De gezonde eigenschappen van honingDe suikers in honing zorgen ervoor dat de huid het vocht vasthoudt en soepel blijft. Ook de vettige huid profiteert van de hydraterende werking van honing, want de aanwezige antioxidanten zorgen voor een vermindering van de vrije radicalen.
Je kunt enzymrijke honing gebruiken voor huidproblemen, maar ook gewoon als huidverzorging. Vanwege de antibacteriële en desinfecterende werking verwijdert honing onzuiverheden en vuil. Bovendien voelt je huid lekker zacht aan na het gebruik van honing.
Rauwe honing voedt de huid en helpt deze te genezen. Het is tevens een natuurlijke vochtinbrenger, wat betekent dat het vocht in je huid trekt. Samen met de antibacteriële werking zal het een schoon gevoel geven.
Breng de honing aan op je gezicht en laat het ongeveer 10-15 minuten op de huid zitten voor je het er afspoelt. Daarnaast is honing een aanrader als lippenbalsem. Vooral wanneer je last hebt van droge lippen, wondjes of kloofjes in de mondhoeken.
Ongeveer een theelepel honing is genoeg om je gezicht, en eventueel je nek, in te smeren.Laat het minimaal een kwartier inwerken en spoel het daarna af met water. Onzuiverheden worden aangepakt en je huid wordt intensief gevoed. De rode, gevoelige huid wordt rustiger en vertoont minder puistjes.
Je kunt zowel honing als een honingzalf bestellen om huidaandoedingen zoals eczeem te verlichten. Dit geldt vooral wanneer de conditie van je huid is beschadigd door eczeem. Er zijn een aantal zalfjes en crèmes die honing als basisingrediëntje hebben, omdat het een antibacteriële werking heeft.
Door honing in je haarverzorgingsroutine op te nemen, kun je voorkomen dat je haar uitdroogt en zorgen voor langdurige hydratatie. Als tweede versterking en herstel: Honing zit vol met voedingsstoffen en antioxidanten die kunnen bijdragen aan de versterking en het herstel van beschadigd haar.
Honing helpt huidproblemen verzachten, maar werkt ook geweldig als huidverzorging. Door de antibacteriële en desinfecterende werking wordt je huid grondig gereinigd. Onzuiverheden en vuil worden verwijdert met honing. Daarna voelt je huid heerlijk schoon, fris en zacht aan.
Honing is rijk aan tryptofaan en aan kalium. Tryptofaan is een aminozuur dat belangrijk is voor de aanmaak van melatonine en serotonine. Zo zorgt melatonine ervoor dat je 's avonds slaperig wordt en serotonine kan helpen tegen stress of zenuwen. Dit zijn ideale stofjes voor het beter in slaap komen.
Gebruik geen honing voor de lippen, er zijn veel scrubs en DIY te vinden met honing voor de lippen. Maar honing heeft juist een tegengesteld effect, honing is namelijk water aantrekkend.Wat er voor zorgt dat de lippen nog verder uitdrogen. Veel water drinken.
Met honing kun je je uithoudingsvermogen en sportprestaties verbeteren, omdat het de glycogeenvoorraad in de spieren langer op peil houdt.
Honing blijft eeuwig goed
Als je honing bewaart in een pot met een goed sluitende deksel, zodat er geen vocht bij komt, kan hij eeuwig goedblijven. De lange houdbaarheid van honing is te danken aan een hoog suikergehalte, een laag vochtgehalte en bepaalde enzymen.
U gebruikt de zoetende kracht van honing bijvoorbeeld om thee te zoeten, yoghurt te zoeten, een dressing op smaak te brengen of voor het zoeten van bijvoorbeeld een cake. Gebakjes en desserts als muffins, pannenkoeken en baklava zijn stuk voor stuk gebaat bij het gebruik van honing.
Honing helpt tegen acné
Reinig je gezicht eerste goed en dep dan wat honing op het puistje. Laat het zo'n 15 tot 30 minuten zitten en spoel de boel dan weer af. De roodheid is meteen verdwenen en het puistje gaat sneller weg.
Raathoning is de zuiverste en puurste vorm van honing. Raathoning komt namelijk rechtstreeks uit de bijenkast. De honing zit nog in de verzegelde cellen van de raat. Vandaar de benaming raathoning of honingraat.
Vaak wordt aangenomen dat Manuka honing de gezondste honing is. Echter toont onderzoek aan dat bijvoorbeeld Nederlandse Heidehoning net zo effectief is. Nazomerhoning (een variant op de heidehoning) heeft bijvoorbeeld de meeste anti-oxidanten en mineralen.
Het kan je immuunsysteem versterken. De ziekteduur van griep en verkoudheid kan korter zijn als je honing met kaneel te gebruikt. Honing met kaneel kan bijdragen om chronische ontstekingen in te perken. We lezen dat het vooral gebruikt wordt om pijn in de gewrichten, artritis en andere reumavormen terug te dringen.
Honing kan het beste puur worden genomen wanneer u last heeft van maagklachten of maagzuur. Vaak is 1-2 eetlepels per dag al voldoende. Wilt u liever geen lepel met honing nemen? Dan kunt u de honing ook mengen in de thee of een glas warm water.
Honing zit bomvol vitaminen en mineralen. Honing zit vol met vitaminen en mineralen. Zo bevat honing vitamine B3, vitamine B2, vitamine B5, calcium, koper, ijzer, magnesium, mangaan, fosfor, kalium en zink. Kortom, de perfecte aanvulling op je dagelijkse voedingsinname!
Wat heb je nodig? Zo maak je het Honingmasker: Verwarm de honing een beetje om haar wat minder dik te laten worden en voeg dan het citroensap toe. Breng het masker op je gezicht aan en laat het 20 minuten intrekken.
Olijfolie voor de Huid
Olijfolie is rijk aan antioxidanten. Het bevat vitamine E, fytosterolen en polyfenolen. Deze antioxidanten werken effectief tegen vrije radicalen die de huid sneller laten verouderen. Olijfolie heeft naast een hydraterende, voedende en beschermende werking ook een herstellende eigenschap.
Rauwe honing
Laat het mengsel een uur staan en breng het daarna aan op vochtig haar. Laat het een aantal uur intrekken en was je haar vervolgens met shampoo en crèmespoeling.
Als we de drie producten gaan evalueren volgens hun glycemische index, is agavesiroop dus de winnaar. Met een GI van 19 doet agave je suikerspiegel minder snel stijgen dan honing dat een GI heeft van 58, en ahornsiroop met een GI van 54. Anderzijds bestaat agavesiroop voor het grootste deel uit fructose.
Honing een wondermiddel? Als je de lijst met voordelen moet geloven wel! Het helpt namelijk je krullen te hydrateren, werkt antibacterieel, bevat mineralen en vitamine die haargroei kunnen stimuleren en het helpt tegen een jeukende hoofdhuid.