De vloer blijft mooi door hem regelmatig te zuigen en dweilen. Verwijder vlekken zo snel mogelijk, dan maken ze geen kans om in de vloer te trekken. Gemiddeld moet een houten vloer eens in de 10 jaar opnieuw geschuurd en gelakt worden, maar dan gaat hij ook weer jaren mee.
Houten vloer onderhouden
Als u de vloer gaat dweilen wordt het iets lastiger. Veel houten vloeren worden namelijk afgewerkt met een laag wax, olie of lak. Deze laag kan beschadigd raken wanneer u gaat dweilen zoals u gewend bent. Groene zeep biedt uitkomst.
Azijn en water moet gebruikt worden voor houten vloeren
Vooral omdat veel het al in de keuken hebben liggen. Maar azijn kan de vloer beschadigen. Gebruik een product dat wordt aangeraden door jouw vloerspecialist. Dus doe dit niet.
"Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger."
Driehoek groene zeep past goed bij hout, omdat de natuurlijke ingrediënten het hout niet beschadigen. De terugvettende werking van zachte zeep zorgt zelfs voor een beschermend laagje!
Gebruik lauw/koud water, voeg een klein dopje natuurzeep toe aan het dweilwater en maak de vloer een klein beetje vochtig. Gebruik altijd natuurzeep en geen andere schoonmaakmiddelen op een houten vloer!
Gebruik lauw water met een paar druppeltjes Dreft, of een scheutje natuurazijn. Eens per maand mag je ook een klein beetje ammoniak aan t water toevoegen. En het allerbeste is om je vloer te dweilen met de voegen/naden mee.
Het zuur in azijn breekt de afwerking van een hardhouten vloer af, en zorgt ervoor dat de glans na verloop van tijd verdwijnt. En je hout wordt er dof van. Azijn en water trekken ook in de vloer, waardoor hout krom kan trekken én kan verkleuren. Dweilen met azijn is dus niet altijd een goed idee.
Gebruik geen agressieve en algemene schoonmaakmiddelen
Dweil uw houten vloer nooit met bleekwater, ammoniak, allesreiniger, schoonmaakazijn of groene zeep. Deze middelen kunnen vaak stoffen bevatten waar uw houten vloer niet blij van wordt. Groene zeep is vaak erg vettig en geeft geen mooi resultaat.
Wrijf de vloer in met de olie en een lakroller. Wrijf net zolang tot alle olie ingetrokken is en de vloer niet meer glimt. De vloerolie geeft de vloer een mat uiterlijk. Afhankelijk van de houtsoort kan het nodig zijn dat je de vloer nogmaals behandelt voor een optimaal resultaat.
Driehoek Zeep is ook beter bekend als groene zeep. Dat komt door de kleur die Driehoek zeep oorspronkelijk had, maar het had net zo goed kunnen zijn vanwege het duurzame karakter van Driehoek....
Waar het aanvegen en stofzuigen uw houten vloer voornamelijk netjes houdt, maakt u door te dweilen de vloer echt schoon. Wij raden aan om uw parketvloer minimaal eens in de twee weken te dweilen om de uitstraling van uw vloer te waarborgen.
In massieve parketvloeren kun je zelfs diepe beschadigingen helemaal wegschuren. Het best klaar je de klus met een parketschuurmachine, die je kunt huren bij de bouwmarkt. Maar ook een massieve hardhouten vloer kun je met je eigen schuurmachine weer als nieuw krijgen.
1 a 2x per jaar onderhoud je de geoliede houten vloer met onderhoudsolie. Het is goed om hem dan eerst te reinigen met een intensiefreiniger/ontvetter. Zo kan de onderhoudsolie beter intrekken.
De levensduur van een houten vloer varieert tussen de 15 jaar tot 40 jaar. Dit is afhankelijk van onderhoud, dikte van de toplaag en gezinsgrootte. Je kunt de levensduur de houten vloer zelfs nog verlengen.
Als laatste is azijn of schoonmaakazijn niet het beste schoonmaakmiddel om je vloer mee te dweilen. Niet zo zeer omdat het niet schoon zou worden, maar vooral omdat er veel schoonmaakmiddelen zijn die een aangenamere geur verspreiden dan azijn.
Warm water verdampt vele malen sneller dan koud water. Wanneer je water warm gebruikt om de vloer te dweilen, zal het water eenmaal op de vloer snel weer verdampen. Op deze manier blijven ook de zeepresten van het schoonmaakmiddel dat je gebruikt achter. Dat wil je niet.
Pas als de olie uitgehard en bestendig, mag je de vloer vochtig reinigen met water en Clien-Z. In de regel is dit ca. 10 dagen na het olieen van de vloer. Wacht tot de olie volledig is uitgehard en tot de vloer geruime tijd in aanraking is gekomen met UV licht met het leggen van kleden.
Wekelijks onderhoud
Naast het dagelijks onderhoud is het belangrijk om de geoliede houten vloer wekelijks te dweilen. Dit verwijdert het vuil grondiger dan een stofzuiger kan.
Groene zeep is verder een prima schoonmaakmiddel, maar niet voor uw vloer! Wilt u het toch gebruiken? Gebruik dan nooit teveel groene zeep want dan beschadigd u uw toplaag! Dweil uw houten vloer na met een licht vochtige doek.
Gemiddeld moet je twee keer per week dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
Als dagelijks onderhoud volstaat het reinigen van de vloer met een wisser of stofzuiger. Zo wordt loszittend vuil verwijderd. Voor het wekelijks reinigen van de houten vloer is er de speciale Easy Floors-onderhoudsset. De Wash Care is een onderhoudszeep om de vloer te dweilen.