Normaal drinkt een konijn rond de 50 tot 100 ml water per kg lichaamsgewicht.
Voer de babykonijntjes drie keer keer per dag ongeveer 1,5 ml tot ze 90 gram wegen. Ga dan over op 2 keer per dag totdat ze 350 gram wegen. Daarna is 1 keer per dag voldoende. Geef de voeding heel voorzichtig zodat de diertjes zich niet verslikken.
Normaal drinkt een konijn rond de 50 tot 100 ml water per kg lichaamsgewicht. Wanneer spreken we van veel drinken en plassen (PU/PD) .... Als een konijn meer dan 100 ml water per kg lichaamsgewicht drinkt dan spreken we van te veel drinken.
Een konijn mag nooit zonder water zitten, heeft het dier 24 uur niets te drinken gehad dan komt het in de problemen en ontstaat vochttekort. Door vochttekort kan een konijn ook stoppen met eten.
Een nestje konijnen bijvoeren
Ook de jongen krijgen niet genoeg melk en groeien maar langzaam. Dan zul je de jonge konijnen moeten bijvoeren. Laat de jongen gewoon bij de moeder. Het is belangrijk dat ze ook moedermelk blijven drinken, want dit is altijd beter dan kunstmelk.
Ze zal haar nest willen verdedigen en kan daardoor wat brommerig zijn. Maar een konijn dat een goede band met de eigenaar heeft zal het niet erg vinden als deze aan het nestje komt. De eerste 10 dagen slapen de jongen vrijwel de hele dag, dat hebben ze ook hard nodig om te groeien.
Moederkonijnen houden hun baby's niet bij zich om ze warm te houden, zoals bijvoorbeeld katten, of vogels en kippen, die boven op hun jongen zitten. Ze maken een nest van haren, stro en hooi dat de baby's warm houdt tussen de voedingen in. Als de jonge konijntjes zelf haar krijgen houden ze elkaar heel goed warm.
Dus, als je overdag's werkt, vindt hij het niet erg om in de kooi te blijven, als dat beslist noodzakelijk is. Maar hij moet er een paar uur per dag uit, zowel om zijn pootjes te strekken als om het sociale contact met jou. Hoe langer de tijd is dat een konijn in de kooi moet doorbrengen, hoe groter de kooi moet zijn.
Vrijwel elk konijn kan zonder problemen drinken uit een waterbak, een waterfles is echter niet voor elk konijn geschikt. Drinkt jouw konijn weinig kan dit een teken zijn dat hij of zij te veel moeite moet doen bij de fles en je beter kunt kiezen voor een waterbak.
Ondanks dat het eten van groente voor water zorgt, is het toch belangrijk dat konijnen onbeperkt schoon en vers drinkwater tot hun beschikking hebben. Het water zorgt ervoor dat verschillende processen in het lichaam goed verlopen, zoals bijvoorbeeld het op peil houden van de lichaamstemperatuur.
Normaal drinkt een konijn rond de 50 tot 100 ml water per kg lichaamsgewicht. Wanneer spreken we van veel drinken en plassen (PU/PD) …. Als een konijn meer dan 100 ml water per kg lichaamsgewicht drinkt dan spreken we van te veel drinken. Dit wordt PU/PD genoemd.
Afhankelijk van de hoeveelheid droogstof in de voeding zal een konijn meer of minder water drinken. Een gemiddelde is 50 tot 100 ml water per kilogram lichaamsgewicht per dag, maar dat kan makkelijk meer zijn. Zorg dus dagelijks voor onbeperkt en schoon drinkwater.
Een konijn heeft per etmaal minstens 50 ml. water per kg lichaamsgewicht nodig, wanneer het konijn niet genoeg wil/kan drinken is het nodig dat de dierenarts onderhuids vocht toedient.
Jonge konijnen in de winter
Dit komt omdat ze nog geen wintervacht hebben. Pas in het voorjaar, medio mei, kunnen ze buiten gaan wennen. Konijnen die vanaf de zomer al buiten wonen hebben een dikke wintervacht ontwikkeld. Zij kunnen buiten blijven tot circa 10 graden vorst.
Voer je konijntje bij voorkeur twee keer per dag. Als je maar tijd hebt voor een keer per dag, doe het dan 's avonds. Zorg voor regelmaat, dat is heel belangrijk voor de spijsvertering van je vriendje. De juiste dagelijkse hoeveelheid voeding hangt af van het ras, het lichaamsgewicht en de leeftijd van je konijn.
In principe kan een konijn overleven op alleen hooi. De voeding wordt aangevuld met verschillende soorten groente en een beperkte hoeveelheid konijnenvoer.
Konijnen hebben een natuurlijke drinkhouding als ze uit de waterbak drinken, en kunnen wat gulziger water binnen krijgen. Het kost weinig moeite, wat zeker in de zomer als het erg warm is, en in de winter als het vriest heel fijn is. Een waterbak raakt niet verstopt, konijnen kunnen er altijd uit drinken.
Bij konijnen blijven de tanden maar doorgroeien. Ook daarom hebben ze vezelrijke voeding nodig waar ze flink op kunnen kauwen om de tanden te laten slijten. Het is daarom belangrijk om voldoende hooi aan je konijn te geven, de slijtage wordt namelijk bevordert door het aantal kauwbewegingen.
Dus Geen drinkbak en laat hem maar even dorst hebben dan is hij pas getriggerd om het te gaan leren dat is meestal pas met 2 a 3 dagen. Elke dag tik je 1,2,3 keer tegen het pinnetje aan en laat zien dat daar het water uit komt. Als hij maar dorst genoeg heeft leert hij het vanzelf echt waar!!
Je konijn slaapt of is aan het indommelen. Konijnen slapen met hun ogen open, maar sommige konijnen knipperen met hun oogleden of laten hun hoofdje hangen terwijl ze slapen.
Check het kuiltje achter in de nek van jouw konijn regelmatig. Als dat koud aan begint te voelen, dan heeft hij het ook koud. Daarnaast is het verstandig om regelmatig te controleren of de vacht van je konijn in goede conditie is voor het winterse weer.
Een echt tam konijn weet wie je bent, herkent je stem en komt met je spelen. Voor jouw tijd en aandacht krijg je liefde terug en je konijn zorgt dat je eindeloos om hem moet lachen vanwege zijn gekke of grappige acties.
De moeder verzorgt de konijnen twee keer per dag door op het nest te gaan zitten en de jongen te laten drinken. Vaak zal ze verder doen alsof ze niet bestaan. Zaak is het wel om de moeder voldoende eten en drinken te blijven geven, maar spreekt voor zich.
Je baby-konijn
Pas na 2 tot 3 weken beginnen de konijntjes voorzichtig het hok te ontdekken. Als ze 3 weken oud zijn, beginnen ze naast melk ook wat brokjes te eten. Konijntjes moeten minimaal 6 weken bij hun moeder blijven.
Zet je konijntje in de kooi, en laat hem dan 1 of 2 dagen aan de kooi, en aan het huis wennen, dus niet uit de kooi halen. Houd kleine kinderen een poosje bij de kooi weg. Kleine kinderen willen hun handje of vingertjes door de tralies steken, en daar kan je konijntje angstig van worden.