Denk aan een grote pan rijst, broccoli of sperziebonen, of grotere hoeveelheden kip of vis.Ook soep of pastasaus is ideaal om te preppen voor een later moment. Daarnaast is het mogelijk ontbijt te preppen voor de volgende ochtend, denk aan overnight oats.
Keuze eten
Zorg voor voedsel wat lang houdbaar is (in dit geval minimaal 3 maanden) zonder dat je het hoeft in te vriezen. Zorg voor voedsel wat snel en gemakkelijk is te bereiden. Koken kost energie en het kan zijn dat je zonder stroom komt te zitten. Zorg ervoor dat je geen voedsel koopt wat allergieën opwekt.
Gezonder snacken dankzij meal preppen
Omdat er altijd een gezonde maaltijd in huis is, zal de verleiding minder groot zijn om na het werk een minder gezonde snack of maaltijd binnen te spelen. Bovendien kan je zelfs je snacks op voorhand inplannen en voorbereiden!
Meal preppen zorgt voor minder afval, je weet immers wat en hoeveel je nodig hebt op voorhand en gooit daardoor minder snel producten weg die bijvoorbeeld over de datum zijn. Het bespaart je geld! Tel uit: elke middag lunch halen in de kantine van je werk of school of zelf je meal prep meenemen.
Zelf noodrantsoen samenstellen
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis. Voordeel van zo'n noodrantsoen is dat je er voedzame maaltijden mee kunt samenstellen die vrij goed smaken en bij je voorkeur passen.
Goed bewaren is hierin wel belangrijk. In de koelkast kan je geprepte maaltijden ongeveer 2 tot 3 dagen bewaren.In de vriezer kan je gerechten max.3 maanden bewaren.
In een grote hoeveelheid iets kopen is vaak goedkoper dan losse stuks. Omdat je alles in tegelijk bereid verbruik je minder gas en elektriciteit dus ook dat scheelt weer. Je hebt thuis heerlijke maaltijden al klaar staan en dus is de kans minder groot dat je duur uit eten gaat of een kostbare take away koopt.
De supermarkten hebben schappen vol groenten in blik, mede door de lange houdbaarheid. Altijd handig dus om een aantal blikjes bonen in huis te hebben. Gedistilleerde drank zoals wodka, rum, gin, whiskey en tequila blijft in de eeuwigheid houdbaar. Ook als de fles al geopend is geweest.
In principe rekenen veel mensen één bakje per maaltijd. Werk je vijf dagen vooruit en maak je avondeten en lunch, dan heb je dus minstens tien bakjes nodig. Dat aantal kan echter snel oplopen.
Er zijn verschillende manieren van meal preppen. Zo kun je maaltijden voorbereiden door bijvoorbeeld alvast groenten te snijden, eieren te koken, groenten te grillen of pasta te koken.
Meal prepping is het voorbereiden van eten. Zo hoef je niet iedere dag te koken. De meeste mensen doen de meal prep op zondag. Dan kook je voor de hele week en doe je je maaltijden per portie in bakjes.
Niet invriezen:
Vergeet ook niet dat je maaltijden eerst goed afgekoeld moeten zijn voordat je deze invriest. Dus echt even aan het eten voelen en soms schud ik het bakje ook om het eten onderop ook goed af te laten koelen.
Spullen voor in een noodpakket
In een noodpakket heeft u bijvoorbeeld een zaklamp en contant geld nodig. En een radio op batterijen of een opwindbare radio. Als de stroom uitvalt en er geen internetverbinding mogelijk is, kan uw regionale radiozender nog wel uitzenden. U kunt dan luisteren naar de rampenzender.
Dit is de inhoud van een noodpakket
Flessen water (drie liter per persoon voor drie dagen) Houdbaar eten voor drie dagen. Verzorgingsproducten zoals toiletpapier, zeep en tandpasta. Kopieën van belangrijke documenten, zoals identiteitsbewijzen, verzekeringspassen en zorgpassen.
Ongeveer een derde van de Nederlanders is bang dat Nederland in de komende vijf jaar betrokken zal raken bij een oorlog, of dat mensen met wie ze zich verbonden voelen in de komende vijf jaar betrokken raken bij een oorlog. In 2021, toen die vraag ook werd gesteld, betrof dit nog ongeveer een op de tien mensen.
Alarmeer dan de hulpdiensten of probeer anderen om hulp te vragen. Bent u zelf niet gewond, help dan waar mogelijk anderen. Probeer informatie te krijgen van een betrouwbare bron. Luister naar de regionale radiozender of kijk op Crisis.nl.