Vanaf die dag mag je stemmen, zelfstandig rijden als je een rijbewijs hebt, drank en wiet kopen, een bankrekening openen, geld lenen, een woning kopen en zelfs minister-president worden.
In de meeste landen is die leeftijd 18 jaar, maar dit kan ook jonger (16) of ouder (21) zijn. In Nederland is men normaal gesproken vanaf 18 jaar meerderjarig, en vanaf 21 jaar geheel 'onafhankelijk'.
18 jaar. Gefeliciteerd! Je bent meerderjarig en volwassen voor de wet.
Er verandert veel in je leven als je 25 jaar bent geworden. In de meeste gevallen word je serieuzer en denk je serieus na over hoe laat je eigenlijk thuis moet zijn, omdat je morgen gewoon weer mag gaan werken.
Je kunt je voor- of achternaam laten veranderen (onder bepaalde voorwaarden); Je mag vuurwerk (in alle 3 de categorieën) kopen en afsteken; Je kunt voogd worden van een minderjarig kind; Je mag een eigen bedrijf starten zonder toestemming van je ouders.
21 jaar is een bijzondere leeftijd
Je hoort nu echt officieel bij de volwassenen. Met 18 jaar ben je meerderjarig, maar met 21 ben je voor de wet onafhankelijk. Je ouders zijn wettelijk en financieel dus niet meer verantwoordelijk voor je. 21 jaar, dat mag worden gevierd en dat gebeurt steeds vaker met een 21-diner.
"Je bent voortdurend op zoek naar hoe je dingen moet doen en hoe je ze beter kunt doen. Je hebt doelen. Je kunt altijd bezig zijn, altijd nieuw werk vinden als je lef hebt. Je houdt van wat je doet en je kunt zelfs nieuwe ideeën bedenken in je slaap."
De volwassenheid is de levensfase die loopt van het twintigste tot het vijfenzestigste levensjaar. Tot jongvolwassenen rekenen we mensen tussen het twintigste en veertigste levensjaar. Daarna, van het veertigste tot het vijfenzestigste levensjaar, spreken we over mensen van middelbare leeftijd.
Echt jong ben je maar tot je 21ste, volgens het woordenboek. “Vanaf 50 à 55 denken de woordenboeken dan weer aan oud” zegt Jansen in Nieuwe Feiten. Maar omdat de meeste mensen daar anders over denken en woordenboeken wel eens “achter” lopen , deed Jansen een enquête bij de lezers van Onze Taal.
Een kind mag vanaf zijn 12e verjaardag dus niet zelf kiezen waar hij/zij gaat wonen of hoe vaak hij/zij naar de andere ouder gaat. Pas vanaf het moment dat een kind volwassen is, vanaf zijn/haar 18e verjaardag, mag een kind zelf keuzes maken.
Met dat rijbewijs mag je rijden op motoren met een cilinderinhoud van maximaal 125 cc en een vermogen van maximaal 11 kW. Wil je een zwaardere motor rijden? Dan moet je minimaal 20 jaar oud zijn en dan kun je het rijbewijs A2 halen. Daarmee mag je motoren met maximaal 35 kW vermogen berijden.
Met code 80 mag je rijden op een driewielige motor, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2). Code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt.
Wanneer rijles en rijexamen zware motor (categorie A)?
Een zware motor heeft een motorvermogen van 35 kW of meer. U mag rijexamen op een zware motor doen als u 21 bent. U behaalt dan een rijbewijs A met de aantekening code 80. U mag dan de eerste 2 jaar alleen op zware motoren met 3 wielen rijden.
In het algemeen wordt het door deskundigen afgeraden kinderen tot 7 jaar alleen thuis te laten. Zij zijn dan nog niet goed in het inschatten van risico's en het bekwaam handelen tijdens gevaarlijke situaties. Van Kilsdonk: 'Vanaf 8 jaar kun je voorzichtig gaan oefenen.
Als je graag wil oppassen, kan dit vaak al vanaf een jaar of 14. De meeste kinderen hebben op dat moment wel genoeg zelfstandigheid om een paar uur voor jongere kinderen te zorgen. Baby's zijn vaak nog wel wat lastig, maar kleuters en jonge kinderen moeten geen probleem zijn.
Ze waarschuwt ook dat ouders niet te naïef moeten zijn om hun kind al op jonge leeftijd er alleen op uit te sturen. "Vroeger was de sociale controle een stuk groter. Maar over het algemeen zou ik zeggen dat een kind een jaar of 12 moet zijn voor je het alleen op pad moet sturen."
1. Anders voor jou: rekening kind niet langer zichtbaar. Vanaf 18 jaar heb je als ouder geen toegang meer tot de rekening(en) op naam van je kind. Wanneer je kind ervoor kiest dat je als ouder mag blijven meekijken op deze rekening(en), dan kan je kind hiervoor een volmacht bij ons aanvragen.
Scholieren die sparen hebben een gemiddeld spaartegoed van 1.392 euro. Dit is minder dan in 2016, toen scholieren 1.641 euro aan spaargeld hadden. De ene helft van de scholieren met spaargeld heeft minder dan 500 euro gespaard, de andere helft heeft meer dan 500 euro gespaard. In 2016 lag de mediaan op 600 euro.
De kosten van een 21 diner zijn erg afhankelijk van wat je zelf wilt uitgeven. Zo kun je een 21 diner regelen van € 500, maar ook van € 5000. De meeste jarigen vragen hun ouders en eventuele broers en zussen om te koken en uit te serveren. Als je budget wat hoger ligt, is een cateraar ook een optie.
De ouders betalen de kosten. Dit is de laatste financiële bijdrage die de ouders voor het kind moeten doen.
Het 21 diner is een traditie die vooral bekend is bij de studentenverenigingen, maar waar ook steeds meer niet-leden aan deelnemen. Het idee is dat je je nieuwe studievrienden uitnodigt om te komen dineren bij jouw ouders thuis, zodat ze ook jouw leven buiten het 'studentenleven' leren kennen.