Geschikte soorten voor aan zeeBomen met harde bladeren en grijsbladige bomen doen het goed aan de kust. Denk bijvoorbeeld aan Hippophae en Elaeagnus maar ook de ratelpopulier kan aan de kust goed groeien. Veel lindes zijn ook bestand tegen zeewind maar deze vragen wel iets meer van de bodem. Die mag niet te arm zijn.
Buddleja davidii 'White Profusion' (Vlinderstruik)
Ben je op zoek naar een charmante tuinplant die niet bang is voor een beetje wind? Dan is Buddleja davidii 'White Profusion' (een Vlinderstruik), een fijne keuze.
Windbestuivers zijn grassen, sommige tweezaadlobbige kruiden, bomen en heesters. Deze planten kunnen massa's stuifmeel produceren. Bij windstil weer kunnen ze bospaden geel kleuren. Taxus kunnen bij windstil weer met af en toe een windvlaagje grote wolken geel stuifmeel produceren.
Om de wind in je tuin te breken kun je grote en hoge planten neerzetten. Planten vangen wind op en bieden daardoor een natuurlijk windscherm. Al is het wel belangrijk dat deze planten tegen de wind kunnen en niet snel afbreken of omwaaien. De planten moeten zachtjes kunnen meebuigen met de wind.
Wil je de bloemen en de vlinders die deze struik aantrekt liever op ooghoogte, dan moet je de plant jaarlijks drastisch snoeien. Door de snoei zal de struik ook grondscheuten vormen en in de breedte uitgroeien. Daardoor wordt jouw vlinderstruik voller, compacter en mooier.
De Vlinderstruik gedijt goed op vochtige grond, maar wateroverlast kunnen ze over het algemeen niet verdragen. Zorg voor voldoende mulch bij het planten op de grond en trap nooit in de val van te weinig water geven.
Bomen die het beste in staat zijn om naast fijnstof ook CO2 op te nemen zijn de: douglas, sneeuwbak, vlinderstruik, gelderse roos, veldesdoorn en de haagbeuk. Het is echter ook van belang om naast de boomsoort naar meerdere factoren te gaan kijken, zoals de bodem en de wijze van aanplanten.
Potten vol bloeiers
Hier een paar bloeiers die het heel goed doen in potten: Vlinderstruik, bloeit overvloedig en langdurig. Verbena, heeft purperen bloempjes en een fijn aroma, gaat lekker de hoogte in en is geliefd bij bijen en vlinders.
Sterke balkonplanten
Heb je te maken met felle zon en veel wind, kies dan voor mediterrane vaste planten, zoals lavendel (Lavandula) en rozemarijn (Rosmarinus). Ook hemelsleutel (Sedum) en muurbloem (Erysimum) zijn echte krachtpatsers.
Er zijn verschillende coniferen die goed tegen de wind kunnen. De leylandii (Cupressocyparis leylandii) wordt bijvoorbeeld opvallend snel erg hoog, maar geeft geen krimp als het wat harder waait.
Planten die tegen harde wind kunnen of wind breken
Denk bijvoorbeeld aan siergrassen. Bamboe is het perfecte voorbeeld van een plant die goed tegen harde wind kan. Daarnaast kun je bamboe ook perfect inzetten als 'groene muur'. Je plant het dan in brede plantenbakken om een windvrije hoek in de tuin te maken.
Sommige van de meest aangeplante haagplanten, zoals de taxus en de laurierhaag, zijn geen aanraders voor aan de kust. Een taxushaag kan bijvoorbeeld wel tegen de wind, maar niet tegen zout.
Wat gebeurt er als je de de vlinderstruik niet snoeit? Als je de vlinderstruik niet helemaal snoeit, zal deze op een geraamte van kale takken een tijd door kunnen groeien. De plant maakt dan wel veel minder bloemen aan en het geraamte van kale takken ziet er niet echt mooi uit.
Bemesting is nodig voor vlinderstruiken omdat het kan helpen om de bloei te bevorderen. Dit is vooral belangrijk als de grond rondom de struik erg droog is en te weinig water vasthoudt. Wanneer een plant niet genoeg voedingsstoffen uit de grond kan opnemen, kan dat de groei en bloei van de plant belemmeren.
Buddleja is een sterke struik die het best groeit op een goed doorlatende, vruchtbare grond die kalkhoudend is. Het is een heester die goed in de kuststreek groeit. De bloei zal het rijkst zijn op een beschutte, zonnige plek. Als de vlinderstruik het naar zijn zin heeft kan hij zich zelfs uitzaaien in uw tuin.
Sterke bodembedekkers die het vaak goed doen onder of in de buurt van vlinderstruiken zijn de kleine maagdenpalm (Vinca minor), de gele aardbei (Waldsteinia ternata) en het wintergroene dikkemanskruid (Pachysandra terminalis).
Een vlinderstruik planten kan het beste in het voorjaar of najaar, niet tijdens vorst. De vlinderstruik houdt van een voedingrijke, humusrijke, goed doorlatende en kalkhoudende grond. Zet deze struik niet op een zure grond, want dan kan deze geen voedingsstoffen opnemen.
Vlinderstruiken hebben een gemiddelde groeisnelheid van 20 tot 30 cm per jaar. Zij zijn daarom goed geschikt als halfhoge informele hagen.
Lavendel (Lavandula angustifolia)
Deze gekende typische grijsbladige plant doet het uistekend in kustgebieden met veel wind en kan ook goed tegen droge weersomstandigheden. Uiteraard heeft deze mediterraan plant nood aan heel veel zon dus niet geschikt voor in een tuin op het noorden.
Het beschermen bij harde wind
Zorg ervoor dat je planten beschut zijn door een heg. Verplaats daarom je planten, zodat deze niet aan de harde wind blootgesteld worden. Daarnaast kun je planten ook ondersteunen met een plantensteun. Dit is vooral bedoelt voor lange of onstabiele planten.
Onvoldoende of nog geen nieuwe wortels bij jonge aanplanten kunnen bij te veel wind/ drogere lucht de verdamping onvoldoende compenseren. - Het terugsnoeien van groenblijvende planten meteen na aanplant is niet bevorderlijk voor de groei van de wortels.