De opleiding Psychologie aan de UvA staat voor kwaliteit op theoretisch en praktisch vlak en voor perspectief op de arbeidsmarkt. De opleiding hanteert een numerus fixus, dus het aantal opleidingsplaatsen is beperkt. Voor het studiejaar 2023-2024 hebben wij 600 plaatsen beschikbaar.
Psychologie is een Numerus Fixus-opleiding. Je kunt je vanaf 1 oktober 2021 aanmelden voor collegejaar 2022-2023. De deadline voor aanmelding is 15 januari 2022.
Voor de bacheloropleiding Psychologie geldt een selectieproces (Numerus Fixus). Omdat er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is, kijken we welke studenten het beste bij de opleiding passen. Ook is het selectieproces een goede kans voor jou om de studie te leren kennen.
Voor de opleiding psychologie aan Rijksuniversiteit Groningen hebben zich 1126 studenten aangemeld, terwijl er maar 600 plaatsen zijn.
De VU-opleiding psychologie gaat vooralsnog geen numerus fixus invoeren voor het studiejaar 19/20. Dat plan was er wel omdat sommige zusteropleidingen al een stop hebben ingesteld. De VU vreesde de daardoor ontstane overloop niet aan te kunnen, maar denkt het nu te kunnen behappen.
U mag zich maximaal 3 keer aanmelden voor een bepaalde fixusopleiding. Dat betekent bijvoorbeeld dat u zich voor de opleiding psychologie (een fixusopleiding) over alle jaren en over alle instellingen maximaal 3 keer mag aanmelden.
De hogeschool of universiteit maakt op basis van de selectieprocedure een ranglijst van iedereen die zich heeft aangemeld. Denkt de onderwijsinstelling dat je goed bij de opleiding past? Dan krijg je een rangnummer hoog op de lijst. Hoe minder goed je bij de opleiding past, hoe lager je op de lijst komt te staan.
De opleiding Toegepaste Psychologie heeft een beperkt aantal opleidingsplaatsen (numerus fixus). Voor collegejaar 2022-2023 kunnen er bij de opleiding Toegepaste Psychologie maximaal 252 studenten met de opleiding beginnen.
Voor de universitaire opleiding Psychologie moet je beschikken over een vwo-diploma bij voorkeur met de vakken biologie en wiskunde A of B (bij de universitaire opleiding Psychologie komt veel statistiek voor).
Je wordt tot deze studie toegelaten als je beschikt over een diploma op havo- (profiel NT/NG/EM), vwo- (alle profielen) of mbo-4-niveau. Heb je een havo-diploma (profiel C&M) behaald in 2009 of later, dan moet je aanvullend wiskunde A of wiskunde B op havo-5-niveau behalen.
Mogelijke beroepen Psychologie
Afhankelijk van de gekozen master, komen afgestudeerden terecht in verschillende beroepen en organisaties, waaronder de geestelijke gezondheidszorg, instellingen voor kinderen met ontwikkelingsstoornissen, schooladviesbureaus, en in ziekenhuizen.
Aan de selectie voor Criminologie voor collegejaar 2021-2022 deden ruim 600 kandidaten mee. Voor het gemiddelde eindcijfer van je vooropleiding tellen mee je eindcijfers van je toelating gevende vooropleiding (6 VWO, HBO propedeuse), indien de eindcijfers al bekend zijn.
Er waren in Leiden namelijk wel duizenden aanmeldingen. Daarvan deed een groot gedeelte mee aan de selectie, met goed gevolg. 'Bij politieke wetenschappen kregen 833 mensen een rangnummer – dat betekent dat ze door de selectie zijn gekomen. Bij psychologie waren dit er 1070.
Psychologen willen begrijpen, verklaren, én voorspellen hoe mensen denken en waarom ze doen wat ze doen. Ze willen het niet alleen weten, maar het ook veranderen als dat nodig is. Het veld van de psychologie is heel breed.
Om zicht te krijgen op de intelligente wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de cijfers van 4 havo of 5 vwo. Ze kijken dus niet naar de eindexamencijfers! Ook moet de student soms tijdens een selectiedag opdrachten maken om te laten zien dat hij of zij het niveau aan kan.
Over het algemeen wordt de uitslag binnen enkele uren na 00:00 op Studielink gepubliceerd. De uitslag wordt uitgedrukt in een rangnummer. Het is goed om van tevoren te controleren tot welke rangnummer de universiteit kandidaten voor de opleiding plaatst. Hierdoor weet je zeker of je binnen bent of niet.
Numerus fixus
Je wordt dus niet zomaar toegelaten. Hogescholen en universiteiten mogen zelf bepalen hoe die selectieprocedure eruit ziet. Het wordt daarom ook wel decentrale selectie genoemd. Vaak wordt er gekeken naar je cijfers, maar ook naar je motivatie.
De numerus fixus – een maximaal aantal studenten dat per jaar wordt toegelaten tot de opleiding – is inderdaad afgeschaft. Dit aantal werd tot voor kort door de overheid bepaald. De nieuwe wet spreekt over een aangepaste vorm van numerus fixus. De minister financiert landelijk een vastgesteld maximumaantal studenten.
Bij deze decentrale selectie wordt niet alleen gelet op behaalde cijfers, maar ook op persoonlijkheidskenmerken en motivatie van de aspirant-student.