Het is goed voor je bloedsomloop en ontgifting van je huidKoud douchen stimuleert je bloedsomloop, waardoor afvalstoffen sneller afgevoerd kunnen worden. Tegelijkertijd stimuleren de spiersamentrekkingen de afscheiding van gifstoffen in je huid. Dit geeft je meteen energie!
Uit onderzoek blijkt dat een koude douche of ijsbad een verhoogde hartslag, hogere bloeddruk en snellere ademhaling tot gevolg heeft (1). Dé ingrediënten voor een verhoogde alertheid! Het zit zo: Bij het nemen van een koude douche spannen je spieren zich aan.
De beste natuurlijke manier om je haar en huid gezond te houden is koud douchen. Warm water kan je huid laten uitdrogen. Wanneer je huid in aanraking komt met koud water, trekken je spieren en bloedvaten samen. Je poriën sluiten ook beter af, waardoor vuil op afstand blijft.
Het vermindert spierpijn, ontstekingen in de spieren en spierbeschadigingen. Daarnaast voel je je na een koud bad minder vermoeid. Niet alleen voor sporters heeft een ijsbad positieve effecten op het lichaam. Wanneer je de dag goed wil starten, begin dan met een lekker koud bad.
Water van circa 10 graden celcius is al voldoende. Te lang in een ijskoud bad gaan zitten is ook echt geen goed idee. Je huid te lang blootstellen aan ijskoud water kan je huid zelfs beschadigen, ga daarom maximaal 10 tot 15 minuten in een ijsbad zitten.
Uit een onderzoek uit 2007 door moleculair bioloog Nikolai Shevchuk blijkt zelfs voorzichtig dat koud douchen een positief effect kan hebben op depressies. Het zorgt voor een toename van het stresshormoon noradrenaline, en mensen met te weinig noradrenaline zijn vaker emotioneel instabiel.
Bij een ijsbadsessie gaat het niet per se om de tijd die je erin doorbrengt, tijd is helemaal niet belangrijk. Het gaat meer om de regelmaat van de sessie. De eerste gezondheidsvoordelen beginnen als je regelmatig één keer per week 30 seconden in een ijsbad stapt, maar dit kan ook elke ochtend.
"Onderdompeling in koud water kan de eiwitsynthese van spieren belemmeren, dus als spiergroei een prioriteit is, kun je de koudestress het beste vóór de work-out of minimaal vier uur na de work-out toepassen", zegt hij.
Je moet er misschien niet aan denken (als je net een koude buitentraining hebt gedaan), maar koud douchen na het sporten is net zo goed voor je als warm douchen. Koud water zorgt voor het stimuleren van je bloedcirculatie en zorgt er dus voor dat bloed beter wordt aan-en afgevoerd naar je spieren en organen.
Ook laat in de avond is een koude douche niet de beste optie. Door de energieboost die je ervan krijgt kan het zijn dat je minder goed slaapt als je nog laat onder de koude straal hebt gestaan. Als je koud wilt gaan douchen, kan je dit dan ook het beste zo vroeg mogelijk op de dag doen.
Voor het naar bed gaan, is het handig om een warme douche te nemen. Dan gaan de bloedvaten in de huid openstaan en kan je je interne warmte afvoeren. Geen koude douche dus, want dan vernauwen die bloedvaten juist.
Verbetering van de bloedsomploop door dompelbad en sauna
Een wisselwerking tussen in de sauna zitten en je onderdompelen in een ijsbad is gezond en goed voor de bloedsomloop. Waar de sauna zorgt dat bloedvaten gaan verruimen, zorgt een dompelbad juist voor een vernauwing van de bloedvaten.
Ga nooit zwemmen in water dat kouder dan 15°C is. Dan is het risico op verkramping van spieren en onderkoeling groot. Gelukkig is een zwembad vaak veel sneller op temperatuur en kun je hier snel en veilig gebruik van maken.
Koud water kan de productie van endorfine stimuleren, wat vervolgens kan helpen om stress en angst te verminderen en het gevoel van welzijn kan bevorderen. Daarnaast komt er tijdens het nemen van een koude douche flink wat adrenaline vrij in je lichaam, wat zowel fysiek als mentaal goed voor je is.
Kou water zorgt er voor dat je lichaam gaat rillen om warm te blijven, hierdoor gaat je interne verwarming aan. Dit kost kcal en gemiddeld verbrand je tussen de 500 en 1000 kcal per uur met alleen in een ijsbad zitten.
Je lichaam schrikt van de kou, waardoor er adrenaline vrijkomt en je hartslag stijgt. Vervolgens wordt je lichaam ontspannen. Voornamelijk in de ochtend geeft dit een energieboost voor de dag. Je bent helderder en je ervaart fysiek en mentaal meer motivatie.
De ideale temperatuur voor een ijsbad ligt tussen de 4 en 6 graden. Door het koude water raakt je lichaam in shock. Het bad mag dus niet te koud zijn. Water onder de 4 graden is te koud en raden we af.
Goed voor je bloedsomloop
Door regelmatig een koude douche te nemen train je de spiertjes in de aderen en houd je de aderen in een goede conditie. Daarmee ontlast je ook je hart. Met koud douchen, stijgt ook de bloeddruk, waardoor het bloed met een veel hogere druk door onze belangrijke organen wordt gepompt.
Douchen met een verkoudheid? Als je koorts hebt, is het gewoon te laat om het immuunsysteem te versterken met koude douches. In dat geval moet je in het algemeen niet koud douchen. Als je verkouden bent zonder een griepachtige infectie te hebben, moet je douchen bij een aangename temperatuur.
Korter douchen bespaart energie
En het is goed voor het klimaat. De gemiddelde douchetijd is 7,4 minuten. Als je van 7,4 naar 5 minuten douchen gaat, bespaar je jaarlijks zo'n 65 euro (bij een gasprijs van 1,20 euro).
"Door de warmte van een bad of douche gaan je bloedvaten openstaan. Daardoor kun je - als je uit de warmte van het bad of de douche komt - makkelijker lichaamswarmte verliezen. Koud douchen is om die reden juist geen goed idee: dan vernauwen je bloedvaten en raak je de warmte juist moeilijker kwijt."
Adem heel diep in en heel diep uit op een rustige manier. Als jij of iemand anders merkt dat je dit niet snel kunt, houd je adem dan even in en probeer het opnieuw. Het kan ook werken als iemand anders die buiten het ijsbad staat hardop zegt dat je moet in- en uitademen, adem dan mee.
Het goede nieuws is dat een ijskoude douche een prima alternatief biedt. Het is niet helemaal hetzelfde als de onderdompeling in een ijsbad (en je krijgt niet hetzelfde beoogde effect), maar een paar minuten onder de koude waterstroom kan wel degelijk invloed hebben op je herstel en je prestatievermogen.