U moet echter wel oppassen wanneer de plooivorming te erg wordt. Plooivorming is te erg wanneer je het leder of stof kunt oppakken en dubbel kunt neerleggen. Wanneer er meer dan twee centimeter ruimte in de dubbel neergelegde plooi zit, is de plooivorming te veel.
Het kan ook in een extreme vorm gebeuren, maar een bank hoort natuurlijk niet door te zakken. Het inzakken ontstaat doordat er bij de productie van het schuim veel lucht opgesloten wordt en deze nog moet ontsnappen.
Dé tip voor het luchtig en fluffy houden van je bank: opkloppen! Klop iedere week de kussens van je bank op door op het dikke deel van de kussens te slaan. Ook kan je met een rolbeweging of door te schudden de vulling weer luchtig maken.
Microleder is zowel een sterke als soepele stof. De dunnere onderlaag van het lederweefsel zorgt samen met de bovenlaag voor een stevig geheel. Microleder zorgt voor een verfijnd en soepel gevoel met een hoog aaibaarheidsgehalte.
Microvezelstof is een strak geweven stof, daarom is deze beter bestand tegen huisdiernagels. En nog een groot voordeel is dat deze stof gemakkelijk te reinigen is.
Een bank van leer is de beste keuze voor een hondenbezitter. De schoonmaak is het meest praktisch omdat hondenharen gemakkelijk te verwijderen zijn. Bovendien is leer van een goede kwaliteit van zichzelf sterk en bestand tegen krasjes. Het extra gezinslid mag dan ook gerust een plekje op de bank krijgen.
Gladde, geweven of laagpolige stoffen zijn ideaal voor een interieur met huisdieren. Ze krijgen minder snel haken en losse vezels, en zijn daarom minder verleidelijk voor katten die op zoek zijn naar een krabpaal.
Om een haarbal van een bank te vermijden kun je het beste gaan voor strak geweven stoffen of een lederlook of leren bank. Getextureerde, grof geweven stoffen kun je beter vermijden, omdat de haren in de draad verstrikt kunnen komen te zitten.
Eco leder bestaat voor 70% uit leer en voor 30% uit polyester. Microleer heeft dezelfde eigenschappen als echt leer, maar omdat het gecombineerd wordt met microvezel zijn er nog enkele extra voordelen ten opzichte van echt leer. Eco-leer is bijvoorbeeld altijd waterbestending waardoor vlekken veel minder kans hebben!
Nieuwe banken zijn vaak geïmpregneerd. De DWR (durable water repellent) is echter niet permanent en verdwijnt tijdens het gebruik en door het reinigen. Hierom is het aan te bevelen de bank opnieuw te impregneren. Geïmpregneerde banken blijven langer mooi en zijn makkelijker te reinigen.
De zitvlakken opvullen
Begin met het bepalen waar de bank precies is ingezakt en haal daar de hoes van de zitkussens. Vaak zie je dan een laag schuimrubber en tussenvulling. Vervang het schuimrubber of breng een nieuw laagje aan over het bestaande kussen. Zorg dat de boel goed vastgeplakt wordt, ook de randen.
Vanwege de grote diversiteit van vullingen van de kussens en het feit of de kussens aan beide zijden te gebruiken zijn, zit er nogal verschil in de prijzen. De kosten variëren daarom van € 25,00 tot € 75,00 per kussen.
Het zitcomfort van een losse bank vulling is goed en daarnaast ook zeer goedkoop. Zo kan je voor weinig geld makkelijk langer genieten van je bank. Je kunt de bank kussens opvullen met polyether vlokken of fiberfill.
De levensduur van een bank, tafel of kast is ook zeer afhankelijk van het onderhoud dat je eraan pleegt. Doorgaans ligt de levensduur van meubels tussen de 5 en 20 jaar.
Veel banken hebben als vulling "koudschuim" ook wel HR-schuim waardoor ze langer mooi recht blijven. Koudschuim heeft van nature een open celstructuur. Dit zorgt voor een aantal belangrijke comfort eigenschappen. Koudschuim kent een zeer lange levensduur waardoor kuilvorming nauwelijks voorkomt.
Levensduur van Eco leder
Lees je dat het Ecoleder vaak scheuren gaat vertonen na circa twee jaar.
De nadelen van het echte leer kun je vinden in de soms indringende geur, het verliezen van zijn glans en de gevoeligheid voor vlekken en scheuren.
Kunstleer gaat over het algemeen niet zo lang mee als echt leer en is in veel gevallen niet zo mooi als echt leer. De PVC of Polyurethaan toplaag van kunstleer is veelal niet zo flexibel als echt leer, waardoor er scheuren of barsten in kunnen ontstaan.
Als je op zoek gaat naar meubels en andere huishoudelijke artikelen, kun je materialen zoals chenille, katoen, tweed en zijde beter vermijden omdat kattennagels hier gemakkelijk in kunnen blijven haken. Het zijn fantastische stoffen die je beter kunt gebruiken voor stukken waar je kat niet bij kan.
Een lederen bank is eigenlijk de beste keus. Wie bijvoorbeeld een hoekbank van leer heeft, beschikt over een product waar niet al te snel gebruikssporen in komen. De stof is stevig, waardoor een kat er lastig halen of krassen in kan maken – als hij dat al probeert.
Je kunt genoeg planten vinden die katten niet fijn vinden ruiken zoals: ooievaarsbek, vuurwerkplant, citroenverbena, wormkruid, Pyrethrum, citroentijm, geranium, munt, kattenschrik, goudsbloemen en lavendel.
Microvezelbanken geschikt voor katten
En jij daarom dus wel. Stoffering van microvezel bestaat uit strak gebreide kleine vezels. Voor jouw harig vriendje een nachtmerrie om met zijn nagels in te hangen. Zijn krabpaal verkiest hij dan eerder dan jouw bank.
Microvezel meubels laten zich ook makkelijk reinigen met wat water en alkalivrije zeep. Ook kunt u de bekleding zo nu en dan wassen in de wasmachine. Gebruik dan een koudwaterprogramma en borstel de stof naderhand af met een zachte borstel.
Soms is lauwwarm water al voldoende om de vlek te reinigen, maar voor hardnekkige vlekken raden we je aan om een klein beetje mild afwasmiddel aan het lauwwarme water toe te voegen. Dep vervolgens met een schone, absorberende doek op de vlek totdat deze verdwijnt.