Oorspronkelijk is de Engelse taal ontstaan uit vele dialecten (Oudengels), die naar Engeland werden overgebracht door de Angelsaksische kolonisten, beginnend in de 5e eeuw. De taal werd sterk beïnvloed door de Oudnoorse taal van de Vikingen.
De oorsprong van het Engels ligt in Germaanse stammen: de Angelen, Saksen en Juten. Zij kwamen naar de Britse eilanden rond 450. De oorspronkelijke Keltische bewoners werden naar het noorden en westen (Schotland en Wales) verdreven. De taal van de Angelen, Saksen en Juten is wat we nu het Oud-Engels noemen.
De Engelse taal is vanaf de 20e eeuw de invloedrijkste taal ter wereld. Dit komt door dat Groot Brittanië de baas was in veel gebieden over de hele wereld. Hierdoor is het Engels in veel voormalige koloniën nog steeds de voornaamste (ambtelijke en bestuurlijke) taal is.
Na de volksverhuizingen, dus ongeveer rond het jaar 500 na Christus, zijn uit de Germaanse dialecten aparte talen ontstaan, waaronder het Oudnederlands. Het Nederlands is dus ongeveer 1600 jaar oud.”
Kom maar door met dat Frans
Hoewel Engels tegen 1000 na Christus volop werd gesproken op de Britse eilanden, koos de Viking-invasie voor het Frans als de taal van de royals en de macht. Het Oud-Engels was iets voor het volk.
Spaans wordt dan vaak als extra vak aangeboden of er wordt maar weinig over verteld en daardoor weten veel kinderen niet wat het inhoudt. Dat geeft hen vaak een reden om het niet te kiezen. Maar daar is eigenlijk geen geldige reden meer voor, want het Spaans wordt steeds belangrijker.
na Christus {bijwoord}
Anno Domini {bw.}
Armeens. De meeste geleerden nemen aan, dat deze taal rond 450 voor Christus ontstond. Ondanks zijn leeftijd spreken ongeveer 5 miljoen in Rusland en Georgië nog steeds Armeens als hun eerste taal.
Wereldwijd worden er zo'n 7.000 talen gesproken, en het Nederlands hoort bij de 40 meest gesproken talen ter wereld. 'Dat is best wel indrukwekkend', vinden de onderzoekers. Het vermoeden dat het Engels wel eens het Nederlands zou gaan overnemen, en het uiteindelijk zelfs volledig zal uitroeien, klopt niet.
Reacties. Duits. Heel veel Nederlandse woorden zijn van het Duits afgeleid. Nederlands is eigenlijk een mengelmoes van allerlei soorten talen, zoals: Duits, Frans en Engels.
Tot voor kort had het Nederlands het grootste woordenboek ter wereld: het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT) met meer dan 430.000 woorden. Dit is op 24 maart 2011 ingehaald door het Oxford English Dictionary (OED) met ongeveer 600.000 woorden.
Meeste talen & meeste woorden
Papoea-Nieuw-Guinea is het land waarin de meeste talen worden gesproken, namelijk 840. Daarnaast is het Engels de taal met de meeste woorden, namelijk ongeveer 750.000 (en er komen elke week nog nieuwe bij).
Het Nederlands wordt met het Duits, Engels, Zweeds en Deens gerekend tot de Germaanse talen. De onderlinge verstaanbaarheid tussen deze talen verschilt.
LONDEN - Na Engels is Pools de meest gesproken taal in Engeland. Daarna volgen Punjabi en Urdu, twee talen die in de voormalig Britse kolonie India worden gesproken. Dat bleek woensdag uit de jaarlijkse statistieken voor Engeland en Wales.
Behalve in Nederland, spreekt men Nederlands in Vlaanderen en in Suriname. Nederlands is ook een officiële taal in Aruba, Curaçao en Sint Maarten.
Het antwoord is: het Engels (taal).
Nederlands een 'mooie' taal
Van de moedertaalsprekers in Nederland is 74,9% het eens met deze stelling, van de niet-moedertaalsprekers ongeveer 60%. In Vlaanderen geeft 78% van de moedertaalsprekers aan het Nederlands een mooie taal te vinden, van de niet-moedertaalsprekers is dat 67,8%.
Als je de Nederlandse taal spreekt en begrijpt, gaat er een wereld voor je open: een wereld van prachtige literatuur, bekroonde films, eigenzinnig theater en absurdistische humor. Samen met anderen een nieuwe taal leren is een leuke en leerzame ervaring, en biedt kansen op mooie nieuwe vriendschappen.
In 2100 zullen er nog tussen de 3 en de 10 indianentalen over zijn, naast het Spaans. De grote drie met echte overlevingskansen zijn Quechua, Aymara en Guarani. Onderstaand fragment gaat over een taal die niet echt meer gesproken wordt in het dagelijks leven en alleen in de herinnering voortleeft: het Uru.
Het woordje 'hè?' wordt waarschijnlijk universeel gebruikt over de hele wereld. Dat blijkt uit een nieuwe studie van drie taalwetenschappers uit Nijmegen. De sprekers van tenminste tien talen op vijf verschillende continenten gebruiken het woord 'hè?
Er zijn fundamenteel twee factoren die lexicale gelijkenissen tussen verschillende talen kunnen verklaren: (a) historische verwantschap, dus genetische factoren en (b) culturele factoren. Talen diversifiëren in de tijd, wat betekent dat heel wat talen een gemeenschappelijke voorouder hebben of proto-taal.
Het ontstaan van talen is een gevolg van de omvang van de aarde. Neem 2 groepen mensen die dezelfde taal spreken en zet ze in 2 verschillende uithoeken van de wereld. Na een paar generaties beginnen er verschillen te ontstaan in uitspraak en dictie.
AD is een afkorting van het Latijnse Anno Domini, wat zoveel betekent als 'in het jaar'. Deze afkorting wordt alleen gebruikt voor jaartallen ná Christus, dus vanaf een jaar na het begin van onze jaartelling: het jaar 1.
Bij jaartallen is BC de aanduiding voor Before Christ (voor Chr.).
The number of persons or bodies counted, especially of those killed in a disaster.