De aankoopprijs van een buffel is zo'n 3.000 euro voor één vaars. Reken er op dat je meerdere dieren nodig hebt voor een kleine kudde. Daarnaast zijn er uiteraard nog heel wat andere kosten: een weide en een stal zijn de belangrijkste, maar ook de bodembedekking, het voer en de dierenarts kosten geld.
“De productie ligt lager. Een buffel geeft gemiddeld 8 tot 12 liter melk per dag, een koe geeft gemiddeld 30 liter per dag.”
Een waterbuffel, kostprijs rond de 3.500 euro, geeft gemiddeld 2.200 liter melk per jaar, waar een Nederlandse koe maar zo aan 9.000 liter zit.
In Nederland ligt de prijs voor een kilo buffelmelk, uitbetaald door een zuivelbedrijf, op ongeveer 1,30 euro.
Buffel melk is van nature voedzaam en heeft een zachtere smaak dan koemelk. Biologische buffel melk is bovendien gezond met veel meer calcium, vetten en eiwitten. Alternatief bij allergie en intolerantie De melk van een waterbuffel is erg romig met een vetpercentage van acht tot tien procent.
Buffels moeten dagelijks drinken, dus zijn altijd op zoek naar waterbronnen. Daarnaast eten zij de hele dag door gras. Jonge kalveren moeten zo'n anderhalf jaar bij hun moeder blijven om te overleven, voordat zij zelfstandiger worden. De gemiddelde buffel wordt tussen de 11 en 22 jaar oud.
Nu denk je waterbuffels in Nederland? Ja, die hebben wij! In Nederland kwamen heel vroeger, vóór de laatste ijstijd (zo'n 11.000 jaar geleden) wilde waterbuffels voor. De waterbuffels worden tegenwoordig vooral gehouden als landbouwhuisdieren.
Het vlees van de waterbuffel is ook een heel gezond stukje vlees, het vlees is namelijk caloriearm en ook cholesterolarm. Wat is de smaak dan? Over smaak valt natuurlijk te twisten maar het is wat sterker dan gewoon rundvlees, maar zeker niet zo sterk als wild.
Buffelvlees is niet alleen echt duurzaam, maar ook erg lekker en gezond. Het heeft veel minder cholesterol en vet dan rundvlees, is caloriearm en bevat meer ijzer en eiwit. Zowel de melk van de buffel als het buffelvlees bevatten hoge doses vitamine A, D, mineralen en calcium en zijn daardoor cholesterolverlagend.
Buffels hebben een massa tot max 700 kg en worden gekenmerkt door een krachtige en gespierde uitstraling. Ze hebben een bruinzwarte vacht, korte poten, een stevige nek en een grote kop met gekrulde hoorns. Het zijn sociale dieren en ze leven vaak in grote kuddes variërend van 50 tot wel 1.000 individuen.
Volwassen dieren kunnen 300 tot 1200 kg zwaar worden; meestal zijn de mannetjes zwaarder dan de vrouwtjes. Als gevolg van genetische isolatie varieert het gewicht zeer afhankelijk van het gebied.
De conclusie is dat deze produkten, waar 75% van de melkproduktie ingaat, rond de 25 cent per liter melk opleveren voor de boeren. Je kunt ook afleiden dat de andere 25% per liter rond 60 a 65 cent per liter opbrengt. Gemiddeld krijgt een boer ongeveer 35 cent per liter.
Op The Buffel Company lopen zo'n 250 waterbuffels rond, waarvan er momenteel 100 melk geven. Deze worden twee keer per dag gemolken. Op jaarbasis bedraagt de totale melkproductie van een buffel zo'n 2000 tot 2500 kg.
Buffels zijn grazers en komen voornamelijk voor in verschillende soorten graslanden, savannes en laaglandregenwouden in Afrika. Ze zijn altijd te vinden in de buurt van waterbronnen, aangezien ze dagelijks grote hoeveelheden water moeten drinken.
De grootste vijand van de Kaapse buffel zijn leeuwen. Vooral de kalveren vallen vaak ten prooi aan deze roofdieren. Ook worden hyena's, wilde honden en luipaarden als vijanden van de Kaapse buffel gezien.
Buffelvlees; lekker én gezond
Het vlees van het rundachtige dier wordt inmiddels steeds populairder. En daar hebben de gezonde voedingswaarden een groot aandeel in. Buffelvlees is namelijk een van de gezondste vleessoorten, daarnaast smaakt het ook nog eens bijzonder lekker.
Waterbuffels staan erom bekend dat ze goed kunnen zwemmen en dat ook graag doen.
Kalveren worden door de kudde beschermd. De koeien krijgen 1 kalf na een draagtijd van 340 dagen. De mannetjes strijden met kopstoten en duwen om met de vrouwtjes te mogen paren. Ossenpikkers Buffels zitten vaak onder de luizen en parasieten.
Buffelvlees heeft een iets sterkere smaak dan rundvlees, maar niet zo sterk als wild. Eigenlijk valt het bijna niet op dat u geen rundvlees, maar buffelvlees aan het eten bent. Het buffel gehakt heeft dan ook niet echt een hele afwijkende smaak. Gewoon een volle vleessmaak.
Communicatie. In trekkende kuddes maken buffels knorrige en snuivende geluiden; loeien is zeldzaam. De stieren snuiven en stampen op de grond voordat ze een aanval inzetten, wat ze doen om zich te verdedigen of hun dominantie aan te tonen. Waterbuffels horen en ruiken ook goed.
Het Voedingscentrum adviseert om geen rauwe melk te drinken omdat er geen voordeel is ten opzichte van het drinken van gepasteuriseerde melk. Rauwe melk kan bacteriën zoals campylobacter, listeria, salmonella en E. coli bevatten, waar je flink ziek van kunt worden.
De melk is ongeveer 4 dagen houdbaar. Je kunt het invriezen.
Rauwe melk heeft echter ook nadelen. Het is niet lang houdbaar (maximaal 3 dagen) en dient altijd voor consumptie te worden gekookt, vooral als het wordt geconsumeerd door een kind, zwangere vrouw of een oudere.