Poleren is een handeling in de horeca. Het betreft hier het na de afwas vlekvrij afdrogen van bestek, servies en glazen (voornamelijk wijnglazen).
De truc is om bestek na gebruik het liefst zo snel mogelijk af te wassen in heet water met gebruik van mild afwasmiddel. Spoel de messen, vorken en/of lepels daarna nogmaals met lauw water en droog – het liefst direct – af met een zachte doek of theedoek.
Maar met de hand poleren is een tijdrovend werkje. U pakt het bestek vast in een linnen doek en met de andere hand goed wrijven totdat het bestek blinkt en vrij is van alle vlekken. Wel goed oppassen dat u niet met de hand weer het bestek aanraakt, want dan ziet u de afdruk er weer op.
Eigenlijk is het heel simpel. Doe een schep kristalsoda in een emmertje of in de wasbak en meng het met warm water. Leg het bestek erin en laat het een tijdje weken. Daarna kun je de aanslag die nog niet verdwenen is eraf wrijven met een sponsje of afwasborstel.
Poleren gebeurt voornamelijk in de horeca. Het wordt gedaan om vetvlekken, watervlekken en kalkaanslag van glaswerk, borden of bestek te verwijderen.
Wat is poleren? Poleren komt van het woord polijsten en betekent het glanzend maken van serviesgoed, bestek en glaswerk. Poleren is een handeling waarbij bestek, servies en glazen na de afwas vlek- en streepvrij wordt gemaakt.
Poleren is een handeling in de horeca. Het betreft hier het na de afwas vlekvrij afdrogen van bestek, servies en glazen (voornamelijk wijnglazen). Het wordt vooral in restaurants en cafés gedaan.
Een ei bevat zwavel. En als de zwavel uit het ei in contact komt met het zilveren bestek dan treedt er een chemische reactie op. Tijdens deze reactie ontstaat er zilversulfide, dat is zwart van kleur.
Handige manier om je oude bestek te recyclen! Buig een aantal lepels om en schroef ze vast aan de muur of op een plankje. Ideaal als amuselepel, als kandelaar (met een theelichtje) of om je sleutels te bewaren.
Reiniging van Keltum verzilverd bestek
Bij goed onderhoud kan dit bestek een leven lang mee. U dient goed op de volgende punten te letten: Spoel uw bestek na gebruik direct af. Ook moet u het bestek na de reiniging afspoelen en direct drogen.
Hoe werkt een bestekpoleermachine? Het bestek wat uit de vaatwasser komt, kan nat in de opening van de bestekpoleermachine geworpen worden. In de machine komt het bestek in contact met maisgranulaat. Granulaat is een natuurlijk produkt.
In 1930 introduceerde Gero het roestvrij staal 'Zilmeta', een legering van nikkel, chroom en staal. Doordat dit metaal vlekvrij is, zijn de mogelijkheden voor huishoudelijke producten groter (o.a. pannen). Vanaf 1936 was Rinze Hamstra als ontwerper in vaste dienst.
Vocht is de meest gebruikelijke oorzaak van roest. De lucht in de vaatwasmachine is vochtig na een wascyclus. Om te voorkomen dat dit vocht op uw vaat neerslaat, opent u de deur van uw vaatwasmachine zodra de cyclus is voltooid en laat u deze een tijdje enigszins open staan.
Links, Bedankt voor uw bericht. Gero 90 is inderdaad geen zilver maar verzilverd. Gero heeft zijn artikelen een periode met een jaarmerk gestempeld in de 20er/30er jaren. De waarde van de vorkjes hangt af van het model, ergens tussen de 40 en 100 euro.
Het komt vaak voor dat mensen denken dat ze een zilveren bestek hebben, maar dat het dan gaat om een verzilverd bestek. Dit is vaak erg teleurstellend, want een verzilverd bestek heeft enkel een dun laagje aan de buitenkant dat van zilver is en heeft daardoor aan zilver nauwelijks waarde.
In de begin jaren was Gero heel succesvol, het verzilverde bestek was dan ook van uitstekende kwaliteit. Het verzilverde bestek werd gemerkt met Gero 90 of Gero 100. De getallen 90 of 100 geven de dikte aan van de verzilvering, het bestek is gemaakt van een onedel basismateriaal met een laagje zilver.
Plastic fantastic
Een eitje werd vroeger altijd met een hoornen of parelmoeren lepeltje gegeten, omdat het smaakneutraal was. Tegenwoordig is er plastic voor in de plaats gekomen. RVS is ook geschikt, maar plastic heeft als voordeel dat het eitje niet zo snel afkoelt als bij metaal.
Edelstaal 18/10 bestek wordt ook als RVS bestek aangeduid. De getallen 18/10 staan voor de toevoeging van 18% chroom en 10% nikkel aan het bestek. Hierdoor roest het bestek niet en krijgt het de mooie glans. Heb je een nikkelallergie, kies dan voor 18/0 bestek.
Doffe glazenschoonmaken
Vul elk glas eerst met een laagje soda. Giet er vervolgens een bodempje schoonmaakazijn bij. Laat dit een nachtje staan. Spoel het glas goed uit en wrijf het vervolgens met een schone doek goed schoon.
Laat de wijnglazen in een teiltje met warm water en een scheutje azijn weken. Verwijder vervolgens de overige kalkresten met een vochtige doek. Uiteraard droog je de glazen met een droge linnendoek voor een mooie glans.
Poleren = poleren is een handeling in de horeca. Het betreft hier het na de afwas vlekvrij afdrogen van bestek, servies en glazen (voornamelijk wijnglazen). Het wordt vooral in restaurants en cafés gedaan.
Door de wijnglazen ondersteboven in de kast te plaatsen, voorkom je dat er stof in het glas komt. Heel slim bedacht natuurlijk, maar toch kun je de glazen de volgende keer beter met de steel naar beneden opbergen. De rand van een wijnglas is het zwakste onderdeel van het glas.