De naam is een vertaling van het Latijnse dies Saturni, dag van Saturnus, god van de landbouw. De Franse naam samedi is afgeleid van vulgair Latijn sabbati dies (dag van de sabbat).
Sneon (en saterdei) 'zaterdag' land nu zijn Sonnabend dankt en het grootste deel van Friesland zijn sneon.
zaterdag: een vertaling van het Latijnse dies Saturni: dag van Saturnus, de god van de landbouw. Zater is een verbastering van Saturnus.
Antwoord: Officieel is het de nacht van vrijdag op zaterdag omdat de nacht altijd loopt van 24.00 tot 06.00. Zaterdag om 24.00 begint officieel de zondag, maar in de praktijk wordt dit altijd zaterdagnacht genoemd omdat de mensen vinden dat de dag afgesloten wordt met de nacht.
Zondag is genoemd naar deze dag die in de Romeinse tijd aan de zon en naar de Godin Sól of Sunna was gewijd en die in het overgrote deel van de christelijke wereld wordt gevierd als de 'dag van de Heer' (Latijn: dies domenicus, waarvan Frans: dimanche; Italiaans: domenica).
Beloken Pasen is de sluitdag van het Paasoctaaf, de achtdaagse feestperiode die begint op Paaszondag. Beloken Pasen heet in het Latijn: Dominica in albis (zondag van de witte kleren) en in het Duits: Weisser Sonntag.
Het bekendst is Laetare, de vierde zondag van de Vastentijd. Deze dag wordt ook wel halfvasten genoemd. De liturgische kleur op deze dag is (anders dan op de andere dagen van de Veertigtijd, waarop paars gedragen wordt) roze. De laatste zondag van de Veertigdagentijd is Palmpasen.
Morgen is vanuit het actuele tijdstip (het nu) de dag die hierna om 12 uur 's nachts begint. In de 24-uurstijdsindeling begint een nieuwe dag om 0:00:00 en eindigt deze om 23:59:59. Er bestaat geen 24:00, want dat moment wordt reeds met 0:00:00 (het begin van de volgende dag) aangeduid.
Zelfstandig naamwoord
(tijdrekening) de nacht van zaterdag op zondag. Tijdens zaterdagnacht gaan veel jongelui uit.
Maandag werd vernoemd naar de maan (Dies Lunae), dinsdag naar Mars (Dies Martis), woensdag naar Mercurius (Dies Mercurii), donderdag naar Jupiter (Dies Jovis), vrijdag naar Venus (Dies Veneris), zaterdag naar Saturnus (Dies Saturni) en zondag naar de zon (Dies Solis).
Paaszaterdag (Sabbatum Sanctum in het Latijn) of Stille Zaterdag is de zaterdag die volgt op Goede Vrijdag. Het is de dag voor Pasen en de laatste dag van de vastentijd en lijdensweek die voorbereidt op het christelijke paasfeest.
De naam vrijdag is afgeleid van Friia's dag. Deze Germaanse naam komt overeen met de Latijnse benaming Dies Veneris, de dag van Venus, genoemd naar de gelijknamige planeet. Deze planeet ontleende zijn naam aan de gelijknamige godin Venus. De Germaanse godin Friia beschouwde men als dezelfde godin als Venus.
zaterdag → Sabbat, Sonnabend, Samstag.
Om maar met de deur in huis te vallen: beide vormen zijn officieel Fries. Volgens de officiële spelling mag 'saterdei' net als 'sneon' worden gebruikt. 'Sneon' wordt vooral gebruikt door Klaaifriezen, en 'saterdei (of 'saterje') door Wâldfriezen.
De weekdagen zijn: maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag. De wykdagen binne: moandei, tiisdei, woansdei, tongersdei, freed, sneon en snein.
Op zondag om twaalf uur 's nachts (direct ná 23.59:59 uur) houdt de zondag dus op en begint de maandag. Het lijkt logisch om de periode die op dat moment begint en tot zes uur 's ochtends duurt, maandagnacht te noemen: 'officieel' hoort die nacht immers bij de maandag.
Nacht is het tegenovergestelde van dag. Afhankelijk van de context kan het de periode van 18:00 tot 6:00 uur betekenen, of als men het ruimer bekijkt de periode dat het donker is. Dat laatste verschilt per jaargetijde en per plek op de wereld.
Ante meridiem (Latijn voor "voor de middag"; spreek uit: ante meridiëm) is een aanduiding voor het tijdvak vanaf 12 uur 's nachts tot 12 uur 's middags.
Middernacht is het tijdstip van twaalf uur 's nachts, wanneer officieel de ene dag overgaat in de volgende (zie echter begin van de dag). In Friesland werd middernacht ook wel paardenmiddag genoemd.
Hoe noteer je een tijdstip: 12 uur, 12.00 uur of 12:00 uur? De notatie 12.00 uur heeft de voorkeur. Tussen de uren en de minuten staat een punt en daarna komt het woord uur voluit: 8.15 uur, 12.30 uur, 22.00 uur.
De Veertigdagentijd is de periode van Aswoensdag tot Pasen. Van oudsher is dit een tijd van inkeer, bezinning en gebed. We staan stil bij het lijden van Jezus én bij het lijden van onze naasten, dichtbij en ver weg.
De kerstcyclus of kerstkring is in de Rooms-Katholieke Kerk de eerste periode van het kerkelijk jaar. Deze periode begint met de eerste zondag van de advent (eind november/begin december) en duurt tot de vierde zondag na Epifanie (begin februari).