Ja, de zaadjes kun je eten. 100 gram meloenzaadjes bevat 20 gram eiwit. Daarnaast zijn ze ook nog eens rijk aan vitamine B, magnesium en goede gezonde vetten.
Alle meloenpitten zijn gewoon eetbaar. Was de pitten van bijvoorbeeld watermeloen of cantaloupe en laat goed uitlekken. Meng de pitten met een scheutje olijfolie en rooster ze op een bakplaat in de oven op 180°C in 15-20 minuten lichtbruin en knapperig. Lekker in je granola of met wat zeezout als snack.
Waarom is de Galia meloen goed voor je gezondheid:
Het lichtgroene vruchtvlees van de Galia meloen is een bron van vitamine C. Deze vitamine helpt je lichaam bij het wegvangen van schadelijke vrije radicalen en draagt bij aan sterke botten en tanden en een gezonde huid. Ook helpt vitamine C je weerstand goed te houden.
Meloen is een geweldige bron van vitamine C en vitamine K en bevat ook calcium. Vitamine C bevordert de gezondheid van de huid en versterkt het immuunsysteem. Calcium, vitamine C en K zijn ook van vitaal belang voor de opbouw van sterke botten.
Als het je gaat om voedingsstoffen, dan is de galiameloen duidelijk een betere keuze. Onderschat daarnaast de hoeveelheid vezels niet. Die ligt hoger bij de watermeloen dan bij de galiameloen. Dit soort natuurlijke vezels zijn heel belangrijk voor een gezonde darmflora.
Er zitten bijvoorbeeld vezels in, die goed zijn voor je weerstand, darmen en ontlasting, en ervoor zorgen dat je snel en gemakkelijk afvalt zonder hongergevoel te ervaren. Meloen bevat weinig calorieën en juist veel vitamines en mineralen. Ook fijn: het vocht uit meloen draagt bij aan een verzadigd gevoel.
Bewaartip voor dit product
Bewaar een aangesneden meloen altijd in de koelkast en dek af met folie. Als je meloen invriest, verwijder dan eerst de schil en snijd in stukken. Vries in in een afgesloten bakje of plastic zakje.
Op zoek naar een ideaal tussendoortje voor je dieet? Dan zit je goed met de galiameloen. Want dat fruit bevat heel weinig calorieën, maar laat je wel met een vol gevoel achter. Geen dikmaker dus, die galiameloen.
Heb je last van obstipatie? Eet eens een meloen als ontbijt. Het watergehalte in de meloen draagt bij aan een goede stoelgang. De mineralen uit de meloen zorgen ervoor dat de zuurgraad van je lichaam in balans komt.
Je kunt eventueel ook meloen eten, want daar zit veel water. Door 's avonds een paar stukjes meloen te eten, blijf je goed gehydrateerd. Bovendien zorgt meloen ervoor dat je geen last krijgt van je maag na een zware maaltijd.
Bewaar meloenen niet in de koelkast. De kou verstoort namelijk het narijpingsproces. Bewaar stukken en partjes meloen wel in de koelkast, maar verpak ze dan in aluminiumfolie of plastic folie. Ze zijn dan maximaal 3 dagen houdbaar.
De geoogste vruchten laat u op kamertemperatuur verder rijpen. Twee à drie dagen later zijn ze eetbaar. Wil je ze nog wat langer bewaren? Bewaar de meloenen dan niet onder de 8 °C, er ontstaan dan waterige plekken die snel schimmelen.
Gifstoffen in pitten
De pitten van appels, peren en steenvruchten (abrikozen, perziken, pruimen, nectarines en kersen) kun je beter niet doorslikken. In deze pitten zitten plantengifstoffen die in je lichaam kunnen worden omgezet in cyanide.
Wie de pitjes normaal gezien eruit peutert of wegspuwt verandert vanaf nu beter deze gewoonte, want ze zitten boordevol eiwitten, voedzame vitaminen en mineralen. Wees gerust, er zullen geen watermeloenen in je buik groeien als je de pitjes mee doorslikt.
Gedroogd fruit
Gedroogd fruit, zoals bijvoorbeeld pruimen, zijn een goede optie wanneer je last hebt van verstopping down there. Ze bevatten namelijk veel vezels – een handjevol bevat ongeveer zes gram – en zijn daarnaast ook rijk aan sorbitol en fructan, natuurlijke suikers die een laxerend effect hebben.
Een tot drie bananen per dag is voor de meeste mensen waarschijnlijk wel goed. Zorg voor een evenwichtig voedingspatroon door ook andere voedingsmiddelen te eten met nutriënten die niet in bananen zitten.
Watermeloen (7,5 gram)
Watermeloen – de naam zegt het al – bestaat voor zo'n 95 procent uit water. Ben je dus op zoek naar een echte dorstlesser? Dan is deze meloensoort voor jou de beste keuze. Lekker om een aantal slices mee te nemen naar het strand!
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Hoelang je een meloen kunt bewaren, hangt af van hoe rijp hij is bij aankoop. Bewaar een aangesneden meloen altijd in de koelkast en dek af met folie. Als je meloen invriest, verwijder dan eerst de schil en snijd in stukken. Vries in in een afgesloten bakje of plastic zakje.
Bij aankoop hoort de galiameloen stevig aan te voelen. Hij mag geen zachte, beurse plekken vertonen. Je kunt een rijpe meloen herkennen aan zijn zoete geur. Ook moet de schil bij lichte vingerdruk iets meegeven.
Een harde galia meloen die weinig geur geeft, is nog niet rijp. Vaak ziet een onrijpe galia meloen er ook nog wat groener uit. Deze kun je het beste nog een paar dagen in de fruitschaal leggen.
Zo check je dat: Hier kom je achter door op de onderkant van de meloen te drukken. Geeft deze mee, dan is de meloen rijp. Vaak kun je ook aan de geur bepalen of een meloen rijp is: bij een zoete geur zit het meestal goed.