Stop je kussen (zonder kussensloop) in de wasmachine en voeg een kleine hoeveelheid wasmiddel toe dat geschikt is voor fijne was. Stel vervolgens de wasmachine in op 60 graden. Wanneer het wasprogramma is afgelopen kun je het beste nog een extra keer spoelen.
Donzen en synthetische hoofdkussens kunnen gewoon in de wasmachine. Haal de kussenslopen en eventuele kussenhoezen er vanaf en stop dan 2 à 3 kussens tegelijk in de wasmachine. De wasmachine is dan beter in balans en de kussens worden minder heen en weer geslingerd.
Tijd voor een effectievere oplossing: Stop je hoofdkussen opnieuw in de wasmachine (60°C) en voeg 1 dopje wasmiddel, 3/4 dopje bicarbonaat en 1/2 dopje schoonmaakazijn toe. Laat het daarna buiten drogen. Succes verzekerd!
Stel je droger in op de laagste stand of wol programma en laat maar drogen. Voor een lekker opgeklopt hoofdkussen doe je twee tennisballen in sokken erbij. Kijk elke 30 minuten in de droger of de kussens goed en gelijkmatig drogen. Eenmaal uit de droger voelt je hoofdkussen weer aan als nieuw!
Een andere manier om je kussens weer wit te krijgen, is door ze te wassen in een mengsel van een kopje vloeibaar vaatwasmiddel, een driekwart kopje gevuld met schoonmaaksoda, een half kopje witte azijn, een normale dosis wasmiddel en drie kopjes heet water.
Om de gele vlekken te verwijderen uit je kussen kun je het volgende doen. Meng drie kopjes warm water met één kopje vloeibaar vaatwasmiddel, driekwart kopje schoonmaak soda, een half kopje witte azijn en een normale dosis van je standaard wasmiddel. Was daarna je kussen in de wasmachine met het zelfgemaakte mengsel.
De gele plekken in hoofdkussens ontstaan omdat de mens 's nachts transpireert. Dat doet iedereen. een deel van dit vocht komt in het kussen terecht, wat voor de gele vlekken zorgt. Deze vlekken zijn – zoals al gezegd – niet zo hygiënisch en kunnen er ook voor zorgen dat uw kussen wat apart gaat ruiken.
De levensduur van een hoofdkussen
Over het algemeen heeft jouw hoofdkussen een levensduur van 2 à 3 jaar. De levensduur van een hoofdkussen is veel korter dan dat van een dekbed bijvoorbeeld, omdat je elke avond met jouw hoofd op het kussen ligt en deze dus meer gewicht - gemiddeld zo'n 7 kg - moet dragen.
Kussens gevuld met dons of met veren kun je vaak wel zelf wassen. Het is ontzettend lastig om deze kussens goed droog te krijgen (ze kunnen gaan stinken). Kussens gevuld met veren en/of dons moeten dus door en door gedroogd worden in de droger.
Niets helpt beter om je kussens op een droge dag even buiten neer te leggen. Zo waait de vieze lucht al een beetje van het kussen af. Het meest ideale is om het kussen op te hangen aan een wasrek of op een tafeltje neer te leggen. Hoelang je hem buiten neerlegt hangt af van hoe vies het kussen is.
Het beste is om je kussensloop twee tot drie keer per week te verschonen. Zo voorkom je dat je kussen vol komt te zitten met viezigheid waar je vervolgens natuurlijk met je gezicht tegen aan ligt. Slaap je in eentje en was je je haar elke dag? Dan kan je het ook uitstellen tot één keer per week.
Ideaal om vergeelde witte was weer wit te krijgen. Dompel de kleding onder in een bak met schoonmaakazijn. Laat het een paar uur weken, spoel het shirt uit en draai een normale was in de wasmachine. Tip: met een beetje schoonmaakazijn in het bakje voor de wasverzachter verwijder je nare geurtjes en vlekken.
Dekbedden, slaapzakken en kussens (met synthetische, katoenen, hennep, wollen of tencel vulling) zijn niet recyclebaar. Daarom horen ze bij het restafval.
Fijne was / delicaat / zijde
Programma voor fijne stoffen zoals zijde, viscose of andere synthetische stof. De trommel draait minder intensief en centrifugeert op een laag toerental. Werkt alleen op lage temperaturen. Je kunt het beste kleine hoeveelheden wassen.
Doe een half kopje baking soda in het bakje voor de waspoeder, naast het wasmiddel dat normaliter wordt gebruikt. Zorg dat er alleen witte was in de wasmachine meedraait. Heb je last van hardnekkige vlekken in wit beddengoed? Maak dan een papje van de baking soda met een beetje water en smeer dit mengsel op de vlek.
Dons is duurder dan veren. Veertjes houden de warmte minder goed vast, nemen lichaamsvocht minder goed op, zijn zwaarder en maken meer geluid dan dons. Bovendien kunnen er scherpe puntjes aan de veertjes zitten, waarmee ze door de tijk heen naar buiten dringen.
Traagschuim kussens kun je het beste met de hand wassen. Doe warm water met een beetje wasmiddel in een grote emmer en was je kussen. Spoel hem naderhand goed uit onder de kraan, onder de douche of in bad. Knijp hem zoveel mogelijk uit en laat hem goed drogen.
Het binnenkussen mag niet gewassen worden (let op: ook niet buiten in de regen leggen om te luchten), de vlokken worden dan hard en hebben dan geen veerkracht meer. De bamboe hoes kun je wassen op 40 graden in de wasmachine.
Visco-elastische kussen of traagschuimkussens vormen zich naar je hoofd en nek en werken drukverlagend. Deze hoofdkussens hebben een vaste vorm en zijn ook bij chronische nekpijn of blessures, zoals een whiplash, zeker aan te raden.
Het beste kussen voor een zijslaper is het boxkussen, omdat een boxkussen een hoge opstaande rand heeft. Deze opstaande rand zorgt ervoor dat de ruimte tussen je hoofd en schouder optimaal opgevuld wordt, waardoor je pijn in je nek, schouders en rug voorkomt.
Onderzoek toont aan dat latex kussens de slaapkwaliteit en het comfort het meest verhogen. Het kussen biedt zowel een goede ondersteuning als een hoog comfort. Het dons zorgt voor een uitstekende vochtopname. Een natuurlatex kussen behoud de oorspronkelijke vorm veel langer dan bijvoorbeeld een veren kussen.
Om de vlekken snel te verwijderen was je de lakens met zuurstofbleekmiddel, borax of zuiveringszout en azijn in de wasmachine. Als je vlekken in je witte lakens hebt, behandel ze dan met blauwsel om de gele vlekken te verwijderen en de lakens witter te maken.
Hoe krijg je je wasgoed wit met Baking Soda? Zorg ervoor dat je enkel wit wasgoed in de trommel doet, voeg in het wasmiddelbakje een half kopje Baking Soda aan het gebruikelijker wasmiddel toe en laat de wasmachine de rest van het klusje klaren.
Strooi een ruime hoeveelheid soda over je matras en borstel de soda vervolgens in het materiaal. Laat dit een paar uur intrekken. Met behulp van een stofzuiger zuig je alle soda weer van je matras. Yes!