Ook paarden maken gebruik van geur voor het afzetten van een territorium, de mest van de hengst is de geurvlag. Paarden kunnen zeer goed ruiken. Hengsten kunnen hengstige merries bijna op een kilometer afstand ruiken. Ook water wordt van verre al geroken.
Een paard is in staat de toestand van een ander paard in te schatten door aan de mest te ruiken. Als paarden kennismaken met elkaar blazen ze in elkaars neus. Het paard heeft grote neusgaten waarmee hij grote hoeveelheden lucht en geuren op kan nemen. In de neusholte bevinden zich olfactorische receptoren.
Paarden hebben een goed gehoor ontwikkeld. Ze horen 10 tot 20 keer beter dan de mens. De speciale trechtervorm van het oor versterkt geluiden. Paarden horen dus geluiden die wij als mens niet horen.
De zintuigen van het paard bestaan - net als bij de mens - uit gezicht, gehoor, reuk, gevoel en smaak. Het paard is een vluchtdier en heeft daarom veel belang bij zijn ogen. Net als bij elk ander prooidier liggen de ogen van het paard aan de zijkanten van het hoofd.
Ten slotte zullen veel paardeneigenaren hun viervoeter weleens hebben horen blazen. Paarden produceren dit geluid door hard en scherp uit te ademen. Ook blazen lijkt te zijn bedoeld om andere paarden te waarschuwen.
De oren gaan naar achter, en de spieren rond de neus verstrakken. Nu is de merrie echt kwaad! De oren liggen plat in de nek en de spieren rond de neus en mond zijn helemaal verstrakt. Ze kijkt kwaad, en zwaait ook kwaad met haar staart.
Een paard zal hard en vol melodie hinniken als hij aan u wil laten merken waar hij is. Veel paarden doen dit naar hun eigenaren wanneer deze op stal aankomen. Een paard kan ook briesen, dit doet hij wanneer hij twijfelt tussen nieuwsgierigheid en angst.
Paarden hebben zowel een monoculair als binoculair gezichtsveld. Bij een monoculair zicht scant men de omgeving met elk oog apart. Bij het smal binoculair zicht overlappen de monoculaire beelden in een hoek van 60° voor het hoofd van het paard en vormt men dieptezicht.
Een voskleurig paard is een paard met een effen, roodbruine kleur. De tint kan variëren van lichtbruin tot behoorlijk donker. De donkere kleur wordt koffievos genoemd. De manen hebben dezelfde kleur als de vacht, of ze zijn lichter, bij een zweetvos.
Reuk. Het reukorgaan van paarden is sterk ontwikkeld. Een paard kan bijvoorbeeld ruiken of er andere paarden in de wei staan. Sociaal gezien is reuk erg belangrijk.
Volgens Ellen Roelfsema van de Paardenkliniek aan de Universiteit Utrecht kunnen paarden mensen inderdaad herkennen: “Op basis van bijvoorbeeld de stem, de geur of het gezicht kunnen paarden mensen identificeren.
Meest voorkomende blessure is een kneuzing (42 procent), gevolgd door fractuur (39 procent) en traumatisch hersenletsel (13 procent). Minst voorkomende oorzaak: een beet (bron: De Limburger). Sporten met een dier kan risicovol en gevaarlijk zijn.
De structurele onderhoudskosten voor een paard zijn ongeveer 500 euro per maand als je geen wedstrijden rijdt. Doe je dat wel en reken je alles mee, dan zit je zo op 700 euro per maand. De gemiddelde aankoopprijs voor een sportpaard is 5.000 euro.
Paarden vinden parfum of chemische geuren erg vies en kunnen daar onzeker van worden. Zeker als een mens steeds van geur verandert. Probeer daarom als je naar je paard gaat een natuurlijke mensengeur te hebben zonder parfum. Jij bent ook niet graag bij iemand in de buurt die volgens jou stinkt.
De reukzin van het paard is zeer goed ontwikkeld. De twee grote neusgaten vangen veel geurtjes op en geven het paard zo veel informatie over de omgeving. Te denken valt aan de aanwezigheid van roofdieren, maar ook over de aanwezigheid van water en voedsel. De geur speelt ook een belangrijke rol bij de communicatie.
De paardenkastanje (Aesculus hippocastanum), ook wel wilde kastanje of horse chestnut genoemd, wordt al eeuwen gebruikt ter ondersteuning van het hart en de bloedvaten. Op deze pagina vind je alles over de Paardenkastanje, de werking, ervaringen en bijwerkingen.
Herfsttype. Is je paard vos of bruin met een warme, rode ondertoon, dan heb je een herfsttype rondlopen! Deze paarden hebben bijna altijd donkerbruine ogen. Herfstpaardjes staan mooi met warme en zachte kleuren zoals bordeaux, bruin, oranje, donkergroen en rood.
Eerst brengt hij voedsel voor het moertje en later voor de jongen. De jongen drinken de eerste weken alleen melk bij de moeder, daarna krijgen ze steeds meer vast voedsel. Na 8 tot 10 weken eten ze alleen nog vast voedsel. De ouders helpen nog tot 4 maanden met het brengen van voedsel.
Verder is het belangrijk om te weten dat een paard, ondanks hun brede zichtveld, een minder scherp beeld heeft dan mensen. Als voorbeeld kunnen mensen 6/6 zien. Dit houdt in dat een persoon met normaal zicht een afstand van ± 6 meter scherp ziet. Bij het zicht van paarden zit dit iets anders, zij zien 6/9 tot 6/18.
Het lijkt erop dat paarden zogenaamde dichromaten zijn. Dat houdt in dat zij twee van de drie soorten kegeltjes in het oog hebben. Kegeltjes zijn lichtgevoelig cellen die de kleuren rood, groen of blauw waarnemen. Paarden kunnen dus kleuren onderscheiden, maar minder goed als mensen (die wel alle kegeltjes hebben).
In het donker en de schemering kunnen paarden beter zien dan mensen. Het duurt wel langer dan bij een mens voordat de ogen zich aan het donker hebben aangepast. Met een buitenrit in het donker, kan het paard beter de weg vinden dan wij.
Het paard likt en bijt zachtjes in je handen
Misschien wil het paard gewoon een snoepje van je. Maar het kan soms ook duiden op iets wat speelt bij jou, bijvoorbeeld als je vingers gevouwen zijn en het paard iets harder gaat bijten in je vingers.
Of paarden ook rouwen durft hij niet te zeggen. “Merries die hun veulens verliezen kunnen daar wel heel heftig op reageren. Maar ik denk toch dat oudere paarden iets anders in het leven staan. De natuur is op zich hard.
Om in gesprek te gaan met een paard (of eigenlijk met wie dan ook) is het heel belangrijk dat de andere partij zijn aandacht bij jou heeft. Als jouw paard bijvoorbeeld honger heeft, moet plassen, pijn heeft, bang is, jeuk heeft, moe is of zich verveelt, zal het niet lukken om zijn aandacht (helemaal) op jou te richten.