Een stijging van histamine kan een versnelde hartslag en hartkloppingen veroorzaken. De diarree treedt vaak 's nachts of een dag na het eten van bovengenoemde voedingsmiddelen op. Een toename van histamine lijkt op een allergie, men spreekt daarom van een schijnallergie, ook wel pseudo-allergie genoemd.
Histamine-intolerantie kan uiteenlopende klachten veroorzaken. Wanneer je onverklaarbare onrust, vermoeidheid, hoofdpijn, benauwdheid, duizeligheid of darmkrampen hebt, is er mogelijk sprake van een intolerantie.
Een toename van histamine in het lichaam veroorzaakt bloedvatverwijding, een loopneus, jeuk, slapeloosheid, hartkloppingen of hoofdpijn. Jeuk en benauwdheid zijn vaak het gevolg van voedselallergieën en hooikoorts.
Histamine in de hersenen zorgt voor afgifte van dopamine en (nor)adrenaline. Als histamine in de hersenen niet goed kan worden afgebroken omdat het enzym HNMT (histamine n-methyl transferase), niet goed werkt dan kunnen door kleine problemen al aanvallen van stress en angst ontstaan.
Vermijd voedingsmiddelen die veel histamine bevatten: niet verse vis, spinazie, zuurkool, Parmezaanse kaas, blauw geaderde kaas, Roquefort, rode wijn en gistextract. Vermijd voedingsmiddelen die histamine vrijzetten in het lichaam: aardbeien, alcohol, wit van ei, schaaldieren, chocolade, tomaten en citrusvruchten.
Veel histamine zit in avocado, kiwi, aardbeien, meloen, ananas, grapefruit en frambozen. Een matige hoeveelheid in bananen, mango's, papaja's, druiven en vijgen. De andere soorten bevatten een geringe hoeveelheid histamine.
Cafeïne valt eigenlijk onder de histamine- vrijmakende producten. Het komt voorna- melijk voor in koffie, thee, cacao en cola- noten. Maar cafeïne kan ook voorkomen in medicatie, zoals pijnstillers. Lees dus altijd goed de verpakking en/of de bijsluiter.
Welke hooikoorts tabletten werken het beste? Er zijn verschillende soorten tabletten tegen hooikoorts. Hooikoorts tabletten die antihistamines bevatten, werken het beste. Dat zijn bijvoorbeeld tabletten met acrivastine, cetirizine, clemastine en loratadine.
Gemiddeld in histamine: eieren, tarwe, komkommer, soja, pinda's en dus ook pindakaas, jam, witvis uit de vriezer, yoghurt, melk, jonge kaas, zonnebloempitten, bloemkool, doperwten, honing en half-harde kazen zoals Emmentaler.
De meeste histamine vind je in: tomaten, spinazie en bietjes, avocado, kiwi, aardbeien, meloen, ananas, grapefruit en frambozen. Vlees: varkens- en lamsvlees, wild. Cider, bier en wijn. In rode wijn zit over het algemeen meer histamine dan in witte wijn.
Als je te maken hebt met een histamine-intolerantie en op zoek bent naar geschikt brood, kun je het beste kijken naar het soort meel en de andere ingrediënten die het brood bevat. Tarwe en spelt bevatten op zich weinig histamine – en van gist wordt ook gezegd dat het geen histamine bevat.
Histamine is de belangrijkste veroorzaker van de klachten bij een allergie. Cetirizine blokkeert de werking van histamine, waardoor de klachten afnemen. De werking begint na ongeveer een uur. Dit effect houdt ongeveer een dag aan.
Ook avocado en grapefruit kun je maar beter vermijden. Bananen, mango's en druiven kun je prima eten, maar niet te veel. Alle andere soorten fruit zijn geen enkel probleem.
De term diamino-oxidase, DAO, wordt veel genoemd in verband met een histamine-intolerantie. DAO is het enzym dat verantwoordelijk is voor het afbreken van het histamine dat via voedsel in het lichaam terechtkomt.
Maagdarmklachten zoals maagpijn, diarree, toename eetlust. Over het algemeen geven antihistaminicum echter GEEN OF NAUWELIJKS BIJWERKINGEN.
Rooibosthee wordt dan ook als veilig beschouwd voor mensen met histamine-intolerantie. Een van de weinige producten overigens. Beide rooibossoorten – rode rooibos en groene rooibos – zijn geschikt voor mensen met histamine-intolerantie.
Verse vis zou weinig histamine bevatten: koolvis, roodbaars, kabeljauw, heek, hoki, schol, forel, snoekbaars. Zalm valt hier ook onder, maar veel mensen krijgen een reactie op verse zalm.
Fruit. Wie histamineproblemen heeft, kan gewoonlijk naar hartenlust fruit eten. Wees wel voorzichtig met citrusvruchten, ananas, bananen, kiwi, frambozen en aardbeien, want die fruitsoorten stimuleren de afgifte van histamine in het lichaam.
Natuurgeneeskundigen adviseren bij acute klachten vooral het kruid Scutellariae en de bioflavonoïde Quercetine. Scutellariae is een kruid dat de afgifte van histamine remt. Onderzoek heeft uitgewezen dat stoffen uit dit kruid bovendien de vrijmaking van arachidonzuur uit cellen remmen.
Voor hooikoorts is enkele weken gebruik meestal voldoende. Bij een allergie het hele jaar door kunt u het gebruiken zolang u klachten heeft. Mocht u na drie dagen gebruik geen verbetering merken, dan heeft u waarschijnlijk geen baat bij dit medicijn. Overleg dan met uw arts.
Onder invloed van histamine neemt de doorlaatbaarheid van de capillairen toe met als gevolg lokaal oedeem (urticaria, angio-oedeem), verwijding van de kleine bloedvaten (erytheem) en slijmvlieszwelling. Tevens ontstaat jeuk.
Histamine is dus een lichaamseigen stof, die je beschermt tegen gevaarlijke indringers. Te veel histamine in je lichaam werkt juist averechts en veroorzaakt vervelende allergische reacties, zoals irritatie van de neus, ogen, huid, keel en longen.
Voeding om te vermijden in een histamine-arm dieet
Histamine zit vooral in: schimmelkazen, oudere kaassoorten en gefermenteerde producten zoals zure room, kwark en yoghurt. Ook vis, varkensvlees, wild, lamsvlees en (botten)bouillon vermijd je in een histamine-arm dieet.
De histamine-provocatietest is een onderzoek waarbij gemeten wordt hoe prikkelbaar uw luchtwegen zijn. U wordt verzocht een prikkelende, onschadelijke stof in te ademen (histamine) en vervolgens wordt er gekeken hoe uw luchtwegen daarop reageren.