Volgens de Tora, het heiligste joodse boek, heeft God de wereld in zes dagen geschapen. Op de zevende dag rustte hij uit. Met de sabbat herdenken de joden dat. Volgens het vierde gebod van de tien geboden die het jodendom kent, moet je op sabbat rusten.
Keizer Constantijn de Grote stelde zo'n drie eeuwen na Christius de zondag als rustdag in voor zijn hele rijk. Dat de zondag een vervanging is van de rustdag, daar lopen ook de meningen over uiteen. Joden vieren nog steeds de sabbat op de zaterdag en er zijn ook christenen die de sabbat graag in ere willen houden.
Als voorbereiding van de sjabbat moet alles al klaargezet zijn voor de viering. Omdat er tijdens de sjabbat niet gewerkt mag worden, dus ook niet gekookt, staan alle levensmiddelen geheel bereid al klaar.
Het is goed om te weten dat sjabbat elke week op een ander tijdstip begint en eindigt. Deze begint namelijk een paar minuten voor zonsondergang op vrijdag en duurt tot ongeveer een uur na zonsondergang op zaterdag.
De wekelijkse viering van de sjabbat, de zevende dag, begint op vrijdagavond bij zonsondergang en eindigt op zaterdagavond bij zonsondergang. Het is een dag van rust, ter herinnering aan de zevende dag van de schepping, toen God uitrustte.
De zevende dag is een rustdag. Deze rustdag begint op vrijdagavond met een maaltijd en wordt gekenmerkt door allerlei rituelen. Het huis wordt schoongemaakt voor de sabbat.
De joden hebben dit gebod altijd trouw opgevolgd, tot op de dag van vandaag. Datzelfde geldt voor de eerste christenen, die immers ook joden waren, en voor Jezus zelf. Enkele miljoenen christenen vieren ook nu nog de sabbat als rustdag, onder andere de zevendedags-adventisten en baptisten.
Sjabbat sjalom (שַׁבָּת שָׁלוֹם): een algemene groet die gebruikt wordt bij het begin van de sjabbat.
Officiële rustdag
Na de omwenteling onder keizer Constantijn de Grote werd de zondag een maatschappelijk instituut. In 321 bepaalde hij bij wet dat de zondag voortaan in heel het Romeinse Rijk de 'dag des Heren' was waarop rust in acht moest worden genomen.
Daarnaast is er het zelfstandig naamwoord sjabbat. Het is de aanduiding voor een rustdag, bij uitstek de wekelijkse zevende dag. Andere rustdagen, die niet op zaterdag vallen – zoals de Grote Verzoendag -worden echter ook aangeduid als 'sabbat'. In het Nieuwe Testament wordt de zevende dag aangeduid als sabbaton.
Algemeen principe: het verbod op zondagsarbeid
Het is verboden werknemers 's zondags tewerk te stellen (principe van de zondagsrust). Met een " zondag " wordt bedoeld de astronomische dag, d.w.z. van 0 tot 24 uur. De bepalingen in verband met het verbod van zondagsarbeid zijn van openbare orde.
Joden bidden drie keer per dag. 's Morgens, 's middags en 's avonds. Bidden kan zowel thuis als in de synagoge. Bij het morgengebed dragen de mannen behalve hun keppeltje, ook een gebedskleed of tallith. Op werkdagen dragen strenge joden 's morgens ook twee gebedsriemen met daaraan twee kleine doosjes.
Het Jodendom ontstaat tweeduizend tot duizend jaar voor Christus. Net als bij de islam en het christendom geloven religieuze joden in één God. Die is schepper van het heelal en de god van Abraham, Isaak en Jakob. Ze noemen hem Jahweh maar spreken zijn naam nooit uit.
Spijswetten light
Landdieren: Een dier is kosjer wanneer het gespleten hoeven heeft én zijn eten herkauwt. Varkens, konijnen, beren, honden, katten, kamelen en paarden zijn niet kosjer. Maar geiten, schapen, koeien en herten wel. Vogels: Kippen, kalkoenen, eenden en ganzen zijn wél kosjer.
Andere naam voor synagoge: gebedshuis, plaats van samenkomst en van onderricht. Het woord 'sjoel' komt uit het Jiddisj en is afgeleid van het Duitse woord Schule, dat 'school' betekent.
De betekenis van de sabbat
'Gedenk de sabbatdag, dat gij die heiligt' (Exodus 20:8; zie ook LV 68:29). Het woord sabbat komt uit het Hebreeuws en betekent rust. Vóór de opstanding van Jezus Christus gedacht men op de sabbat de rustdag die God na de schepping nam. Het was een verbondsteken tussen God en zijn volk.
Dit is de dag waarvan de Hebreeuwse Bijbel zegt: “Gedenk de sabbatdag, dat gij die heiligt; zes dagen zult gij arbeiden en al uw werk doen; maar de zevende dag is de sabbat van de HEER, uw God; dan zult gij geen werk doen, . . .” (het vierde gebod, Exodus 20 vers 8-10; Deuteronomium 5 vers 12-14).
Ze zou lid zijn van een enge sekte, die der zevendedagsadventisten: strikte vegetariërs die geloven in de schepping der wereld en menen dat het eind der tijden aanstaande is.
De Davidster De Davidster of het Davidschild is het bekendste symbool van het Jodendom. Het is een zeshoekige ster die bestaat uit twee in elkaar geschoven driehoeken, het hexagram. De Davidster is genoemd naar het 'Schild van Koning David' dat hij volgens een legende droeg.
Nergens maakt de Koran gewag van de eigendomsaanspraak van moslims op het heilige land; integendeel God onthult in de Koran dat dat land voor Mozes' volgelingen bestemd is. En omdat het land van hen is volgens de Koran, mogen ze ook als enigen bepalen waar hun hoofdstad ligt.
Voor christenen is zondag de rustdag, voor moslims is dat de vrijdag en voor de joden de zaterdag. Tijdens een tournooi zijn er altijd één of meer rustdagen tussen de wedstrijden in.