Als je een telefoonverslaving hebt, gebruik je je telefoon vaak als afleiding. Vind dus een constructieve bezigheid waar je je tijd in kunt stoppen, zodat je deze afleiding helemaal niet nodig hebt. Ga je tijd besteden aan bijvoorbeeld klussen, koken, sporten, lezen of fysiek afspreken met mensen.
Bang dat je verslaafd bent
Je bent niet alleen: één op de zes jongeren noemt zichzelf verslaafd en 53% van jongeren zit vier tot zeven uur per dag op hun telefoon, blijkt uit onderzoek van OnePoll. De komst van corona heeft het telefoongebruik onder jongeren ook nog eens een stuk groter gemaakt.
Onze hersenen zijn dol op nieuwe prikkels en zijn daarom graag afgeleid, de mobiele telefoon is daar uitermate geschikt voor. Iedere keer als jij je telefoon oppakt maken je hersenen namelijk het geluksstofje dopamine aan.Dopamines zijn gelukshormonen, daar willen we veel van hebben en werkt verslavend.
Als je steeds langer met je telefoon bezig bent. Als je eigenlijk geen andere dingen meer doet en al je leuke dingen uit je mobiel haalt. Als je weleens hebt geprobeerd om minder tijd aan je mobiel te besteden, maar dit niet lukte. Als je onrustig of boos wordt wanneer je je mobiel niet kunt gebruiken.
Het kan emotioneel zo verslavend zijn om met anderen via technologie te communiceren, dat dit voor mensen belangrijker wordt dan face-to-face gesprekken. Een phubber zal zijn smartphone er dan ook sneller bij pakken, ook al bevindt hij of zij zich in een sociale situatie met 'echte' mensen.
Gemiddeld besteden kinderen van 13 tot en met 16 jaar circa vier uur per dag aan tv series kijken (vooral Netflix), computeren en gamen. Daarnaast zijn ze zo'n anderhalf uur per dag aan het communiceren via social media.
"Stress, angstgevoelens en depressie worden in veel meer onderzoeken in verband gebracht met gebruik van sociale media en smartphones. Uit onderzoek van de Universiteit van Pittsburgh uit 2016 blijkt bijvoorbeeld dat gebruik vanaf een uur per dag, 2,7 keer meer risico op depressie geeft.
Wat is een redelijke schermtijd? ,,Schermtijd is niet uit te drukken in een aantal uren per dag. Een goede richtlijn, de 20-20-2-regel, komt van oogartsen. Die houdt in: haal na twintig minuten je ogen van het scherm en kijk twintig seconden in de verte.
34% van de mensen zegt verslaafd te zijn aan de smartphone. Van de jongeren tussen de 18 en 24 zegt 62% verslaafd te zijn aan de smartphone.
Nederlanders blijken behoorlijk verslaafd aan hun smartphone. We geven allerlei zaken liever op dan onze smartphone, waaronder seks, bepaalde vingers en een hoop geld. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction onder ruim duizend Nederlanders tussen de 18 en 70 jaar.
Schermtijd bekijken op een Android telefoon
Open het instellingenmenu.Druk op 'Digitaal welzijn en ouderlijk toezicht'. Hier zie je een overzicht van hoeveel tijd je je telefoon gebruikt.
Smartphone en mentale gezondheid
Naast het verstoren van je aandacht, kan problematisch smartphonegebruik ook een wisselwerking hebben met je psychische gezondheid. Er is een verband tussen overmatig gebruik en depressie, angst en stress (3).
Mobiel gebruik voor het slapen
Door het gebruiken van een mobiele telefoon voor het slapen wordt er minder melatonine aangemaakt. Dit is de stof die uw eigen lichaam aanmaakt waardoor u wordt voorbereid op het slapen. Wanneer er geen of minder melatonine aan wordt gemaakt, is het in slaap vallen dus moeilijker.
Het Oogfonds raadt de 20-20-2 regel aan. Deze regel houdt het volgende in: kijk 20 minuten naar een scherm en houd dan 20 seconden pauze door even niet naar dit scherm te kijken (kijk bijvoorbeeld naar buiten). Ga daarnaast minstens 2 uur per dag naar buiten.
6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag (liefst 2 x 30 minuten) 8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per dag. 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur per dag. 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag.
De schermtijd is in 2021 in de meeste landen gegroeid ten opzichte van 2020, met uitzondering van Australië, Maleisië, Singapore en de VS. Nederlanders zitten in vergelijking met andere landen het minste achter een scherm – 5,5 uur tegenover gemiddeld bijna 7 uur wereldwijd.
Wetenschappelijk onderzoek geeft antwoord: verslaving is een chronische hersenziekte die iedereen kan treffen. Het is een ziekte die niet simpelweg te genezen valt met wilskracht alleen. Verslaafden moeten dan ook niet gezien worden als zwakke mensen die niet flink genoeg zijn om met hun middelenmisbruik te stoppen.
We horen steeds vaker over het fenomeen smartphoneverslaving. Nieuw onderzoek wijst uit dat de gevolgen van het mateloos checken van onze mobieltjes desastreus zijn. Iemand die vaak op zijn telefoon tuurt, heeft meer kans op depressieve gevoelens, ontwikkelt minder inlevingsvermogen en is minder creatief.
Uit diverse onderzoeken blijkt dat we steeds vaker naar onze schermen kijken. Een studie uit 2018 laat zien dat we gemiddeld 65,8 keer per dag onze telefoon oppakken en ontgrendelen. Jongeren doen dit vaker dan ouderen.
Jongeren checken bijvoorbeeld volgens hem 18 keer per dag of vaker hun Snapchat account. We raken verslaafd vanwege de dopamine die vrijkomt bij het gebruik van de smartphone. Omdat je hersenen gewend raken aan een bepaalde hoeveelheid dopamine wil je geleidelijk aan steeds meer en meer.
Ga naar de instellingen van je android telefoon. Klik vervolgens op 'Digitaal welzijn en ouderlijk toezicht'. Controleer je schermtijd.