Eenjarige zonnebloemen zijn niet winterhard. Helianthus annuus en Helianthus debilis zijn eenjarige zonnebloemen, ze sterven voor de winter helemaal af. Je kunt ze in het voorjaar opnieuw zaaien. De vaste zonnebloemen zijn wel winterhard en komen elk voorjaar vanzelf weer op.
Knip de uitgebloeide bloemen van de zonnebloem zo'n 10-15 cm af onder van de bloemstengel, wanneer deze in een pot staat. Hierdoor kunnen weer nieuwe bloemen ontstaan. Als de zonnebloem plant in de volle grond staat hoef je niks te doen bij uitgebloeide bloemen.
De zonnebloem moet hiervoor eerst gaan hangen en bruin worden. Dit doe je door de steel af te snijden of knippen. Laat vervolgens de zonnebloem nog goed drogen. Je kunt ze vervolgens eten of bewaren om volgend jaar weer te planten.
Drogen en oogsten
Zonnebloemen zijn éénjarige planten en sterven kort nadat de bloemen verdorren. Van zodra ze uitgebloeid zijn, wordt de groene achterkant van de bloem bruin. Niet veel later zullen de zaden vallen om volgend jaar opnieuw bloemen te produceren.
Zonnebloem is een éénjarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan 5℃.
Ondanks dat je ze het beste maar weinig water kunt geven, zijn zonnebloemen wel flinke drinkers. Daarom is het belangrijk het waterpeil goed in de gaten te houden, en het water regelmatig aan te vullen zodat ze nooit zonder komen te zitten, maar liever nog ververs je het water om de paar dagen.
FrankrijkIn Zuid-Frankrijk worden zonnebloemen op grote schaal geteeld. De pitten van de bloemen worden er gebruikt om zonnebloemolie uit te persen. Mangnus heeft zijn inspiratie voor zijn - zoals hij zegt - 'liefhebberij' ook uit Frankrijk gehaald.
Veeg met je hand over het hart van de zonnebloem, zodat de zonnebloempitten zichtbaar worden. De bloemknoppen leg je op een droge, goed geventileerde plek, zodat ze goed na kunnen drogen. Hierna kun je je zonnebloempitten oogsten door over de pitten te wrijven of de bloemknoppen flink te schudden.
Zonnebloemen zet je vooral in je tuin omdat je er zo vrolijk van wordt, en omdat er veel bijen en hommels op afkomen. Daarnaast zijn het prima buurplanten, onder andere voor bonen. En met de uitgebloeide bloemen en de zaden maak je weer veel vogels blij.
De potzonnebloem is een dorstige plant en heeft soms wel elke dag water nodig. Check hem dus dagelijks, maar geef geen water als de kluit nog erg nat is, want te nat is ook weer niet goed voor deze plant. Geef wekelijks een beetje plantenvoeding tijdens het gieten.
Zaden oogsten van zonnebloemen
die kun je oogsten om te gebruiken in maaltijden (wel even de harde buitenkant verwijderen), of volgend jaar opnieuw zaaien. Laat de zaden een paar dagen drogen, waarna je ze droog kunt bewaren in een papieren envelop. Maar laat altijd een paar bloemhoofden zitten.
Houd er rekening mee dat zonnebloemen graag op een plekje staan waar genoeg zon komt. Kies daarom geen plekje in de schaduw. Plant vervolgens de zonnebloemzaden op 1 tot 2 cm diepte. Zorg voor genoeg water op de warme dagen.
Ja, van alle soorten zonnebloemen kun je de pitten gewoon veilig eten. Je kunt de zaden van de zonnebloem zowel ongepeld als gepeld eten.
Om er voor te zorgen dat de zonnebloem zo groot en hoog mogelijk wordt, hebben ze als het niet regent dagelijks water nodig. Als de bovenste bladeren van je zonnebloem geel worden, kan er het volgende aan de hand zijn: De bloem krijgt te weinig stikstof (voeding) binnen. Geef de zonnebloem extra voeding.
Zonnebloemen zijn juist dorstige bloemen. Zet ze daarom in een volle vaas met warm water. Het warme water is bedoeld om de bloemen een boost te geven en slap hangen te voorkomen.
De Zonnebloem staat symbool voor liefde, zomer en zon. Deze bloem brengt dan ook letterlijk 'het zonnetje in huis.
Verpotten. Ongeveer 4 tot 6 weken na het kiemen is het tijd om de plantjes te verpotten of buiten te planten. Let op: slakken kunnen een ravage aanrichten tussen de jonge plantjes, dus houd de plantjes goed in de gaten. Zorg ook dat de zonnebloemen genoeg ruimte krijgen om te kunnen groeien, ze kunnen heel groot worden ...
Onderhoud zonnebloem
Als de Zonnebloem op een zonnige plaats staat, heeft het heel weinig onderhoud nodig. Af en toe water geven en bemesten voor een luchtige ondergrond is voldoende. De Zonnebloem hoeft niet gesnoeid te worden. Alleen dode bloemen (bij meerdere takken) eruit knippen.
Waar je misschien nog niet van gehoord hebt is de zonnebloemwortel. Hij staat vooral bekend om zijn gezonde eigenschappen. De wortels van deze zonnebloem groeien 2 tot 3 meter diep in de grond, hierdoor wordt de plant gevoed door vocht uit de diepere lagen en kan hij veel voedingsstoffen opnemen.
De zonnebloemen kunnensamen met de mais worden ingekuild als voer voor de koeien. De biodiversiteit neemt toe. In tijden van schaarste zijn de zonnebloemen voor bijen en insecten een welkome bron van stuifmeel en nectar. De langgerekte rijen zonnebloemen verbinden stukken grond met elkaar.
Het fijne van zonnebloemzaden is dat deze zowel binnen als buiten gezaaid kunnen worden. Wanneer je de zonnebloemen buiten wil zaaien, moet je een goede plek uitzoeken waar in ieder geval genoeg zon zal schijnen. Zonnebloemen gedijen het beste op een kalkrijke, voedselrijk en vruchtbare bodem.
Zonnebloemolie wordt gemaakt door de zaden van de Helianthus annuus plant (zonnebloem) te persen. Deze zaden worden koud geperst met een hydraulische draaipers, of expeller. Een zonnebloempit bevat 39% – 49% olie. Eén persing door de draaipers levert koudgeperste zonnebloemolie op.
Zet planten die slakken lekker vinden niet in de buurt van vochtige plekken zoals de composthoop. Maak barrières van kippengaas of plastic flessen, of leg knoflook, koffiedik (met cafeïne), schelpengruis, cacaodoppen of eierschalen om kwetsbare planten heen.
Zonnebloempitten gezond
Ze zijn rijk aan vezels en bevatten veel verschillende vitamines en mineralen, waaronder B-vitamines, vitamine E, ijzer, koper en selenium. Zonnebloempitten bevatten bovendien veel gezonde onverzadigde vetzuren, welke bijdragen aan het behoud van een verantwoord cholesterol.