien. De huid is vaak rood ontstoken. De letsels zitten meestal ter hoogte van de achterhand, dus op de rug.
Een cavia met schurft is vaak besmet met de mijt Trixacarus caviae. Deze mijten bevinden zich meestal in de opperhuid van het dier en daar worden ook de eitjes gelegd in tunnels die ze door de huid gegraven hebben. Al bij een besmetting met slechts enkele mijten kan de cavia al gigantisch veel jeuk hebben.
- Shampoo. Babyshampoo is goed, maar met gewone shampoo gaat het ook prima.
Hee, een regenboog! Bovendien kunnen cavia's kleuren onderscheiden: alle kleuren van de regenboog! Ze herkennen vooral geel, rood en blauw, maar ook de mengkleuren oranje, violet en groen.
De werkzame stof ivermectine van het product wordt opgenomen via de huid en biedt vier weken lang bescherming tegen in- en uitwendige parasieten. Zo nodig kan de behandeling na 4 weken worden herhaald (niet eerder).
Zacht piepen of pruttelen
Wanneer je cavia zacht piept of pruttelt ben je goed bezig! Je cavia is dan namelijk tevreden en is lekker aan het genieten van zijn leventje. Gelukkige cavia's babbelen honderduit (soms zelfs tegen zichzelf) en dit klinkt voor ons als zacht gepiep of gepruttel.
Veel konijnen en cavia's krijgen brood. Dit bevat veel koolhydraten en komt niet ten goede aan de gezondheid van uw konijn/cavia. Laat het brood dus liever achterwege. Geef uw dier ook geen knaagstenen in verband met het risico op blaasstenen.
Eenmaal per maand wordt een pipetje vloeistof leeg gemaakt op de huid van hond en kat. De werkzame stof verspreidt zich in de huid en doodt de vlo nog voordat deze bloed gaat zuigen (98-100% van de vlooien gaan binnen 24 uur dood).
Volwassen vlooien kunt u zien kruipen over de huid van uw hond. Ze zijn zo'n 2-3 mm lang en hebben een rode of bruine kleur. Een vlo legt per dag wel 20 tot 50 verse eitjes. De eitjes van vlooien zijn heel klein, slechts een halve mm en hebben een ovale vorm en witte kleur.
Vlooien zitten vaak verstopt in kieren en naden. De woonkamer en slaapkamer zijn de meest gekozen plekken van de vlooien, omdat hier veel schuilplaatsen zijn, zoals op de bank of in het tapijt.
Al jaren één van de meest gekozen vlooiendruppels in Nederland is Frontline. Hiermee dood je vlooien, teken en bijtende luizen. Je kan besmetting voorkomen van je hond door de druppels aan te brengen. Binnen 24 uur worden de vlooien gedood en binnen 48 uur is je hond beschermd tegen teken en luizen.
Vind je volwassen vlooien of vlooienpoepjes, dan is het dier waarschijnlijk besmet. De poepjes zijn zwartbruine puntjes die op een witte tissue roodbruin verkleuren. Close-up van een vlo. De eitjes en larven zijn met het blote oog bijna niet te zien.
Maandelijks een pipet Stronghold of Vectra Felis in de nek houdt uw kat en huis vlovrij. Deze middelen zijn bij uw dierenarts te krijgen. Gebruikt u bij een vlooienplaag in uw huis bovendien Indoor-X Omgevingsspray om uw huis vlovrij te maken.
Gaan vlooien vanzelf dood? Een volwassen vlo gaat vanzelf dood als er geen gastheer aanwezig is. Zonder een bloedmaaltijd overleven de beestjes zelfs maar een paar dagen. Eitjes en poppen overleven helaas wel lang: tot wel een jaar.