De maximaal toegelaten alcoholconcentratie in het bloed is 0,2%. Deze verordening geldt ook voor toeristen. Er vinden veel controles plaats en overtredingen worden bestraft met boetes of zelfs met intrekking van het rijbewijs.
Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,2 promille. Sporen van drugs in het bloed zijn niet toegestaan.
De maximumsnelheden in Zweden zijn: Binnen de bebouwde kom 50 km/h. Buiten de bebouwde kom 70 km/h. Snelwegen 120 km/h.
Verbanddoos en brandblusser - Geadviseerd wordt om een verbanddoos en een brandblusser mee te nemen. Sleepkabel en startkabels - Geadviseerd wordt om een sleepkabel en startkabels mee te nemen. Reservelampen - Ook wordt geadviseerd om reservelampen mee te nemen.
10 liter sterke drank (boven 22%) 20 liter likeurwijn, zoals sherry of port (tussen 15% en 22%) 90 liter wijn. 110 liter bier.
Een prima fles wijn is al te koop voor 8 á 9 euro, bier kost tussen de 1 á 4 euro per blikje/flesje, afhankelijk van het merk. Sterkere dranken als rum of wodka zijn in Zweden wel een stuk duurder dan in Nederland. De minimumleeftijd voor het kopen van alcohol in Systembolaget is 20 jaar.
Alcohol in Zweden is vrij duur. Dit komt onder meer door de hoge belastingen op alcohol. Een aantal Zweden proberen aan deze hoge prijzen te ontsnappen door zelf alcoholische dranken te stoken maar dit is eigenlijk illegaal.
Geen vignet voor Zweden
Je hebt dus niet, zoals in bijvoorbeeld Tsjechië en Slovenië, een vignet nodig voor de snelwegen in Zweden. Je hoeft van tevoren niets te doen en het wijst zich allemaal vanzelf.
De goedkoopste route is om vanuit Frederikshaven in Denemarken de ferry naar Goteborg te nemen. Groteborg is de op één na grootste stad van Zweden en ligt op een kleine vijf uur rijden van de Zweedse hoofdstad.
In Stockholm kan je via de beroemde Sontbrug (Øresundsbron) de grens met Zweden oversteken. Om deze brug over te steken moet je 53 euro tol betalen. Je kan je tol ook vooraf online betalen, je betaalt dan maar 48 euro. Eenmaal over de brug ben je in het Zweedse Malmö.
Er zijn natuurlijk wel wat verschillen tussen Nederland en Zweden. Zo heeft de Zweedse overheid ervoor gekozen om diesel relatief zwaar te belasten. Ook de hoge alcoholprijzen zijn beroemd en berucht.
Re: [S] Zweden - Sverige
Ja, "motet" zijn Westzweedse dialect voor "trafikplats".
Dagen H (Zweeds voor Dag H) was de dag waarop Zweden wisselde naar rechts rijden. Voor 3 september 1967 reden de Zweden aan de linkerkant van de weg, maar vanaf 05.00 uur die dag (Dagen H) moest er aan de rechterkant gereden worden. De "H" staat voor Högertrafik, wat Zweeds is voor rechts verkeer.
Ben je een beginnende bestuurder? Dan mag je niet meer dan 0,2 promille (0,02 procent) alcohol in je bloed hebben als je autorijdt. Mannen bereiken dit na het drinken van ongeveer een standaardglas drank, vrouwen al bij minder dan een glas.
Er zijn geen tolwegen in Zweden. Wel moet tol worden betaald voor een aantal bruggen. Stockholm en Göteborg hebben een congestiebelasting (congestion tax) ingevoerd.
Beginnend bestuurder
Zij mogen niet meer dan 0,2 promille alcohol in hun bloed hebben. Hoeveel mag je drinken als beginnend bestuurder? Mannen kunnen ongeveer 1 glas bier, wijn of andere drank drinken. Vrouwen kunnen ongeveer een half glas bier, wijn of andere drank drinken.
Sterker nog, Zweden is gemiddeld een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld Denemarken, Noorwegen en Zwitserland. De Europese Commissie vergelijkt jaarlijks de prijsverschillen op het gebied van eten, drinken en tabak in de verschillende Europese landen. Zweden komt daarbij als goedkoopste Scandinavische land uit de bus.
De afstand tussen Utrecht en Malmö is achthonderd kilometer, als je via Puttgarden, Rødby en de Öresundbrug reist. Wil je geen veerboten nemen, dan is de afstand zo'n 950 kilometer. Kies je voor de route via Kiel? Dan is het vanuit Utrecht vijf uur rijden.
De meeste mensen kiezen voor de route via Duitsland en Denemarken met een veerovertocht Puttgarden - Rødby in combinatie met een eventuele tweede overtocht Helsingør - Helsingborg of de Öresundbrug naar Malmö. De afstand tussen Utrecht en Malmö is 800 kilometer (via Puttgarden - Rødby en Öresundbrug).
In Zweden is de fooi voor bediening en service in hotels en restaurants vaak al verrekend met de prijs. In restaurants wordt wel gerekend op een fooi van ongeveer 7 tot 10% van de totale rekening. Portiers en ander personeel rekenen eveneens op een kleine fooi.
Een prima fles wijn is al te koop voor 8 á 9 euro, bier kost tussen de 1 á 4 euro per blikje/ flesje, afhankelijk van het merk. Sterkere dranken als rum of wodka zijn in Zweden wel een stuk duurder dan in Nederland. De minimumleeftijd voor het kopen van alcohol in Systembolaget is 20 jaar.
Enkele gemeenten erkennen de euro als officieel betaalmiddel; daarbuiten wordt de euro vooral geaccepteerd in toeristische gebieden. Invoering van de euro laat op zich wachten, Zweden tracht al jarenlang onder zijn verplichting uit te komen.
Ik denk dat het prijsniveau van Zweden en Finland het dichtst bij dat van ons in de buurt komt. IJsland en Noorwegen zijn aanzienlijk duurder, met Noorwegen als topper. Zoek je een goedkope bestemming, dan is Scandinavië wellicht niet jouw keuze.