Als je twee primaire kleuren met elkaar combineert, krijg je een zogenaamde secundaire kleur. Als je rood en blauw mixt, krijg je violet, geel en rood wordt oranje, blauw en geel wordt groen. Als je alle primaire kleuren met elkaar mengt, krijg je zwart.
Licht en elektromagnetische straling creëren allebei additieve kleur. In dit model van kleurentheorie zorgt de combinatie van alle kleuren voor de waarneming van wit. Dit model wordt ook wel RGB genoemd, want als je met additieve kleur werkt, gebruik je rood, groen en blauw als primaire kleuren.
Wit licht onstaat door alle kleuren licht te mengen. Voorbeeld: In een tv-scherm zitten rode, groene en blauwe lichtpuntjes. Als die allemaal even fel branden zie je van een afstandje wit licht.
Alle kleuren samen vormen zwart. De inkt in deze zwarte stift is ook gemaakt van een mengsel van regenboogkleuren.
Lichttechnici weten het: als je alle kleuren bij elkaar mengt krijg je wit. In deze post probeer ik duidelijk te maken waarom alle kleuren bij elkaar soms wit, en soms juist zwart worden. Je ogen hebben 3 soorten ontvangers voor licht, één voor rood, één voor groen en één voor blauw.
Turquoise is in feite een mengsel van blauw en groen, dus zorg ervoor dat je een blauw gebruikt die al groene pigmenten bevat. Je kunt al zien in welke richting het pigment neigt door alleen naar de kleur te kijken: een groenig blauw duidt op een neiging naar groen, terwijl een paarsige blauw richting rood gaat.
In de buurt van de toppen van de gevoeligheidskrommen kunnen mensen kleuren van elkaar onderscheiden die slechts 1 nm in golflengte van elkaar verschillen. In totaal kunnen mensen tussen de 120 en 160 zuivere kleuren van elkaar onderscheiden, mits ze deze kleuren naast elkaar kunnen zien.
De vlag die ontworpen is door de activist Gilbert Baker, krijgt 8 kleuren in de volgorde van de regenboog: roze, rood, oranje, geel, groen, turkoois, blauw en paars. De kleur roze blijkt later niet goed mengbaar en verdwijnt van de vlag. Om uit te komen op een even aantal, wordt ook turkoois weggelaten.
Het heeft ook iets geheimzinnigs. Je ziet het wel, maar je kunt het niet aanraken of er onder doorlopen.
Juist: geen paars. Het wekt misschien verbazing, maar terwijl violet een echte kleur is en deel uitmaakt van het elektromagnetische spectrum van het licht, is paars niet-spectraal en kan het gebruikt worden voor elke kleurtint die voorkomt tussen rood en blauw.
grijs.
Het maken van bruin via kleurmenging is ook uniek omdat het op veel verschillende manieren kan worden gedaan. In de schilderkunst wordt het meestal gemaakt door zwart met oranje te mengen. Hoewel het mengsel lijkt op een donkerder oranje tint, geeft het in feite een mooie bruine tint als het goed wordt gedaan.
Zo kun je bijvoorbeeld de kleur bruin krijgen door rood en groen met elkaar te mengen. Echter kun je ook bruin krijgen met de secundaire kleuren oranje en paars of de primaire kleuren rood, geel en blauw.
Door de kleuren uit de kleurencirkel met elkaar te mengen, kun je alle kleuren maken die er bestaan. Wit en zwart komen niet voor in deze cirkel.
Zwart is de donkerste kleur maar is geen kleurtint. Zwart en wit geven gemengd een grijze tint. Hoe meer wit er wordt toegevoegd hoe lichter het grijs wordt. Wil je een ander grijs dan de menging zwart/wit, ga dan spelen met je grijs door er een paar druppeltjes rood, blauw, geel of groen aan toe te voegen.
Een dubbele regenboog is te zien wanneer het licht twee keer wordt weerspiegeld in een regendruppel (en dus vier keer weer gebroken). Wanneer dit gebeurt is het resultaat dat er twee regenbogen worden gemaakt, de normale en een zwakkere erboven. Dit staat bekend als een dubbele regenboog.
Rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Of kortweg 'roggbiv'. Zo sommen we allemaal netjes de kleuren van de regenboog op.
De kleuren in deze secundaire regenboog staan in omgekeerde volgorde ten opzichte van die in de hoofd- of primaire regenboog en de kleurenband is breder. De primaire en secundaire boog worden tezamen veelal aangeduid als een "dubbele regenboog".
In Europa werd de regenboogvlag onder meer tijdens de Duitse Boerenoorlog (1524-1525) gebruikt door opstandige boeren en in Amerika ontwierp de Amerikaanse dominee James William van Kirk (1858-1946) aan het begin van de twintigste eeuw een regenboogvlag die de internationale wereldvrede moest symboliseren.
Queer (Q) of Questioning (Q)
De Q staat voor sommigen ook voor Questioning: iemand die nog niet weet op welk geslacht of gender hij/zij/hen valt.
Queer. Queer betekent eigenlijk 'vreemd'; er is niet echt een goede Nederlandse vertaling voor. Het staat voor een open, brede genderidentiteit en/of seksuele identiteit. Vaak noemen mensen zichzelf queer als ze zichzelf niet een vaststaande gender en/of seksuele identiteit toekennen, of die afwijzen.
Goud is zijn pure vorm is donkergeel maar door de toevoeging van andere metalen kan je de kleur veranderen. Voeg je bijvoorbeeld koper toe aan je goud dan zal je goud wat roder worden, door het toevoegen van zilver wordt het goud lichtgeel en door het toevoegen van palladium krijgt je goud een witte kleur (witgoud).
Blauw is een kleur die zich in het spectrum bevindt tussen cyaan en violet. Blauw is een primaire kleur in het systeem van additieve kleurmenging. Het is een secundaire kleur in het systeem van subtractieve kleurmenging.
Roggbiv bestaat uit de beginletters van de woorden in de prachtzin: 'roddelen over grote gekke broer is vals'. En dat is een ezelsbruggetje om de kleuren van de regenboog te onthouden. Rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet.