Een sterilisatie is een eenvoudige ingreep en is niet van invloed op uw seksuele leven. Sterilisatie is een zeer veilige vorm van anticonceptie. De ingreep wordt uitgevoerd door de uroloog.
Een sterilisatie van de vrouw is een operatie. Ook is het voordeel van een sterilisatie van de man dat het sperma kan worden gecontroleerd of de man ook echt onvruchtbaar is. Sterilisatie van de man is de betrouwbaarste anticonceptie, ook betrouwbaarder dan een sterilisatie van de vrouw.
Probeer 5 dagen tot 1 week geen seks te hebben na de sterilisatie van de man. Seks kan het herstel van het lichaam verstoren en vergroot de kans op complicaties.
Bijwerkingen en complicaties
Na sterilisatie is er een kans van 2-5% op chronische pijn in de balzak. Er is een kans van ongeveer 5% op nabloeding en/of bloeduitstorting in de balzak. Meestal lost de bloeduitstorting vanzelf op. Ongeveer 1% van de patiënten krijgt een bijbalontsteking.
Pijn direct na de sterilisatie komt vaak voor en gaat samen met een beurs gevoel in de zaadballen en/of pijn tijdens het lopen. Meestal duurt dit enkele dagen. U moet contact opnemen met de polikliniek Urologie: • Bij ernstige aanhoudende pijn. Bij aanhoudend bloedverlies uit de wond.
Kosten. Voor een sterilisatie bij een man kun je uitgaan van ongeveer 350 a 450 euro voor de ingreep. Het is interessant om de tarieven bij verschillende ziekenhuizen en klinieken te vergelijken.
Na de ingreep kun je nog steeds een zaadlozing krijgen. Het enige verschil na een sterilisatie is dat er geen zaadcellen meer in het sperma aanwezig zijn. Een mannelijke sterilisatie is een blijvende en zeer betrouwbare vorm van anticonceptie.
Tijdens de ingreep voelt u vaak een trekkend, pijnlijk gevoel in met name de liezen, omdat de zaadleider door het lieskanaal loopt. Soms geeft dit een pijnlijk of wee gevoel in de buik. De ingreep duurt ongeveer dertig minuten.
Iedere man die zeker weet dat hij geen kinderen (meer) wil, kan zich laten steriliseren. Het maakt daarbij niet uit hoe oud u bent. En ook niet of u kinderen hebt. Sommige artsen vinden echter dat jonge mannen zonder kinderen zich beter niet kunnen laten steriliseren.
Nee, sterilisatie heeft geen impact op het libido, en een vrouw kan seks hebben nadat ze is hersteld van de ingreep, op dezelfde manier als voordien.
Na de ingreep
Een sterilisatie van de vrouw heeft geen invloed op de hormoonhuishouding, menstruatie, seksuele gevoelens of de overgang. Na een sterilisatie via de buikwand ben je direct onvruchtbaar. Sterilisatie is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie, maar er is een kleine kans op een zwangerschap.
Een sterilisatie is een operatie om definitief (voor altijd) te voorkómen dat een vrouw zwanger wordt. Hieronder leest u welke operaties mogelijk zijn en wat u daarbij kunt verwachten. Bij een sterilisatie worden de eileiders afgesloten. Zo kunnen zaadcellen de eicel uit de eierstok niet bereiken en bevruchten.
Spontaan herstel na sterilisatie
Er is een uiterst geringe kans dat de uiteinden van de zaadleiders weer aan elkaar groeien zodat er opnieuw doorgankelijkheid en daardoor vruchtbaarheid ontstaat. Dit spontane herstel van de vruchtbaarheid treedt in < 0,5% van de gevallen op.
Arts: 'Sterilisatie verandert niks aan je erectie of testosterongehalte'
Veranderingen voor je lichaam als gevolg van sterilisatie
De hormoonproductie blijft na de sterilisatie hetzelfde. Dat betekent dus dat je niet minder potent wordt en dat je ook niet. Erectie en zaadlozing veranderen ook niet. Klaarkomen voelt nog hetzelfde en het sperma ziet er hetzelfde uit als voor de sterilisatie.
Na de ingreep
Wanneer het scrotum en liezen pijnlijk worden nadat de verdoving is uitgewerkt, kunt u een pijnstiller nemen. Wij adviseren u na de ingreep goed zittende, strakke onderbroeken of zwembroeken te dragen totdat het gebied niet meer pijnlijk is.
Na de operatie
We raden u aan een paar dagen een strakke onderbroek of zwembroek te dragen. Dit geeft een lichte druk en meer rust aan de wondjes. De eerste nacht(en) is het vaak plezierig een onderbroek aan te houden tijdens het slapen. De dag van de operatie adviseren we u om rustig aan te doen.
Na de ingreep
Na 1 dag mag u de pleisters zelf verwijderen. Hierna mag u weer douchen. In bad mag na 5 dagen weer. Als de verdoving is uitgewerkt kan het gebied van de balzak en liezen pijnlijk worden.
Verandert sperma na sterilisatie? De hoeveelheid sperma blijft er hetzelfde uitzien want slechts een heel klein deel van het sperma bestaat uit zaadcellen (enkele procenten). Wel ziet het sperma er iets minder stroperig uit dan voor de sterilisatie. Na de sterilisatie bestaat het sperma uit alleen prostaatvocht.
Een antwoord op de vraag 'hoe lang is te lang? ' is verschillend per persoon. Vaak wordt het antwoord helder in een relatie, waarvan een van de twee mensen laat blijken behoeften te hebben aan een potje seks.
Sterilisatie is wereldwijd de meest toegepaste methode van definitieve anticonceptie. Van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd is wereldwijd 18% gesteriliseerd; van de mannen slechts 4%.
Een sterilisatie kan dan moeilijker zijn. Scheer voor de operatie uw balzak en het gebied rond de balzak en penis. Uw arts vertelt u hoe u dit het beste kunt doen.
Wilt u uw sterilisatie ongedaan maken, omdat u een kinderwens heeft gekregen? In veel gevallen is dit mogelijk door een hersteloperatie. We maken daarbij de uiteinden van de onderbroken zaadleiders opnieuw aan elkaar, zodat u weer vruchtbaar wordt. Deze ingreep heet ook wel vasovasotomie.
Aanvullende verzekering voor sterilisatie
Een sterilisatie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Om de kosten (deels) vergoed te krijgen, kun je een aanvullende verzekering afsluiten.