Burrata is een verse kaas, die gemaakt is van mozzarella en room. De binnenkant is heerlijk romig en dat is geweldig in combinatie met frisse cherry tomaatjes. Toegegeven: Er is redelijk veel vet in de kaas en is daardoor niet de 'gezondste' keuze.
De buitenkant van de kaas is dus mozzarella, de binnenkant is een combinatie van mozzarella en room. Qua textuur is burrata dan ook een stuk zachter dan mozzarella en hierdoor echt perfect om te serveren op een salade, krokant brood of over pasta. Zodra je burrata aansnijdt vloeit de room uit de kern van de kaas.
Kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde of verhitte melk zijn veilig om te eten. Eet geen burrata gemaakt van rauwe melk, want daar kunnen schadelijke bacteriën in zitten, zoals listeria.
Een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet teveel zout in zit, past prima in een gezond eetpatroon en zal het afvallen niet in de weg zitten. Het vetgehalte in kaas wordt aangegeven met bijvoorbeeld 45+. De minder vette kazen bevatten meer calcium.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Volgens voedingsdeskundige Celine Dejaeghere is mozzarella de gezondste optie. “Als je puur afgaat op de voedingswaarde kan je zeggen dat feta iets minder goed scoort dan mozzarella.” Die voedingswaarden zijn dan vooral de calorieën en het vetgehalte.
Burrata kopen kun je dus het beste bij het Hollands kaashuis doen! De verse burrata wordt geleverd in een bakje met vocht wat gebruikt is bij de bereiding van de kaas. In dit bakje zit 1 bolletje van 100 gram.
Burrata is simpelweg mozzarella gevuld met extra room. Ja, je leest het goed: mozzarella + room! Het prachtige kaasje komt uit Puglia (Italië) en is een ware delicatesse uit de Italiaanse keuken. Door de toevoeging van room is zowel de smaak als structuur een stuk zachter dan gewone mozzarella.
Burrata bewaren volgens voorschrift op de verpakking. Eenmaal geopend, al dan niet aangesneden binnen hoogstens twee dagen consumeren. Altijd in de koelkast bewaren (maximaal 4°).
Net als elke kaassoort heeft mozzarella een hoop gezonde eigenschappen. Kaas bevat hoogwaardige eiwitten en is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium, selenium en zink. Je moet met kaas wel in de gaten houden dat je niet te veel verzadigde vetten en zout binnenkrijgt.
De winnaar
Dat is dus nummer 1, die niet, zoals Lauretta zeker wist, van de Albert Heijn is, maar van Jumbo. Hulde! Nummer 2 is de romige Italiaanse mozzarella van Albert Heijn. Nummer 3 is de gummy mozzarella van Fresca d'oro.
Simpel gezegd is burrata een mozzarella gevuld met een mengsel van room en wrongel. Vandaar dat de binnenkant altijd zo mooi uit de kaas loopt als je hem aansnijdt.
Alledrie zijn zachte, Italiaanse kazen die worden gemaakt van koe- of buffelmelk. Buffelmelk heeft een meer uitgesproken smaak en is dan ook de holy grail als het op deze kazen aankomt. Burrata heeft een luxere reputatie dan mozzarella, maar het is niet per definitie beter.
Hoe kan je het vervangen? Je bent helemaal klaar om je lekkere gerecht te bereiden, maar dan is de burrata in geen velden of wegen te bekennen. Je kunt het product eventueel vervangen door gewone mozzarella of buffelmozzarella, al zal het resultaat dan iets afwijken (minder romig).
Door zijn romige smaak en zachte textuur is de Galbani burrata een ware delicatesse. Deze burrata bezorgt je een ware italiaanse smaakervaring. Ideaal voor een eenvoudige salade met tomaat, balsamico, basilicum en gedroogde ham. Ook heerlijk met een stukje brood en olijfolie.
Burrata is namelijk één van de meest verfijnde kaasspecialiteiten uit Puglia. Deze kaas, vanaf ca. 1920 geproduceerd in Andria (in de provincie Bari), wordt momenteel in de hele regio gemaakt en is intussen al ver buiten de Italiaanse landsgrenzen uitgegroeid tot een heuse delicatesse.
De oorspronkelijk Italiaanse mozzarella is de mozzarella di bufala vervaardigd uit de melk van de waterbuffel. Later is men ook mozzarella uit koemelk gaan vervaardigen.
Door de zachte textuur is mozzarella geen ideaal product om in te vriezen. Tijdens het invriesproces wordt het vocht uit de kaas onttrokken, ook wel bekend als schiften, waardoor er een slap of kruimelig geheel kan ontstaan. Daarom kun je beter bewerkte mozzarella in plaats van verse buffel mozzarella invriezen.
285 g. Deze heerlijke Italiaanse mozzarella bezorgt je een sensationele smaakervaring. Galbani Burrata is de smeuïgste en romigste Italiaanse kaas van koemelk.
De mozzarella die gemaakt is van koemelk heeft een gelere kleur dan de buffelmozzarella. Buffelmelk is van nature een stuk witter dan koemelk en de kaas heeft daardoor een porselein-achtige kleur.
En dat is een van de redenen dat bijvoorbeeld het Voedingscentrum adviseert om soorten te kiezen met minder zout. Hüttenkäse, mozzarella en verse geitenkaas staan in de Schijf van Vijf. Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten.
Zowel brie als camembert wordt gemaakt van koemelk. Toch heeft een van de twee een aanmerkelijk hoger vetpercentage. Aan brie wordt namelijk extra room toegevoegd, waardoor het melkvetgehalte hoger ligt en de textuur van de kaas smeuïger is.
Op basis van de producten die in dit artikel zijn genoemd zijn de gezondste keuzes wat betreft smeerkaas voornamelijk 'Milner Slankie smeerkaas naturel 20+' en 'AH Smeerkaas 20+ naturel'. Deze 20+-varianten bevatten minder (verzadigd) vet, relatief weinig suikers en veel eiwit in vergelijking met de andere varianten.