Soep draagt op verschillende manieren bij tot een gezond voedingspatroon. Een gezonde soep op basis van groenten (400 g per liter) levert kostbare vitaminen, mineralen en vezels. Verder is soep een gezonde hongerstiller. Zowel voor de grote als de kleine honger.
Iedere dag een soepje is helemaal niet slecht, maar je moet zeker niet doorslaan. Leven op soep is geen goed idee, dat is te eenzijdig en voorziet niet in alle benodigde voedingsstoffen. Datzelfde geldt voor het soepdieet. Door alleen maar soep te eten kun je wel degelijk snel afvallen, maar dat is van tijdelijke aard.
Tijdens het dieet mag je elke dag onbeperkt soep eten. Daarnaast is het belangrijk dat je genoeg water drinkt en ongezoete thee/koffie. Andere voedingsmiddelen zoals groenten, vlees en fruit zijn op bepaalde dagen toegestaan. Brood, alcohol, koolzuurhoudende drank en dieetdrank zijn absoluut verboden.
Onderzoek toont aan dat mensen die regelmatig soep eten minder zwaarlijvig zijn. Soep levert doorgaans weinig calorieën voor een groot volume (gemiddeld minder dan 100 kcal voor 250 ml groentesoep) en zorgt voor een verzadigingsgevoel. Het is dan ook een ideaal voorgerecht.
Een zogenaamd soep-dieet is dan ook af te raden. Je krijgt te weinig variatie aan voedingsstoffen binnen en als je snel afvalt zitten de kilo's er ook net zo snel weer aan als je stopt met het dieet. In plaats daarvan: Vervang eens een maaltijd door een (maaltijd)soep.
Soep levert over het algemeen weinig calorieën, afhankelijk van hoe je de soep maakt. Een soep op basis van veel groenen en peulvruchten, levert per portie van 250 ml ongeveer 100 – 150 calorieen.
Poedersoep bevat veel zout en andere toevoegingen, bevat ook meer calorieën en stilt de honger minder goed. Vers soep bevat daarentegen nog een heel pak mineralen, bètacaroteen en voedingsvezels, die hun voedingswaarde minder snel verliezen. Bovendien bevat zelfgemaakte soep veel minder calorieën.
Soep is erg licht en toch voedzaam
Je hebt aan het begin van de dag meteen je volume vocht en verse groenten binnen, ideaal dus. Soep zorgt wel voor vitaminen en vult heel makkelijk zodat je niet snel een hongergevoel gaat hebben. Maar er komt geen suiker aan te pas.
Leven op soep lijkt me trouwens geen goed idee want geen enkel voedingsmiddel bevat alle voedingsstoffen die een mens nodig heeft. Variatie blijft de boodschap. ' Je mag ook gerust de hele dag door (magere) soep drinken, maar let toch op voor 's avonds, zeker als je last hebt van reflux (zuurbrand).
Het soepdieet is een dieet waarbij je in zeer korte tijd veel gewicht zult afvallen doordat je maar weinig caloriën binnenkrijgt op een dag. Tijdens het dieet kun je enkel de zelfgemaakte soep eten.
Bij het soepdieet eet je speciale soep en verbrand je snel vet doordat er weinig calorieën ingenomen worden. Het is de bedoeling dat je tussen de 4 tot 7 kilo verliest binnen 7 dagen. Je mag de soep onbeperkt eten. Het wordt aangeraden om het dieet 7 dagen vol te houden.
Niet dat een zakje soep even gezond is als een stuk fruit, maar als afwisseling kan het af en toe zeker. Volgens het voedingsinformatiecentrum bevat een gezond tussendoortje niet meer dan 100 à 150 calorieën. Kania van Lidl is de energierijkste: 100 kcal per zakje - mooi binnen de grenzen dus.
Soep kan heel goed als slanke maaltijd dienen. Van de vertrouwde tomatensoep maak je gemakkelijk een maaltijdsoep met wat balletjes gehakt, fijngehakte groenten en geraspte parmezaanse kaas. Ook gegratineerde uiensoep of een lekkere volle groentesoep kunnen dienen als een volwaardige maaltijd.
Soep staat immers meerdere minuten te koken. Daardoor zijn de meeste bacteriën gedood, door het koken. Bij opwarmen kun je juist extra veel bacteriën in het gerecht krijgen. Daarom soep en andere gerechten slechts één keer opwarmen, en niet veelvuldig opwarmen.
Er is eigenlijk een gouden stelregel. Is de soep gepureerd, en bevat de soep alleen maar groenten en kruiden, eventueel met wat fruit, dan kan de soep ook koud gegeten worden. Een mooi voorbeeld is pompoensoep, die meestal gepureerd wordt, of een koude bietensoep. Hoewel hier wel stukjes biet in kunnen zitten.
Sommige mensen moeten er niet aan denken, maar voor anderen is het heerlijk: 's ochtends beginnen met soep. Een hartige, warme soep met een extra scheutje slagroom of een halve lepel kokosolie geeft je een perfecte start van de dag.
Groenten bij het ontbijt voor minder suiker en vet
Groenten kunnen prima als hartig of zoet beleg op een boterham. Een spread op basis van courgette of bloemkool of gegrilde groenten is lekker hartig. Wie houdt van zoet kan kiezen voor pompoen of wortel.
Soep is de ideale restjesverwerker
Gezonde groentesoep draagt niet alleen bij tot een gezond voedingspatroon maar ook tot een duurzamer voedingspatroon. Soep is ideaal om restjes in te verwerken. Zo belandt er minder voedsel in de vuilnisbak en voorkom je voedselverspilling.
Gefrituurde “voeding”
Een kleine hoeveelheid kan je lichaam wel de baas, tenminste als je voldoende anti-oxidanten eet. Maar gefrituurde voeding is echt wel het ongezondste eten omdat het grotere hoeveelheden bevat en daardoor onder andere de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk en artritis verhoogt.
Een portie groentesoep bevat amper calorieën (op voorwaarde dat je natuurlijk wegblijft van room, pasta, balletjes, kaas en korstjes), en als je toch voor een vollere soep gaat met veel groenten en wat vis of vlees, heb je meteen een slanke maaltijd binnen.
Gebruik een zeef
Wil je echt een supergladde soep, dan loont het om je gemixte soep nog eens door een zeef te laten passeren. Zo zijn die allerlaatste brokjes er zeker uit.