Een monovergister kost ergens tussen € 200.000 tot € 500.000, afhankelijk van type vergister en het vermogen. Vergisting is al rendabel bij verwerking van 3.000 kuub mest per jaar.
De prijs van groen gas ligt rond de € 1,15 per kg (prijspeil mei 2019). Op een kilo gas rijd je even ver als op een liter diesel.
Wat is vergisting? Een vergistingsinstallatie produceert biogas uit biomassa.Een menu wordt samengesteld voor een optimale omzetting van input (biomassa) in de gewenste output (biogas). Bij bio vergisting zorgen bacteriën en schimmels voor de omzetting van biomassa.
Bij monovergisting op boerderijschaal wordt de dierlijke mest dagelijks (of meerdere keren per dag) uit de stal verwijderd en via een pompput in de vergister gebracht. De geur komt vrij bij het pompen.
Als er alleen dierlijke mest wordt vergist is er sprake van monovergisting. Bij mestvergisting op boerderijschaal is de afvoer en het gebruik van de mest na de vergisting vrijwel niet anders dan als er geen mestvergisting had plaatsgevonden.
Door verhoging van SDE++-subsidies vanaf 3 juli 2023 kan investeren in vergisting nog sneller uit”, stelt de DLV-projectleider. Een monovergister kost ergens tussen € 200.000 tot € 500.000, afhankelijk van type vergister en het vermogen.
Wat is mestvergisting? Bij mestvergisting wordt de organische stof in mest door bacteriën omgezet in biogas. Mestvergisting vindt plaats in elke mestopslag, maar in een mestvergister gebeurt dit onder gecontroleerde omstandig- heden. Het geproduceerde gas wordt dan opgevangen in een gas- opslag boven de vergister.
Een koe levert per jaar genoeg mest om ongeveer 900 kuub aan biogas te produceren. Dit is vergelijkbaar met 600 kuub aardgas.
Bij monomestvergisting wordt dagverse drijfmest vergist bij 40 graden Celsius in een gesloten proces. In tegenstelling tot co-vergisting worden geen andere restproducten aangevoerd. Hierdoor ontstaat er geen stankoverlast en CO² uitstoot. Het biogas dat ontstaat wordt omgezet tot groene stroom of groen gas.
Uit mest komt namelijk relatief weinig biogas. Voor rundermest ligt dat bij co-vergisting rond de 25-30 m3 biogas per ton mest. Voor varkensmest kan dat iets hoger zijn. Voor co-producten uit de voedings- en genotmiddelenindustrie (VGI) is dat een factor 10 hoger.
Door vergisting van biomassa ontstaat biogas. Bij vergassing komt productgas vrij, ook wel syn- of synthesegas genoemd.
Vergisting is een biologisch proces waarbij onder zuurstofloze omstandigheden (anaeroob), organische stof door micro-organismen wordt afgebroken tot methaan (aardgas) en kooldioxide. Het proces wordt ook wel fermenteren genoemd.
Alcoholgisting is een fermentatieproces waarbij glucose in ethanol (de bekendste vorm van alcohol) en koolstofdioxide wordt omgezet. Gisting treedt op bij het produceren van onder meer bier en wijn. Het proces is anaeroob, wat wil zeggen dat er geen zuurstof voor het proces nodig is.
Biogas is een vernieuwbare bron van energie. Het biedt kansen om CO2 (carbon dioxide) uitstoot terug te brengen, terwijl bio-afval nuttig wordt hergebruikt. Een mogelijk nadeel van biogasproductie is dat het restproduct milieuverontreiniging kan veroorzaken wanneer het als meststof wordt gebruikt.
Je keukenafval gaat erin en je kookt een paar uur later op je eigen gas. Eén bananenschil geeft voldoende biogas om 20 minuten mee te koken. Nu worden dagelijks tonnen afval weggegooid, waar heel veel potentieel inzit dat we niet benutten.
Biogas is een stuk duurder dan gewoon gas. Voor particuliere klanten valt dat in de jaarrekening mee, omdat ze uiteindelijk maar 10% van het echte groene gas krijgen.
Een melkkoe geeft gemiddeld 27 liter melk per dag of zo'n 8000 liter per jaar. Omdat de melkproductie in de tijd afneemt, wordt de koe elk jaar opnieuw geïnsemineerd.
Het verschilt per koe hoeveel melk ze geeft en er is een verschil tussen biologische koeien en koeien in de gangbare melkveehouderij. Een biologische koe op onze boerderij geeft ongeveer 20 liter melk op een dag; iets meer dan 10 liter in de ochtend en iets minder dan 10 liter in de middag.
Een koe produceert ruim 26 kuub mest per jaar. Gemiddeld produceert één koe dus ongeveer 39 kilo fosfaat per jaar. Tot 20 kilo fosfaatoverschot per hectare mag een uitbreiding 100 procent worden verwerkt.
Vergisting van mest voorkomt methaanemissies en levert daarnaast energie in de vorm van biogas. Vergisting levert meer energie dan nodig is voor de verwerking en hygiënisatie van de mest tot hoogwaardige meststoffen.
Gas uit mestvergisting lijkt een prima idee, maar blijkt absoluut niet duurzaam. Voor GroenLinks is dat een onomstotelijk feit. In dit artikel een uitleg. Hoe het (niet) werkt Mestvergisters zijn oorspronkelijk niet ontwikkeld om duurzame energie op te wekken maar om mest te verwerken.
Op het land van het gezin wordt een biogasinstallatie gebouwd. De mest van het eigen vee wordt verzameld en in de installatie gestopt. In de installatie wordt de mest 'opgegeten' door bacteriën, waardoor biogas ontstaat. Dit gas wordt naar het aangrenzende huis geleid, waar het voor koken en verlichting wordt gebruikt.
Nadat de wort klaar is, is het tijd voor de vergisting. Dit proces moet je ongeveer 2 weken de tijd geven. Het gistingsproces kun je nog opdelen in twee fases. De hoofdgisting neemt een aantal dagen in beslag.
Duurzaam vergistingsvat van gemiddeld 42-45 liter.
De vergisting van bier is een fermentatieproces waarbij gist de suikers in het wort omzet in onder andere alcohol en koolzuur. Daarnaast zal de gebruikte gist mogelijk ook nog andere smaken aan het bier geven. Gist is een van de laatste factoren dat het karakter van het bier bepaald.