Fretten zijn strikte carnivoren en eten dus enkel vlees. Door hun korte maag-darmkanaal hebben ze behoefte aan kwalitatief hoogwaardig dierlijk voedsel, met een zo hoog mogelijk eiwit- en vetgehalte en zo weinig mogelijk plantaardige koolhydraten en vezels.
Ze zijn speels en slim en kunnen daardoor interessante huisdieren zijn voor mensen die bereid zijn zich goed in hen te verdiepen. Geef hen voldoende speelruimte, waarin ze niks kapot kunnen maken. Bovendien moeten ze opgevoed worden! Fretten vragen speciale medische verzorging, houd rekening met de kosten daarvan.
Omdat fretten geen koolhydraten kan verteren mogen ze geen groenten en fruit eten. Het eten van fretten is dus rauw vlees, hierbij moet je denken aan muizen, kuikens en ratten. Alles wordt opgegeten, van huid tot bot. Het is hierbij belangrijk om goed te letten op de kwaliteit van het vlees.
Een fret kan als huisdier worden gehouden, maar dit is niet voor iedereen weggelegd. Om een fret goed op te voeden moet u stevig in uw schoenen staan. Daarnaast hebben ze speciale, medische zorg nodig. Daartegenover staat wel dat het hele interessante dieren zijn.
Met name de snacks gebaseerd op kip zijn geschikt voor de fret. Een stukje (rauw) vlees vindt de fret vaak erg lekker. Dit kan een stukje kipfilet zijn of een kippennek. Maar ook een prooidier, zoals muis of eendagskuiken (laatste met mate voeren).
Laat de fret eerst wennen aan de omgeving en begin daarna aan het bouwen van vertrouwen met jou. Natuurlijk mag je wel in de ruimte zijn, maar laat de fret naar jou toekomen en vraag niet constant aandacht van de fret. Een fret zal dan snel geneigd zijn om van zich af te bijten en bedoelt daarmee "Laat me met rust!
Een fret eet ongeveer om de 4 uur, een fret die brokken eet.
Een fret geeft geuren af aan de omgeving, om zo zijn territorium te markeren. Dit wordt gedaan door zowel de moertjes als de rammen, al doen de rammen het frequenter. Als een fret in een onrustige omgeving woont met meerdere fretten, kan het zijn dat deze dieren extra gaan markeren.
Hou er voor je fret dus rekening mee dat de kosten tussen de 450 en 500 euro per maand bedragen.
Fretten hebben een snelle spijsvertering van 3 à 4 uur en moeten daardoor de hele dag door voeding beschikbaar hebben. Brokken kun je iedere dag in de gaten houden en bijvullen. Een fret op brok drinkt 3 tot 5x zoveel dan een fret op prooi, dus zorg voor een grotere waterfles! Zorg altijd dagelijks voor vers water!
Fretten kunnen rubberen balletjes namelijk kapotbijten en het rubber hierdoor binnen krijgen. Tennisballen, pingpong balletjes en stoffen balletjes met een belletje erin zijn wel prima geschikt. Er zijn ook balletjes met een klein gaatje waar je brokjes in kunt doen.
Drinken. Het is heel belangrijk dat een fret 24 uur per dag water tot zijn beschikking heeft. U kunt dit in een bakje doen en in de kooi zetten.
Fretteren is een vorm van jagen waarbij gebruik gemaakt wordt van fretten. Dieren waarop gefretteerd kan worden, zijn ratten en konijnen. De taak van de fret is de rat of het konijn uit zijn hol te jagen. Vervolgens kan het dier gevangen worden in een net of een kooi dat voor de uitgang van het hol is geplaatst.
Een fret is van nature geen groepsdier en kan dus gewoon alleen gehouden worden. Omdat ze al zolang gehouden worden door de mens zijn ze wel socialer geworden en is het wel mogelijk om ze per twee te houden.
Een fret is van oorsprong een solitair dier. De meeste fretten kan je daarom zonder problemen alleen houden, al zijn ze door de domesticatie wel socialer geworden. Veel hangt af van de eerdere ervaringen en aangeboren eigenschappen van de fret.
Let op: De fret valt onder de jachtwet. Dit betekent dat een fret niet los (of aan een riempje) mag lopen in een gebied waar vermoed kan worden dat de fret gebruikt wordt voor het opjagen van dieren uit de jachtwet. Vaak staat er in een huurovereenkomst of u huisdieren mag houden, of dat u het moet vragen.
Fretten slapen erg veel, tot wel 12 à 16 uur per dag en daarom hebben ze beschutte plaatsen nodig om te slapen en rusten.
Katten en fretten zullen nooit vriendjes worden. Ze gebruiken een andere (lichaams)taal waardoor ze elkaar niet begrijpen. In het beste geval tolereren ze elkaar, maar dit is zeker niet altijd het geval. Veel hangt af van het karakter van zowel de kat als de fret.
Niet alleen om hen kunstjes te leren en hun verrijking hoog te houden, maar ook om hun aanhankelijkheid te stimuleren. Clickertrainen is een leuke en positieve manier om een band met je fret op te bouwen of te versterken. Het heeft een zeer positief effect op bange, angstige en bijtfretten.
In principe is wassen met warm water voldoende en is het voor de lichaamsvet niet handig (fretten)shampoo te gebruiken. Evt. bij huidproblemen kun je denken aan teershampoo voor honden. Zet vervolgens de kraan op lauw tot iets warm water en haal daarná je fretje pas op.
De fret hoeft niet, maar mag wel af en toe in bad, veelvuldig een fret in bad doen is zelfs schadelijk voor zijn huid. Hij gaat meer huidvet produceren en hierdoor krijgt de fret een sterkere lijfgeur. Wilt u hem toch in bad doen gebruik dan een fretten- (dieren-) shampoo. Een shampoo voor mensen is ongeschikt.
Fretten kunnen binnenshuis gehouden worden maar ook buiten. Ze leven normaal in een omgevingstemperatuur van 4-18°C. Onze winters zijn dus te koud om de fret buiten te laten zitten. Een temperatuur boven de 30° kan hitteslag geven dus zet de kooi niet direct in de zon, ook niet binnen.
Op Marktplaats en andere advertentiesites worden veel fretten aangeboden. Ook pups vanaf een week of zes, soms zelfs jonger. Deze pups zijn nog véél te jong. Een 'fokker' via Marktplaats of een frettenpup uit de dierenwinkel opduikelen garandeert absoluut niet altijd dat je een goede, gezonde fret koopt.
Leefgebied: Geheel Europa tot aan de Oeral, met uitzondering van IJsland, Ierland en Noord‑Scandinavië en de eilanden in de Middellandse Zee. Leefomgeving: Open bosgebieden met weiden, vochtige terreinen bij rivieren en in de buurt van nederzettingen.
De fret (Mustela putorius furo) is de gedomesticeerde vorm van de bunzing en behoort tot de marterachtigen. De wetenschappelijke naam werd, als Mustela furo, in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus. Zoals alle marterachtigen zijn fretten roofdieren.