Door de kosten te verlagen wordt het voor u als dierenarts gemakkelijker om bijvoorbeeld voor een aandoening als droes beter te diagnosticeren en daarmee een bedrijfsmatige aanpak aan de orde te stellen. Dit betekent dat GD vanaf nu voor alle paarden-PCR-testen een vast tarief hanteert van 33 euro.
Een met droes besmet paard krijgt doorgaans binnen 3 tot 14 dagen heftige keelontsteking en voelt zich doorgaans erg ziek. De infectie stopt vaak 2-3 weken later, maar kan soms 4-6 weken of nog langer aanhouden.
Symptomen van droes
De meeste paarden met droes hebben eerst koorts en een heldere, witte neusuitvloeiing. Na enkele dagen wordt die neusuitvloeiing pusachtig, worden de paarden sloom en willen ze slecht of helemaal niet eten. Doordat de lymfeknopen ontstoken zijn, zullen er abcessen gevormd worden.
Er is helaas geen meldingsplicht voor droes!
Voor het uitbreken van droes is dat gunstig: een infectie kan zich sneller verspreiden. Bovendien gaan eigenaren meer met hun paard op pad: ze doen mee aan wedstrijden of gaan met hun paard op vakantie.
Droes is een zeer besmettelijke ziekte, maar verspreidt iets minder snel dan virusinfecties. De droesbacterie overleeft vrij lang in vochtige en van de zon afgeschermde plaatsen en kan in pus tot wel een jaar lang overleven. Besmetting gaat via direct contact of via contact met materialen.
Droes is niet een geheel ongevaarlijke ziekte. Er zijn vele complicaties die het ziekteverloop kunnen bemoeilijken en zelfs de dood tot gevolg kunnen hebben. Het meest bekende voorbeeld is verslagen droes, waarbij in de inwendige lymfeknopen ook abcessen gaan vormen.
Verschijnselen van droes zijn: een verhoogde temperatuur; lymfeknoopzwelling/ lymfeknoopabcessen; afscheiding van slijm en pus uit de neusgaten; hoesten; benauwdheid. Niet alle paarden met droes vertonen deze symptomen of alle symptomen tegelijk. De dierenarts kan daardoor niet altijd gemakkelijk de diagnose stellen.
Het is belangrijk om zo snel mogelijk een diagnose te laten stellen en maatregelen te nemen. Er mogen geen eigen paarden van het erf af en geen vreemde paarden erop. Dit moet tot zes weken na de laatste ziektesymptomen worden volgehouden, want paarden die droes hebben gehad blijven de bacterie nog zo lang uitscheiden.
Droes (goedaardige droes) is het gevolg van infectie met Streptococcus equi, wat leidt tot een ontsteking van de bovenste luchtwegen, een mucopurulente neusuitvloeiing en een ontsteking van de regionale lymfeklieren. Al snel vormt zich een abces, meestal in het gebied van de onderkaak.
Droes wordt veroorzaakt door de bacterie Streptococcus equi subsp. equi (kort gezegd S. equi). Deze dringt via de neusslijmvliezen en keelholte het lichaam binnen en verplaatst zich naar de lymfeknopen, waar vervolgens abcessen kunnen ontstaan.
Was je handen tussen contactmomenten met verschillende paarden, zorg voor eigen poetsspullen en harnachement, dekens en zadeldekjes. Optimaliseer de afweer van je paard door hem in een goede algemene conditie te houden. Je kan je paard ook laten vaccineren tegen droes; overleg dit met je dierenarts.
Besmette dieren kunnen binnen enkele weken sterven, maar de ziekte kan ook chronisch worden waardoor deze jarenlang kan worden verspreid. Er is geen vaccin beschikbaar tegen kwade droes. Kwade droes is een zoönose, wat betekent dat mensen ook besmet kunnen raken, hoewel dat zelden voorkomt.
Een belangrijk verschil tussen kwade droes en gewone droes is dat kwade droes ook besmet- telijk is voor andere diersoorten, zoals alle kat- achtigen, honden, kamelen, beren, herkauwers en ook mensen. De ziekte is dus een zoönose.
Droes komt veel voor en is zeer besmettelijk. Bijna alle paarden maken wel een keer in hun leven een infectie door. In de meeste gevallen zijn jonge paarden de pineut, maar ook oudere dieren kunnen de ziekte krijgen.
“Op een heleboel plekken in de luchtwegen en longen bevinden zich zogenaamde hoestreceptoren. Deze receptoren reageren op onregelmatigheden, zoals stofdeeltjes, bacteriën, slijm en virussen. In een reflex begint het paard te hoesten, om op die manier de longen en luchtwegen schoon te krijgen.
De normale lichaamstemperatuur van een volwassen paard ligt tussen de 37.4 – 38.0 graden Celsius. Voor jonge veulens ligt de normale lichaamstemperatuur gemiddeld iets hoger: Voor een pasgeboren veulen ligt de normale lichaamstemperatuur tussen de 38.5 -39.5 graden Celsius.
Behandeling. Voor Rhinopneumonie is geen specifieke therapie. In het geval van de verkoudheidsvorm is dat geen probleem, omdat de paarden doorgaans snel herstellen, net zoals de mens in het geval van een verkoudheid.
Het rhinovirus is een virus wat veel voorkomt bij paarden. Het virus heeft verschillende vormen, waardoor symptomen als koorts, hoesten en verkoudheid voor kunnen komen. Daarnaast is het mogelijk dat je paard verlammingsverschijnselen krijgt of dat er een abortus optreedt bij je drachtige merrie.
Equine Influenza is een griepvirus bij paarden wat vergelijkbaar is met Influenza bij mensen. Het is zeer besmettelijk waardoor het zich snel verspreidt tussen paarden. Daarnaast is het ook nog eens een virus wat erg snel kan muteren.
De paarden gaan in Nederland slechts drie dagen in quarantaine. De quarantaineduur na aankomst verschilt per geslacht. Ruinen en dieren onder de twee jaar mogen, na negatieve bloedtesten, meteen naar hun nieuwe onderkomen. Hengsten gaan dertig dagen in quarantaine, merries slechts veertien dagen.
Droes is een besmettelijke ziekte van de bovenste luchtwegen bij paarden en andere paardachtigen. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie, Streptococcus equi. Droes komt wereldwijd voor (endemisch) bij gedomesticeerde paarden.
Meestal ontwikkelen paarden binnen 3 tot 14 dagen na infectie hoge koorts (>39 °C). Vaak ontwikkelen paarden in enkele dagen na het ontstaan van de koorts een dikke witte tot gelige neusuitvloeiing en gaan de lymfeklieren zwellen. De paarden maken een erg zieke indruk.
De overdracht van droes verloopt vaak direct van paard op paard via bijv. neusuitvloeiing of pus uit abcessen, maar droes kan ook indirect worden overgebracht door mensen die de paarden verzorgen en rijden.
Geef je verkouden of zieke paard de eerste twee tot drie dagen dagen volledige rust in een goed geventileerde stal, een buitenstal of op de wei/paddock bij droog weer. Ook als de uiterlijke symptomen voorbij zijn, is het verstandig om in ieder geval je training drie tot vier weken aan te passen.