Zuid-Korea is duurder dan veel andere Aziatische landen. Vergeleken bij Japan en westerse landen is het leven in Zuid-Korea echter redelijk goedkoop. Eten en drinken zijn een stuk goedkoper dan in Nederland en de keuze is enorm. Je kunt daardoor goed eten en toch weinig geld uitgeven.
Draag geen schoenen in gebedshuizen, waar mensen worden aanbeden of bij mensen thuis. Plaats je voeten niet op meubels. Dit doe je thuis misschien, maar niet bij anderen. Eet of drink niet in het openbaar terwijl je loopt.
Het overgrote deel van Zuid-Korea kent een warm landklimaat. Het centrale deel van het land, waar je de bergen vindt, kent een Dwa-klimaat, met droge winters en langs de kustgebieden in het westen en het oosten heerst het Dfa-klimaat, met neerslag gedurende het hele jaar.
Koreanen zijn gewend om 's ochtends al te beginnen met uitgesproken smaken, vaak bestaat het ontbijt uit rijst, rijstcake, soep en bijpassende bijgerechten (banchan) zoals kimchi, komkommersalade en rettichsalade.
De Koreaanse keuken is gebaseerd op rijst, groenten, vis, zeewier en tofoe (dubu in het Koreaans). Typische Koreaanse maaltijden staan bekend om het grote aantal bijgerechten (banchan) die rijst, soep en kimchi (gefermenteerde groenten) vergezellen.
Seoul ligt op ruim 8.569 kilometer vliegafstand van Amsterdam (Schiphol). De gemiddelde vliegtijd naar deze stad is zonder overstap 10 uur en 30 minuten.
De kleurcode van het reisadvies voor Zuid-Korea is groen behalve het grensgebied met Noord-Korea. De veiligheidsrisico's zijn vergelijkbaar met die in Nederland (met uitzondering van het grensgebied met Noord-Korea). Er zijn inreisvoorwaarden voor reizigers uit Nederland.
Bezoek je Zuid Korea in de zomer, dan kun je er volop genieten van mooie stranden. Langs de gehele kust zijn er een aantal mooie stranden te vinden en ook Busan beschikt over een langgerekt strand. Verder is Jeju island een absolute must voor strandliefhebbers of je kunt de kleinere eilanden in het zuiden verkennen.
Drinken in Zuid-Korea: De meeste Zuid-Koreaanse restaurants serveren niet veel meer dan het lokale bier, soju (een Koreaanse likeur), cola en water. Daarnaast wordt er veel thee gedronken, met name groene thee. Maar ook bloesemthee's en de zoetzure bessenthee (omija-cha) zijn populair.
Fruit en koffie zijn duur
Het meeste fruit wordt geïmporteerd. Op het eiland Jeju moet je daarentegen zeker mandarijnen kopen, die worden er lokaal geteeld. Voor 10.000 Won heb je een doos vol en je vitamines binnen. Op straat kan je vaak sapjes kopen, deze kosten zo'n 5.000 Won.
Koreaans ontbijt
Ontbijt is één van de belangrijkste maaltijden in Korea. Meestal bestaat een typisch Koreaans ontbijt uit rijst, soep en kimshi aangevuld met enkele (bij)gerechtjes zoals gedroogde zeewierbladeren, glasnoedels, vis, pittige groenten of vlees.
Koreaans eten verkrijgt zijn smaak door combinaties van sesamolie, sojapasta, sojasaus, zout, knoflook, gember en, het belangrijkste ingrediënt, chilipepers, die de speciale pittige smaak geven. Het eten in Zuid-Korea staat bekend om haar gezonde eigenschappen; weinig calorieën en veel groenten.
Verder wordt er bij ieder Koreaans restaurant een kan water op tafel geserveerd. Dit is gratis. Er staan hier dus ook standaard bekertjes voor op tafel. Koreanen gebruiken hiervoor altijd gefilterd water, maar het water uit de kraan is in principe ook goed te drinken (al vinden ze zelf van niet).
Het eten Zuid-Korea is niet echt wat je gewend bent van eten in Azië. In Zuid-Korea eten ze veel kimchi (gefermenteerde Chinese kool met chili en knoflook) en BBQ en daarmee maken ze de lekkerste gerechten met Koreaanse kruiden. Maar daar blijft he niet bij. Koreanen zijn meesters in het mixen van (heerlijk) eten.
In Korea eet men kortkorrelige rijst vergelijkbaar met Japanse sushirijst. Die rijst wordt voor bibimbap getopt met wat je ook maar wil. Van gemarineerde (rauwe) groente tot gebakken paddenstoelen, kimchi, vis of vlees. En altijd met een ei on top.
De aangenaamste periodes voor een rondreis door Zuid-Korea zijn het voorjaar (van eind maart tot en met juni) en de nazomer en herfst (half augustus tot en met oktober). Dan is de temperatuur aangenaam en er valt weinig regen.
De zomermaanden, van juni tot en met augustus, kenmerken zich door hoge temperaturen (25-30 graden) en veel neerslag. Vooral in juli is de kans op regenbuien enorm. De beste reistijd voor Zuid-Korea is dan ook tijdens de lente en de herfst.
Zuid-Korea kent vier verschillende seizoen, die ongeveer gelijktijdig met de Nederlandse seizoenen wisselen. Tussen maart en mei is het lente. De zomer in Zuid-Korea loopt van juni tot september en van september tot en met november is het herfst. De winter begint in december en duurt tot ongeveer half maart.