Het nest van de Europese hoornaar is gelig tot roodbruin van kleur en er zitten lichte en donkere strepen op.De vorm van het nest is vrij uniek: het wordt bedekt door schelpvormige lagen.
Het nest van Aziatische hoornaars lijkt op een bal, waarvan de ingang smal is. Bij primaire nesten is deze ingang naar beneden gericht, en bij secundaire nesten naar de zijkant. Nesten van Europese hoornaars lijken meer op een bel, met een brede opening van ongeveer 10 cm aan de onderkant van het nest.
Soms verhuizen de hoornaars niet en bouwt de kolonie het voorjaarsnest uit tot een zomernest. Zomernesten zijn bol- tot peervormig.Ze zijn lichtbruin van kleur en worden gemiddeld 50 cm breed en 70 cm hoog. De ingang van het zomernest is altijd zijdelings.
Hoornaars maken hun nest liefst in holle boomstammen, maar soms worden ook oude mierennesten of menselijke constructies zoals tuinhuizen en nestkastjes gebruikt. Voor het maken van hun nest knagen de hoornaars houtvezels (cellulose) van dood loofhout, dat ze met hun kaken vermalen tot een soort papierpap.
Meestal zijn ze te vinden in holle bomen, dicht bij de voet.Of in schoorstenen, of vogelnesten. Soms hangen nesten van de Europese hoornaar in schuren. Dan zijn ze wel min of meer bolvormig.
Er is één ding waar hoornaars absoluut niet tegen kunnen: dat je te dicht bij hun nest komt. Als dat gebeurt, kunnen ze wél heel agressief reageren. Liever blijf je op minimaal vijf meter van het nest, om een aanval te voorkomen.
Probeer voorzichtig een foto te maken van het nest en meld het via Vespawatch. De melding zal worden gevalideerd om te bevestigen of het om een Aziatische, dan wel Europese hoornaar gaat.
De Aziatische hoornaar komt van nature niet voor in Europa, maar verspreidt zich zeer snel dankzij het feit dat er nauwelijks natuurlijke vijanden zijn. In het voorjaar vliegen jonge koninginnen uit en maken zij een nest.
Een hoornaar vliegt tot 2 km ver van zijn nest. Maar in de meeste gevallen is de afstand tussen het nest en de bijenstand slechts enkele honderden meters.
De hoornaar zoekt de mens zelden op, in tegenstelling tot eerder genoemde gewone en duitse wespen, omdat zij niet afkomen op zoetigheden zoals frisdrank. De hoornaar kan echter wel agressief worden wanneer men te dicht bij het nest komt.
Een nest kan wel een doorsnee van 80 cm bereiken, waarin zich tot wel 1000 hoornaars bevinden. In het nest worden de jongen groot gebracht.
Het is heel erg belangrijk om waarnemingen van de hoornaar te melden en de nesten op te sporen, voordat de nieuwe koninginnen uitvliegen. Dus mocht je een Aziatische hoornaar zien, maak een foto en plaats deze op waarneming.nl. Het is hierbij heel belangrijk dat je een foto toevoegt voor validatie.
De Aziatische variant heeft een zwart lichaam met een enkele oranje band op het achterlijf. De poten zijn zwart met gele uiteinden en de vleugels hebben een donkerbruin tot zwarte kleur. De Europese heeft daarentegen een roodachtig bruin lichaam en een geel met zwart gestreept achterlijf.
Net als andere soorten wespen is een hoornaar kolonie of nest éénjarig. Ook als een nest meerdere jaren bewoond is betekent dit dat er ieder jaar een nieuwe koningin zich in het nest heeft genesteld. Nesten worden meestal gebouwd in boomholten of in de grond.
Er is overigens één hoornaar die wel mensenlevens in gevaar kan brengen. Dat is de Aziatische reuzenhoornaar (Vespa Mandarinia). Momenteel komt die alleen in het verre oosten voor. Maar deze soort is dus zeker niet te verwarren met de Aziatische hoornaar die nu oprukt in Nederland.
De koninginnen van de Aziatische hoornaar overwinteren dichtbij het nest waar ze in de herfst zijn uitgevlogen.
Wat zijn de kosten van het verwijderen? De kosten voor het verwijderen van een hoornaar nest ligt tussen de €60,- en €99,-. Het kost je wat geld maar dan wordt het nest wel veilig en professioneel bestreden. De kosten zijn inclusief voorrijkosten, inspectie, bestrijdingsmiddelen en btw.
Eerst worden visueel grote bomen in kaart gebracht (vaak heel veel). In weilanden zal het nest niet zitten ! Omdat de nesten vaak van vanaf de grond onzichtbaar zijn, is het zinvol te proberen vliegende hoornaars met een verrekijker te spotten en te volgen.
Wespen, horzels en hoornaars maar ook zilvervisjes, vinden de geur van kruidnagelolie zeer onaangenaam en verdwijnen snel als ze deze kruidnagel geur waarnemen. dat maakt deze olie een bekende verdrijver van insecten. U kunt de kruidnagelolie gebruiken in een verdamper of aromalamp of met een diffuser.
Zij zijn in staat om een nest te bouwen en dat kan duizenden nieuwe hoornaars opleveren. Als het lukt, probeer het beestje te vangen en in een pot te bewaren.Het beste is dan om een foto te maken en een melding te doen op Waarneming.nl.
De hoornaar vangt veel vliegen, kleinere wespen, muggen, rupsen en spinnen; indien het nest geen onmiddellijk gevaar oplevert voor mens of huisdier laat je het best gewoon met rust.
Het bestrijden van een hoornaarnest gebeurt op dezelfde wijze als bij een wespennest met poeder gif. Onder hoge druk wordt deze in het nest gespoten waarna de hoornaar het gif verspreiden doordat het achter hun vleugels blijft kleven.
De Aziatische hoornaar is op zich niet agressief naar mensen toe, maar kan net zoals alle andere wespen steken. Zeker wanneer ze zich bedreigd voelt. De Aziatische hoornaar is groter dan onze gewone wesp en dus is ook de angel groter. Dit maakt de steek pijnlijker maar niet automatisch gevaarlijker.
De hoornaar is in principe niet gevaarlijk. Door zijn grote angel zijn de steken pijnlijker dan die van een gewone wesp, toch is het gif minder krachtig en daardoor minder gevaarlijk. Een hoornaar komt niet zomaar op je af; pas wanneer je binnen vijf meter van een hoornaarsnest komt, slaat het insect alarm.