Fijn volkorenbrood € 2,84.
AH Zaans volkoren
'Het smaakt goed, ziet er goed uit en ruikt lekker', zegt een tevreden proever. Het fijn volkorenbrood van de Jumbo en het biologisch volkorenbrood van de Ekoplaza kwamen qua smaak als slechtste uit de test.
Grof en fijn volkoren bevatten beide de héle graankorrel: 100% volkoren. Beide soorten bieden dus alle voedingsstoffen van die hele graankorrel. Alleen bij de grof volkorenbrood is de korrel minder fijn vermalen en zitten er vaak ook hele, zichtbare korrels in het brood.
“Gemiddeld kost een kilo brood 2,71 euro. Dat kan weleens een bedrag ruim boven de vijf euro worden. En brood is een eerste levensbehoefte.” De NVB vertegenwoordigt grote industriële bakkerijen, die 85 procent van de Nederlandse broodmarkt bepalen en veelal leveren aan supermarkten, bakkersketens en de horeca.
Elk jaar berekent de economische commissie sinds 2003 (de vrijmaking van de broodprijs) de evolutie van de kosten tegenover die van het voorgaande jaar. De stijging van de broodindex bedraagt 167,85 -148,70, wat een stijging met 12,88% betekent in 2022. De verkoopprijs van het brood stijgt tot € 2,70.
In principe zit er geen verschil tussen de broden van de reguliere supermarkt en die van de bakker (qua voedingswaarde). Wanneer je kijkt naar twee dezelfde broden, zal er qua voedingswaarde niet zo veel verschil in zitten. Dit is de reden dat brood bij de bakker niet per se gezonder is.
Fijn en grof volkoren zijn even gezond en bevatten meer vitamines (B1, B6), mineralen (ijzer, jodium) en voedingsvezels dan wit brood en bruin brood. In het assortiment van De Bakkers van Oost vind je veel verschillende volkoren broden. Als bakker kan je er namelijk eindeloos mee variëren.
Wel is de kwaliteit van Aldi brood erg goed. Dit oordeelde de consumentenbond recentelijk nog. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor Lidl. Het komt goed uit de test en is bovendien ook gezond en lekker.
FABEL: grof volkoren is gezonder dan fijn volkoren
Geen verschil dus. Het enige wat een klein voordeel zou kunnen zijn van grof volkoren is dat er nog hele korrels in het brood zitten. Dit dwingt je om beter te kauwen en rustiger te eten. Dit is goed voor de vertering en het is goed om bewust te eten.
Volkorenbrood is brood gemaakt van 100% volkorenmeel. Als er 'volkorenbrood' op de verpakking staat, dan is het echt volkoren. Bruinbrood is een mix van volkorenmeel en bloem. Witbrood is gemaakt van bloem.
De zemelen die de molenaar overhoudt kan deze nauwelijks aan de straatstenen kwijt, dat levert dus bijna niets op. Ook moet de molenaar meer handelingen verrichten en dat kost tijd dus geld. Al met al is het dus heel logisch dat bij de molenaar de bloem flink duurder is dan volkorenmeel.
Volkoren- en bruinbrood bevatten veel goede voedingsstoffen. Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt.
Bij de supermarkt kan je in de aanbieding een brood kopen voor minder dan 1 euro, bij de warme bakker kost een brood EUR 2,20.
Het brood wordt gebakken door BakkerijHolland. Die brengt de retourbroden naar mengvoerfabrikant Nijsen/Granico. Zij verwerken dat vervolgens in het kippenvoer dat gegeten wordt door de kippen van Kipster. En de eieren van deze kippen worden enkel bij Lidl verkocht aan consumenten.
Volkorenbrood. Volkorenbrood is een van de gezondste soorten brood. Deze gezonde soort heeft enorm veel vormen brood. Denk aan stevig volkorenbrood, tijger volkorenbrood, grofvolkoren broden, boerenvolkoren brood en Allinson volkorenbrood.
Meergranenbrood is meestal niet gezonder dan volkorenbrood. Vaak wordt meergranenbrood gemaakt van bloem en dan is het witbrood. Hierin zitten veel minder vezels, vitamines en mineralen dan in volkorenbrood. Alleen als meergranenbrood volkoren is, kan het iets meer voedingsstoffen bevatten en is het soms gezonder.
De oorsprong van ons brood
Bakkerij Faber uit Hoogeveen staat iedere dag bij ALDI op de stoep om ruim 120 filialen van versgebakken brood te voorzien.
Monnikenbrood bevat meer vezels, minder zout, minder vet en minder suiker! Het bevat fijngemalen zaden en pitten. Geschikt om in te vriezen en draagt het 'Ik kies bewust' logo. Gezonde dagelijkse boterham.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels.
Kies bij voorkeur de broodsoorten met veel vezels, deze geven je een prettig, verzadigd gevoel en zijn goed voor je stoelgang. Volkorenbrood bevat veel vezels. Dat kan een fijn of grof volkorenbrood zijn, maar ook meergranenbrood, spelt- of desembrood is er in een volkorenvariant.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Bij de supermarkt kan je in de aanbieding een brood kopen voor minder dan 1 euro, bij de warme bakker kost een brood EUR 2,20.
Fabel: voorverpakt brood is ongezond
In de supermarkt koop je al voor 0.69 cent een half volkorenbrood, voorverpakt. Dit voldoet aan alle Europese richtlijnen en wordt daarmee veilig bevonden. Het bevat vaak wel wat meer hulpstoffen. Daarmee is het niet ongezonder, wel minder puur.
Betaal je meer voor een brood bij de bakker? Iedere bakker bepaalt zelf hoeveel hij vraagt voor zijn brood – en dat is vaak meer dan in de supermarkt. Logisch, want industrieel bakken gaat geautomatiseerd, in grotere hoeveelheden en met goedkopere grondstoffen.