Leg de nog bevroren zalm in een ovenschotel of pan waarin je vooraf een beetje olie hebt gedaan en voeg kruiden toe naar smaak (citroen, zout, peper ...). Bedek de ovenschotel of pan met aluminiumfolie en zet in de oven. Laat ongeveer vijf minuten bakken per 100 g vis.
Bak de bevroren vis niet, maar leg hem in de oven of op de barbecue. Als je de vis meteen erna bereidt, komt ook je microgolfoven van pas. Gebruik de ontdooifunctie en haal de vis eruit als hij nog koud aanvoelt.
Door niet eerst te ontdooien geef je schadelijke bacteriën minder kans om te groeien. Ook blijven vitamines op deze manier beter in het product. De magnetron maakt gebruik van zogenaamde microgolven.
Om te voorkomen dat de vis bederft, wordt deze dus meerdere keren ingevroren en ontdooid. Dit betekent dat de 'verse' vis die je in de supermarkt koopt, eigenlijk al een hele tijd geleden gevangen is en meerdere keren is ingevroren geweest.
Gezond visje
In principe maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, vis uit de diepvries en vis in blik zijn allemaal goed voor je. Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij gezouten vis moet je denken aan gerookte zalm, gerookte paling of ansjovis.
Ja, het is veilig om rauw te eten na het invriezen en ontdooien. De textuur kan wel wat lijden. Als je een Aziatische markt in de buurt hebt, kun je daar misschien bevroren vis vinden die ze verkopen voor sushi. Dan hoef je alleen nog maar te ontdooien, snijden en de sushi te bereiden/samenstellen.
Magere vis zoals kabeljauw, koolvis, tonijn en schol is 6 maanden houdbaar in de vriezer.Vette vis zoals zalm en makreel is ingevroren 3 maanden houdbaar.
Geen paniek! Er is allereerst de tijdswinst bij het klaarmaken, maar bevroren zalm bereiden in de oven houdt ook belangrijke voordelen in vergeleken met bereiding in de pan. Er komen minder onaangename geurtjes vrij bij de bereiding en je kan de kerntemperatuur beter controleren.
Magere vis, zoals kabeljauw en koolvis is in de diepvries (minimaal -18 °C) zo'n zes maanden houdbaar. Vette vis (zoals zalm en makreel) en bereide vis (als kibbeling en gerookte paling) blijven ingevroren drie maanden goed.
Ja, als het is ingevroren is het prima, als je het helemaal rauw wilt eten als sashimi of tartaar, dan zou ik je aanraden om super bevroren/sushi-kwaliteit tonijn te zoeken.
Leg de bevroren vis op een bord of in een schaal en zet dit in de koelkast. Na 12 tot 24 uur (afhankelijk van hoe dik de vis is) is de vis helemaal ontdooid en klaar om te bereiden.
De beste manier om zalm snel te ontdooien is deze afgesloten zak in koud water zo' n 20 minuten te laten ontdooien. Heb je meer tijd? Haal de zalm dan 24 uur voor bereiding uit de vriezer en leg in de koelkast. Dep het eventueel overtollige water van de vis en deze is klaar voor bereiding!
Geen tijd gehad om je pangasius te ontdooien? Vrees niet, je kan pangafilets en -steaks bevroren bereiden!
Onderzoek , dat werd uitgevoerd door Norwegian Institute of Nutrition and Seafood Research (NIFES), concludeerden dat de kwaliteit van deze verse vis kwalitatief net zo goed is als de bevroren vis.
Zalm drogen voordat je gaat roken
Na het pekelen en afspoelen kan je de zalm gaan drogen. Dat kan in de koelkast onafgedekt. Het vocht zal uit de zalm onttrokken worden. Na een dag zal de zalm genoeg gedroogd zijn.
Vlees en vis ontdooien
Ontdooi diepgevroren vlees, kip of vis altijd in de koelkast of de microgolfoven. Buiten de koelkast bij kamertemperatuur vindt een razendsnelle ontwikkeling van micro-organismen plaats en dat verhoogt het risico op een voedselvergiftiging. Bij het ontdooien van vlees of vis komt er vocht vrij.
Zo is 'verse' vis uit de supermarkt vaak eerst ingevroren geweest. Op het etiket van de voorverpakte vis staat dan de term 'ontdooid'. Verse vis bij de visboer en de groothandels is vaak niet eerst ingevroren geweest.
"Doorgaans is voeding maar drietal maanden houdbaar" Ook in je diepvries kan eten bederven. Daarom is het belangrijk dat je het op de juiste manier invriest, bewaart en nadien ontdooit.
'Zowel onze tonijnsteak als de zalmfilet zijn bedoeld om verhit te worden', laat de Albert Heijn weten. 'Het zijn geen ready-to-eat producten. '
Als je voor zalm uit de diepvriezer kiest, zorg er dan voor dat hij volledig ontdooid is. Leg de vis 24 uur op voorhand op een bord in de koelkast en laat 'm zo geleidelijk ontdooien. Zorg er wel voor dat je vis afgeschermd blijft van de lucht: laat 'm dus in de verpakking zitten of doe aluminiumfolie over het bord.
Het is zeker mogelijk om bevroren zalmfilets in de airfryer te bereiden. Haal je zalmfilet(s) uit de vriezer en spoel ze af met water totdat de stukjes ijs er af beginnen te smelten. Hiermee voorkom je dat de filets tijdens de bereiding waterig worden.
Enkel door vis te bevriezen (liefst tot onder de -20 graden Celsius), of te verhitten (liefst tot boven de 65 graden) kunnen de parasieten of bacteriën gedood worden. Bij rauwe vis is dit echter niet het geval, waardoor de kans op besmetting groter is dan wanneer je je stukje zalm lekker bakt of op de grill gooit.
De herkomst is bij verse vis nauwelijks te herleiden door het vaak ingewikkelde productieproces. Een verse vis wordt tijdens de productie (potentieel) meerdere keren ingevroren en dus vaker ontdooid. Verse vis is dus niet per se verser dan die uit de diepvries, maar wel veel duurder.