Met een ouderdom van 99 miljoen jaar is het ook het oudste fossiel van een slang die in een bebost ecosysteem heeft geleefd, zo onthulden paleontologen vorige week in het tijdschrift Science Advances. De auteurs van het wetenschappelijke artikel hebben de nieuwe slangensoort Xiaophis myanmarensisgenoemd.
Voorheen werd gedacht dat slangen zo'n 100 miljoen jaar geleden verschenen. Het nieuwe onderzoek suggereert echter dat slangen tussen 167 en 100 miljoen jaar geleden zich reeds aan het verspreiden waren en evolueerden richting de zeeslangen die tussen de 90 en 100 miljoen jaar geleden onder meer in Argentinië leefden.
"Zelf in je wildste dromen kun je geen boa constrictor voorstellen van 14 meter", zegt Carlos Jaramillo van het Smithsonian Tropical Research Institute. Net als zijn hedendaagse familieleden -de boa en de anaconda- was de Titanoboa niet giftig.
Ook heeft een slang geen uitwendige oren zoals zoogdieren hebben. Ze kunnen dus niet horen maar wel geluiden met een lage frequentie waarnemen. De slang voelt trillingen met zijn tong. Aan de hand van de sterkte van de trilling kan de slang inschatten of een vijand dichterbij komt.
Niet alleen de strikt in water levende soorten, maar vrijwel alle slangen, kunnen uitstekend zwemmen en klimmen. De meeste slangen leven in begroeide gebieden, zoals bossen, maar ook op meer open plaatsen als bergstreken en steppen.
Kleinere dieren
Pythons staan er niet om bekend mensen te eten. Doorgaans eten ze kleinere dieren, bijvoorbeeld konijnen of vogels. Pythons van deze afmetingen kunnen in principe alles eten wat ze willen, maar mensen staan doorgaans niet op hun menu.
De groene anaconda is de grootste slang op aarde wat gewicht betreft. Hij kan zeker 200 kilo wegen, en de grootste anaconda's zijn zo dik als een tractorband. Qua lengte legt de anaconda het echter af tegen de netpython, Python reticulatus. De netpython is de langste slang op aarde en kan 10 meter lang worden.
Een slang heeft ontzettend veel vijanden. Zo lusten grote vogels, wilde varkens, vossen en zelfs soortgenoten gerust een hapje van het reptiel. Een boze of bange slang sist daarom om roofdieren weg te jagen.
Wat doe je bij een slangenbeet? Let op je eigen veiligheid. Sluit eventueel een terrarium en geef het aan de politie door als een slang ontsnapt is.Bel of laat 112 bellen.
Slapen op vorstvrije plekken
Door hun grotendeels donkere lichaam warmen ringslangen bijvoorbeeld snel op in de zon. Het hoeft dus niet heet te zijn voor ze. De koude winters overleven de slangen door te overwinteren op vorstvrije plekken. Bijvoorbeeld diep weggekropen in dijken of in verlaten konijnenholen.
Iedereen dacht dat de slang Liophis ornatus was uitgestorven, maar nu hebben wetenschappers op het eilandje Saint Lucia toch nog een paar exemplaren teruggevonden. Maar de aantallen zijn beperkt: er zijn er slechts achttien van. En daarmee is de slang de zeldzaamste slang ter wereld.
Inlandtaipan. De inlandtaipan is de giftigste slang ter wereld en leeft in het midden van Australië. Hij kan 20 jaar oud en 3 meter lang worden. Een beet van de inlandtaipan bevat genoeg gif om 100 mensen, 250.000 muizen of twee Afrikaanse olifanten te doden.
De koudbloedige slangen warmen zich in de zon om energie te krijgen. Deze energie krijgen ze ook van een warme omgevingstemperatuur. Daarom ligt een slang wel eens te zonnebaden. Als de slang genoeg is opgewarmd, kruipt hij weer weg uit de zon om niet te heet te worden.
De adder is de enige giftige slang die in het wild leeft in Nederland. Hij is te herkennen aan de zigzagstreep over de rug. De kans op een ontmoeting met de adder is echter heel klein. De slang komt nog maar in een paar gebieden voor en is erg snel en schuw.
Wanneer u door Australië reist, waarschuwt men altijd voor slangen. Niet zo gek als u bedenkt dat veel van de meest giftige en dodelijke slangen ter wereld in Australië voorkomen.
De anaconda is levendbarend, dat betekent dat de jongen niet uit een ei komen, maar al volledig ontwikkelen in de buik van de slang.
De gladde slang is het meest zeldzaam. Het is de minst 'snelle' slang en hij is niet giftig. Deze slang verblijft het liefst onder bladeren en andere planten en is door zijn schutkleuren nauwelijks waarneembaar. De slang dankt zijn naam aan de gladde structuur van de huid.
Bij een slangenbeet zijn er een of twee kleine wondjes te zien die snel zwellen. De huid wordt rood en de beetplaats is pijnlijk. Het gif kan stoornissen in de vitale functies veroorzaken evenals misselijkheid, braken en spierkramp.
Hij kan met grote snelheid vooruit en achteruit kruipen, kronkelend als een paling.
De adder is de enige slang in Nederland die giftig is. Het dier is echter niet agressief en zal alleen bij bedreiging bijten. Zie je een adder, laat het dier dan altijd met rust.
Kaapse cobra's zijn roofdieren die er geen probleem mee hebben andere slangen te eten, ook niet als die al dood zijn. Als ze de kans krijgen, maken veel soorten slangen jacht op andere slangen. Voor sommige, zoals de beroemde koningscobra (Ophiophagus hannah), maken andere slangen zelfs een groot deel uit van hun menu.
Het is de grootste slang in Nederland (tot 1,20 m). Hij is niet giftig en bijt zelfs niet als hij gevangen wordt. Om aan belagers te ontkomen kan de ringslang zich schijndood houden.
Het voedsel van de anaconda bestaat uit zoogdieren, vogels en andere reptielen. De anaconda kan grote prooidieren aan zoals herten en krokodilachtigen in zijn geheel verorberen. Volwassen exemplaren hebben geen natuurlijke vijanden meer.
Volgens onze reptielenexpert Sterrin Smalbrugge waren de duikers veilig voor de anaconda. ''Zo'n slang kan een mens eten, maar het gebeurt eigenlijk nooit. Slangen zijn te klein om mensen als prooi te zien. Je moet wel opletten dat je ze genoeg ruimte geeft en niet irriteert.
Soms beginnen slangen wel iets op te eten wat ze later achterlaten, omdat ze erachter komen dat het te groot blijkt te zijn. Maar dat gebeurt vrij zelden. Dit is wat er echt gebeurde in Florida: de slang doodde de krokodil met succes en at hem op. Hij slikte het hele ding gewoon door.