De meest voorkomende windkrachten liggen in Nederland tussen de 2 Bft (zwakke wind) en 5 Bft ( vrij krachtige wind). Windkracht 5: bladeren van bomen ruisen en kleine bomen bewegen, vuilnisbakken waaien om. Windkracht 6: dikke takken bewegen, paraplu's waaien kapot en hoeden waaien af.
Werken vanaf windracht 6 gevaarlijk
Hoewel windkracht 5 al voor extra risico's op de werkplek kan zorgen, staan in het Arbobesluit alleen grenswaarden voor werken in koud en warm weer en niet voor werken in harde wind en storm.
5: Vrij krachtige wind (29-38 km/uur) 6: Krachtige wind (39-49 km/uur) 7: Zeer krachtige wind (50-61 km/uur)
Wil je, als man, trainen om met 12.3 km/u een helling van 10% op te fietsen? Om dit vermogen te trainen kun je net zo goed: met diezelfde snelheid tegen een wind van 67 km/u (windkracht 8) fietsen, of. met de dubbele snelheid van 24.6 km/u tegen een wind van 31 km/u in (windkracht 5)
Met een aanhanger rijden tijdens windkracht 9 wordt zwaar afgeraden. Ook rijden met een caravan is onverstandig.
Voor sommigen kan windkracht 3 of 4 al te zwaar zijn voor het fietsen, anderen ervaren pas problemen bij windkracht 7 of 8. Blijf bij twijfel thuis en kies een ander moment om te gaan fietsen.
0 Bft – windstil – Rook stijgt recht omhoog en de zee is spiegelglad . 1 Bft – zwakke wind – 1 tot 3 knopen – kleine golfjes op het water. 2 Bft – zwakke wind – 4 tot 6 knopen – Kleine brekende golfjes.
Wanneer er teveel wind staat hangt onder meer af van het gebied waar je vaart, de exacte windkracht en richting, het type boot en de ervaring van de bemanning. Enkele dingen vallen ons echter wel op. Voor zeilboten is er tussen de windkracht nul en twee niet zoveel te beleven. Windkracht 3 tot 5 is ideaal.
Sowieso is het af te raden om met windkracht 6 of meer op de fiets te stappen. Windkracht 12 noemen we overigens een orkaan. De wind waait dan harder dan 117 kilometer per uur.
In het zomerhalfjaar ligt de gemiddelde windsnelheid landinwaarts tussen 10 en 13 km/uur (2-3 Bft), aan zee tussen 22 en 25 km/uur (4 Bft). In het winterseizoen ligt de gemiddelde windsnelheid een stuk hoger met 13 tot 16 km/uur landinwaarts (3 Bft) en 28 tot 31 km/uur (4-5 Bft) langs de kust.
Wat zijn de gevolgen van storm en windstoten? Windsnelheden van 75-100 km per uur zorgen voor schade, bijvoorbeeld door dakpannen die van daken waaien en takken die afbreken. Bij windsnelheden boven de 100 km per uur is het echt gevaarlijk.
De wind wordt gemeten op een mast met een anemometer. Dit instrument is in 1846 geïntroduceerd door de Ierse astronoom Thomas Romney Robinson (1792-1882). Een anemometer is een ronddraaiend molentje met drie of vier halve bollen (cups) die met stangetjes aan een draaibare as zijn bevestigd.
Windkracht 9: dakpannen waaien weg, kinderen kunnen niet blijven staan. Windkracht 10: bomen worden ontworteld, grote takken breken af, schade aan huizen mogelijk. Windkracht 11: daken kunnen wegwaaien, auto's kunnen worden omvergeworpen, flinke schade aan bossen. Windkracht 12: ernstige verwoestingen.
Ikwilvanmijnscooteraf.nl geeft tips zodat je bij harde wind ontspannen kunt rijden. Je kunt op elk moment overvallen worden door een windvlaag. Ook als je dagelijks met je scooter op pad bent kun je behoorlijk last hebben van de wind. Meestal is het pas merkbaar vanaf windkracht 6 of 7.
Volgens de schaal van Beaufort is er sprake van storm als er een 10 minuut gemiddelde windsnelheid tussen 75 en 88 km/u gemeten wordt. Een zware storm bereikt windkracht 10 en een en zeer zware storm windkracht 11. Windkracht 12 staat voor een orkaan, dit komt in ons land zelden voor.
Op een weerstation wordt onder andere de windsnelheid continu gemeten met een windmeter (anemometer), die standaard op 10 meter hoogte is opgesteld. Voor betrouwbare, en goed onderling vergelijkbare metingen, mag het windveld op een weerstation niet door obstakels (bijvoorbeeld bomen of gebouwen) beïnvloed worden.
Op Barrow Island, een eiland bij het noordwesten van Australië, werd de meest krachtige windstoot ooit ter wereld gemeten. Op 10 april 1996 trok de tropische cycloon Olivia over het eiland en haalde de wind uit naar een bizarre 408 km/uur.
Een rolsteiger mag niet gebruikt worden zodra er windsnelheden zijn gemeten boven de 14 m/s. Dit wordt aangegeven met 6 Beaufort, hierover later meer. Indien u aan het einde van de dag de stellage onbeheerd achterlaat, en er is sprake van 6 Beaufort, dan bent u verplicht om deze naar een windvrije locatie te rijden.