Is waxen slecht voor je huid? "Nee, waxen is juist heel goed voor de huid. Het verwijdert dode huidcellen, waardoor de kans op ingegroeide haren veel minder is dan bij andere ontharingsmethodes."
Eigenlijk niets. Er is geen verschil tussen harsen of waxen. De een noemt het liever harsen een ander geeft de voorkeur aan waxen. Harsen is het Nederlandse woord voor het verwijderen van haren met een al dan niet kleverige substantie.
Het voordeel van waxen en harsen is dat je een week of drie plezier hebt van een glad resultaat. En als je de behandeling vaker doet, wordt de beharing zelfs minder. Maar een nadeel is de verhoogde kans op het optreden van hyperpigmentatie. Ofwel pigmentvlekjes ten gevolge van huidbeschadigingen.
Waxen zorgt voor een gladdere huid gedurende een langere periode. Bij scheren komen de haren dikker, stugger en sneller terug, omdat deze bot worden afgesneden door het scheermesje. De haartjes groeien na een scheerbeurt supersnel weer terug, waardoor je vaak binnen een dag weer opnieuw kan beginnen.
Epilatie is een haarverwijderingsmethode vanaf de wortel. Net als waxen levert het lang aanhoudende resultaten op. Beide methodes houden 4 weken aan, maar epilatie kan gemakkelijker zijn, omdat je niet hoeft te wachten voordat het haar weer is aangegroeid.
Hoe lang blijven de haren weg na het waxen? Na de eerste behandeling mag je rekenen op minimaal een volle week stoppel en haarvrij. Wanneer je langer waxt, zul je merken dat de haren ook langer willen wegblijven. Denk hierbij aan 2 tot 3 weken haarvrij.
Met een wax behandeling blijft je haar gemiddeld 2 tot 4 weken langer weg. De haren komen zachter en steeds minder terug. Bovendien verdwijnen de dode huidcellen, wat je huid heerlijk zacht en glad maakt. 5.
Scheren is een optie als je haast hebt. Met een scheermesje kunnen de haartjes gemakkelijk dicht bij de huid afgeschoren worden. Deze methode is geschikt voor de meeste lichaamsdelen, behalve het gezicht. De haartjes komen wel sneller terug, in 1 tot 3 dagen, dan bij andere methodes zoals waxen.
Oksels waxen
Een waxbehandeling geeft een glad en schoon resultaat. Je oksels zijn nog nooit zo zacht geweest. Door het waxen van je oksels zal je merken dat je minder last hebt van transpiratiegeur. Dit komt omdat transpiratie niet kan hechten aan de achtergebleven haartjes waardoor de geur ontstaat.
In extreme gevallen schrijven dokters soms speciale crèmes voor die de groei van lichaamshaar wat kunnen remmen, maar het probleem met deze crèmes is dat je ze moet blijven gebruiken. Je kunt ook kiezen voor scheren, epileren, waxen, harsen of ontharen met ontharingscrème.
Je harst of waxt met warme of koude ontharingswas en een spatel of roller. De was strijk je over de plek waar je wilt ontharen, zoals je kaaklijn, wangen, bovenlip of wenkbrauwen zodat de haren aan de was blijven plakken. Vervolgens verwijder je de was door hier hard aan te trekken.
Dermatoloog Patel vertelde HLN dat je lichaam tijdens de eisprong wat meer van het mannelijk hormoon testosteron aanmaakt. Hierdoor kan er bij een vrouw haar gaan groeien op plekken waar dat normaal gesproken niet gebeurt, bijvoorbeeld op de bovenlip, nek en jawel: de kin.
Haartjes op de kin zijn vaak dikker en sterker dan op de bovenlip. Ze zijn onnodig ontsierend en als je ouder wordt verschijnen er steeds meer door hormoonveranderingen. Epileren geeft vaak bultjes op deze zo zichtbare plek. Laserontharing is hier daarom de perfecte oplossing voor.
Je kunt je voorstellen dat als je meteen na het harsen nog haartjes voelt, je zeker geen drie weken haarvrij zult zijn. Deze stoppels groeien natuurlijk nog op oude sterkte gewoon door, gemiddeld heb je dan na zo'n 2 weken dan toch wel een flinke bos haar staan.
Na een hars- of waxbehandeling blijft uw haar gemiddeld 3 tot 5 weken weg. Harsen en waxen is een fijne ontharingsmethode, omdat bij de andere methode (zoals; scheren en ontharingscrème) de haarwortel achter blijft in de huid.
Na de waxbehandeling
Mocht de huid na het waxen toch gevoelig blijven of een reactie vertonen, dan kan je Aloë vera, Sudocrème of Zinkzalf gebruiken. De laatste twee bevatten Zinkoxide wat de huid beschermt, verzacht en ondersteunt. Daarnaast kan je eventueel koelen met een icepack.
Waxen is voor de meeste mensen dan ook niet pijnloos, maar wel veel minder pijnlijk dan je misschien zou denken. Eigenlijk heeft waxen onterecht het imago zeer pijnlijk te zijn. Zelfs op gevoelige delen is waxen voor vele goed te verdragen. Bovendien is de pijn die je misschien voelt maar heel kort.
Regelmatig je oksels scrubben en hydrateren zorgt ervoor dat de dode huidcellen op een zachte manier worden verwijderd, waardoor je de kans op irritaties, en daarmee de kans op donkere oksels, kunt minimaliseren. Een enzymatische scrub & peeling dringt daarnaast dieper door in je huidlagen.
Met waxen heb je vaak ook blijvend effect, maar waxen kan ontzettend pijnlijk zijn. Daarnaast kun je last krijgen van ingegroeide haren en irritaties. Laserontharing wordt vaak in een adem met IPL gebruikt. IPL is echter veel minder effectief dan de permanente laserbehandelingen.
Als de huid tijdens het harsen te vochtig (transpiratie) of te vet is, zal de hars minder goed werken. Immers, de in water oplosbare hars lost op in water en de in olie oplosbare hars lost op in vet/olie.
'We adviseren om één keer per vier tot zes weken te waxen, voor het beste resultaat.
Laserontharing is volkomen veilig, mits het op de juiste manier wordt uitgevoerd. Normale huidreacties die kunnen voorkomen na een laserbehandeling zijn: roodheid, zwelling en warmte. Deze huidreacties zijn van korte duur en vaak veel minder irriterend dan het scheren of harsen.