Een mee-eter (medisch: comedo, van Latijn: com: mee, edo: eten) is een ophoping van hoorn gemengd met talg in de uitmonding van het haarzakje. Ze zijn kenmerkend voor de aandoening acne vulgaris.
Hiernaast wil je niet te veel aan mee-eters ofwel comedonen zitten, want bacteriën op je vingers en beschadigingen aan de huid kunnen ervoor zorgen dat vuil zich ophoopt. Resultaat: nog meer onzuiverheden zoals puistjes en mee-eters. Pluk aan comedonen en dit kan juist een broedplaats worden voor acne.
Mee-eters ontstaan wanneer er (te veel) talg en dode huidcellen ophopen en je poriën verstoppen. Dit kan soms voor problemen zorgen, omdat het talg dan niet meer naar de oppervlakte kan komen en op een natuurlijke manier uit de huid kan vloeien.
Zelf mee-eters verwijderen is vaak erg lastig. Probeer mee-eters dan ook niet zelf uit te knijpen, ook niet met een mee eter verwijderaar! Door ze uit te knijpen met je vingernagels, beschadig je niet alleen de huid, maar verspreid je ook direct puistjes-veroorzakende bacteriën.
Mee-eters zijn eenvoudig op de huid te herkennen. Ze zijn donker en iets verhoogd. Toch zijn ze niet ontstoken of pijnlijk wanneer je erop drukt, zoals bij andere vlekjes. Mee-eters zijn een milde vorm van acne, maar kunnen wel voor stress zorgen, omdat ze een opvallende kleur hebben en vrij hardnekkig zijn!
Gebruik een comedonenlepeltje.Leg dat over de mee-eter heen, waarna je tegelijk zachte druk naar beneden uitoefent en het lepeltje naar voren duwt. Verwijder meer van de mee-eter door met een tissue over je vingertoppen zacht en gelijkmatig tegen de zijkanten van een mee-eter te drukken. Doe dit maar één keer.
Mee-eters in het kader van acne kunnen verdwijnen wanneer ook het acne verdwijnt. Maar soms kunnen mee-eters een levenslange kwaal zijn. Het regelmatig laten verwijderen met lokale methoden is dan het beste advies.
Deze verstopte poriën kunnen vaak weinig kwaad. De witte mee-eters hebben een witte kop, die vaak alleen goed te zien is wanneer de huid wordt strak getrokken. Deze mee-eters kunnen gaan ontsteken als deze er niet tijdig worden uitgehaald, waarna er een rode puist ontstaat.
UV stralen zorgen echter ook voor dat de gezichtshuid gaat verdikken waardoor er juist meer puistjes en mee-eters gaan ontstaan. Het advies is dus om zonlicht en zonnebank niet als therapie te gebruiken tegen acne.
Het lijkt misschien een gemakkelijk klusje, uitknijpen, maar die poriën waar het vuil in verstopt zit, zijn dieper dan je denkt. ' Druk uitoefenen op de huid en eraan prutsen, kan je huid enorm irriteren. Hierdoor veroorzaak je ontstekingen in het gebied waar je een mee-eter juist net hebt verwijderd.
Deze mee-eters hebben een grotere opening aan het uiteinde van je porie, die gevuld is met een propje van talg en oude huidcellen. Wanneer de talg in deze ophoping oxideert, oftewel reageert met zuurstof in de lucht, krijgt de blackhead zijn kenmerkende zwarte kleur.
Mee-eters kunnen zowel zwart als wit van kleur zijn. Het verschil zit hem in de diepte waarin de mee-eter zich bevindt. Zwarte mee-eters liggen meer op de oppervlakte van je huid. De zwarte kleur wordt niet veroorzaakt door vuil dat in de porie zit, maar door de reactie van talg op zuurstof.
Ze worden gevormd door een opeenhoping van talg, dode huidcellen, kleine haartjes en bacteriën. Deze verstopping ligt op het huidoppervlak, waardoor deze in contact komt met licht en zuurstof. Daardoor oxideert het bovenste topje van de verstopping en wordt het zwart.
Scrub je huid
Scrubben kan helpen om dode huidcellen en andere veroorzakers van verstopte poriën los te maken. Als je een VisaPure Advanced-apparaat hebt, kan het speciale borsteltje je hierbij helpen. Anders kun je ook een zachte scrub gebruiken.
Mee-eters kunnen ook op je rug ontstaan. Vaak zijn ze daar minder makkelijk te verwijderen dan op je gezicht, omdat de huid op je rug een stuk dikker is. Kies voor luchtige kleding wanneer je van de mee-eters op je rug af wilt en reinig de huid goed tijdens het douchen.
Talg is een olieachtige en wasachtige substantie dat op je huid zit. Het wordt meestal geproduceerd op je gezicht of hoofdhuid, maar het kan ook op andere plekken op je lichaam voorkomen. Je handpalmen en de onderkant van je voeten zijn uitzonderingen.
Het verschil tussen mee-eters en puistjes
Een puistje is niet hetzelfde als een mee-eter. Bij een puistje is er sprake van een ontsteking door bacteriën en bij een mee-eter is dat (nog) niet aan de hand. Mee-eters kunnen wel puistjes worden wanneer ze in aanraking komen met bacteriën.
Acne wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen. Chocolade, chips en bier zijn misschien niet goed voor je gezondheid, ze zijn niet de oorzaak van acne. Anderzijds spelen zuivelproducten en voedingswaren met een hoge glycemische index (zoals suiker en wit meel) wel een rol bij acne-uitbraken.
Het is wetenschappelijk nooit aangetoond dat je van varkensvlees puistjes krijgt. Puistjes zijn vervelend. Zeker voor jonge mensen en zeker ook als je er veel van hebt. Puistjes ontstaan doordat veranderingen in de hormonenhuishouding de talgproductie in de huid laten toenemen.
Hoe verleidelijk het ook is, zelf zwarte of witte puntjes uitduwen raden we niet aan. De kans dat je schade toebrengt aan je huid is groot. Dan eindig je met irritatie en roodheid die veel meer opvalt dan dat kleine puntje.
Wekelijks je gezicht scrubben is een goede manier om zwarte puntjes te verwijderen en je poriën schoon en open te houden. Tegelijk wordt je huid gevoed en krijgt het een gezonde gloed doordat je de doffe, vuile laag wegschrobt en er een nieuwe frisse huidlaag tevoorschijn komt.
We hebben allemaal poriën in onze huid, en daarmee kans dat ze verstopt raken. Dit resulteert in mee-eters, zo'n zwart puntje of vergrote porie. Grote poriën en mee-eters door verstoppingen komen vooral voor op onze neus, kin en voorhoofd.
Een mee-eters behandeling door een schoonheidsspecialist is de beste methode om mee-eters, acne en puistjes te laten verwijderen.
Heb je een iets minder acuut probleem ga dan aan de slag met benzoylperoxide, salicylzuur of eventueel vitamine A zuur (tretinoine). Dit kan voorkomen dat de pukkel een monsterlijke afmeting aanneemt. Ook een crème met een hoge concentratie vitamine C (rond 5%) kan helpen.