En dat maakt het plus-of-min-verhaal soms verwarrend. Dan blijft de vraag: heb je nou een leesbril plus of min nodig? Een bril met min-sterkte is een bril voor veraf: voor mensen met bijziendheid. Een bril met plus-sterkte is een bril voor dichtbij: voor mensen met verziendheid.
Een verziende persoon heeft daarom optische hulpmiddelen nodig om zowel veraf als dichtbij goed te kunnen zien. De sterkte van de glazen of lenzen, die nodig is voor de correctie, wordt uitgedrukt in dioptrie (D). Bij verziendheid is dit getal positief (plus).
De sterkte van het brillenglas wordt uitgedrukt in een getal met een plus- of een minteken ervoor. Staat er een plusteken, dan ben je verziend. Je hebt je bril nodig voor beter zicht van dichtbij. Staat er een minteken, dan ben je bijziend.
Verziend is plus en bijziend is min. Dit betekent dat iemand die verziend is geholpen kan worden met een plus-bril of plus-contactlenzen. Ook kan een laserbehandeling of operatie het zicht bij verziendheid verbeteren.
Is verziend plus of min? Verziend is plus(sterkte) en bijziend is min(sterkte). Als je verziend bent, heb je dus baat bij een plus-bril of plus-contactlenzen. Dit noemen we ook wel plussterkte.
Dan blijft de vraag: heb je nou een leesbril plus of min nodig? Een bril met min-sterkte is een bril voor veraf: voor mensen met bijziendheid. Een bril met plus-sterkte is een bril voor dichtbij: voor mensen met verziendheid.
Bijziendheid is per definitie niet erger dan verziendheid of andersom, beiden kunnen uiteraard wel vervelend zijn. De hoogte van jouw plus- of minsterkte heeft in dit opzicht meer effect op hoe jij jouw zicht ervaart.
Verziendheid, door oogartsen ook wel “hyperopie” genoemd, is de gebruikelijke term voor een zicht die wazig is bij voorwerpen die dichtbij staan, maar scherp als u iets veraf ziet. Dus televisie kijken kan een probleem zijn, maar een verkeersbord op de snelweg waarschijnlijk niet.
Een leesbril met een sterkte 1 is een vrij lichte leesbril die vaak wordt gebruikt door mensen die beginnende problemen hebben met het scherpstellen op nabije objecten, zoals bij het lezen van boeken of het bekijken van kleine tekst op smartphones of computerschermen.
Hypermetropie (verziendheid of plus-sterkte )
Hypermetropen zien dichtbij slechter dan op afstand. Door een plus-bril te dragen worden de beelden weer goed op het netvlies geprojecteerd en verbetert het zicht. Kinderen kunnen vaak nog redelijk goed zien, omdat ze de ooglens aanpassen.
Bij normaal zicht is het zichtvermogen 1,0 in elk oog.
Het betekent eigenlijk dat je ogen niet meer helemaal rond (zoals een voetbal), maar iets meer ovaalvormig zijn (zoals een rugbybal). Hierdoor wordt het licht niet op 1 punt geprojecteerd maar op een lijn. Dit veroorzaakt onscherp zicht.
Vanaf welke sterkte heb ik een bril nodig? Het is niet zo dat een bepaalde sterkte meteen betekent dat je een bril nodig hebt. Mensen met een sterkte van -0.25 kunnen al verschillende klachten ervaren waardoor het dragen van een bril wel degelijk aan te raden is.
Misschien draag je een bril met een onjuiste sterkte. Naast vermoeide ogen kun je last krijgen van dubbel zicht, hoofdpijn, nekpijn en duizeligheid.Daarnaast kunnen je ogen branderig of jeukend aanvoelen.
Dan is een multifocale bril (varifocale bril) dé oplossing voor jou. Omdat een multifocale bril meerdere sterktes bevat, heb je altijd scherp zicht: zowel dichtbij als veraf. Een multifocale bril is maatwerk en volledig afgestemd op jouw ogen. Daarom kun je een multifocale bril alleen in de winkel kopen.
Een brilrecept is de uitslag van jouw oogmeting weergegeven in een tabel. Op een brilrecept staan twee gedeeltes, één voor je linkeroog en één voor je rechteroog. Voor de sterkte (SPH) staat een plus of min. Bij plus ben je verziend en zie je dichtbij minder goed.
Hoe wordt oogsterkte gemeten? Voordat je je sterkte kan corrigeren met een bril of lenzen moet je je oogsterkte weten. De sterkte van het oog wordt bepaald door middel van een oogmeting bij een opticien. Met verschillende apparatuur en aan de hand van kaarten met letters en cijfers wordt de oogsterkte bepaald.
Verziendheid (hypermetropie) wordt meestal gecorrigeerd met plusglazen.Het is ook te corrigeren met een ooglaserbehandeling of lensimplantatie.
Het nabijheidspunt is de dichtstbijzijnde afstand die je scherp kunt zien. Normaal gesproken ligt dit bij een gezond oog op ongeveer 30 centimeter. Bij kinderen is deze afstand nog wat korter. Naarmate je ouder wordt, verschuift dit punt steeds verder naar achter.
De richting van de cilinder varieert van 0 tot 180 gr (bijv. C-1.25 as 20 graden).
Een computerbril (ook wel beeldschermbril) is een bril op sterkte die is geoptimaliseerd voor de afstand tussen je ogen en je beeldscherm en alles daartussen. Dit maakt het makkelijker voor je ogen om te schakelen tussen je beeldscherm, dingen van dichtbij en dingen van ver weg.
Bijziendheid is het tegenovergestelde van verziendheid, waarbij je juist objecten dichtbij niet goed kunt zien. Als je bijziend bent draag je lenzen met een min-sterkte, als je verziend bent lenzen met een plus-sterkte. Een andere oogafwijking is astigmatisme, dit wordt ook wel een cilinderafwijking genoemd.
Gaan je ogen achteruit als je wel of geen bril draagt? Het wel of niet dragen van een bril of lenzen zorgt er niet voor dat je ogen achteruit gaan. Dit is een fabeltje en is nergens op gebaseerd.