Endorfines worden aangemaakt in je hersenen (in je hypofyse en hypothalamus). Het komt vrij tijdens opwinding, lichamelijke inspanning/sport, pittig eten, liefde en sex. Deze endorfines dempen op een natuurlijke manier pijn en geven je een euforisch, sterk gevoel.
Endorfine is een door het lichaam geproduceerde opioïde peptide met pijnstillende eigenschappen die als neurotransmitter fungeert. Endorfines worden geproduceerd door de hypofyse (hypothalamus bij gewervelden) tijdens lichamelijke inspanning, seksuele opwinding, pijn, pittig eten, liefde en een orgasme.
Endorfine wordt aangemaakt als je een lange tijd veel pijn hebt. Tijdens de bevalling komt veel endorfine vrij, zodat je door kunt gaan met persen en niet opgeeft door de pijn.
De hormonen dopamine, serotonine, endorfine en oxytocine staan bekend als de gelukshormonen. Begrijpen hoe deze chemische stofjes op natuurlijke wijze worden geactiveerd, kan erg nuttig zijn. Dit is hoe je zelf de aanmaak van elk van de gelukshormonen kan uitlokken – en wat dat met je doet.
Endorfine is het belangrijkste hormoon dat zorgt voor een geluksgevoel. Endorfine heeft als eigenschap dat pijn en stress worden onderdrukt zodat er meer plaats is voor een gelukkig gevoel. Daarbij kan het ervoor zorgen dat je een gevoel van liefde en vrede ervaart.
Via de HHB-as worden adrenaline en cortisol geproduceerd en beiden hebben een pijnstillend effect. De neurotransmittervariant van adrenaline, genaamd noradrenaline, zal via de afdalende banen van het brein kunnen bijdragen aan het dempen van pijn.
Endorfines worden aangemaakt in je hersenen (in je hypofyse en hypothalamus). Het komt vrij tijdens opwinding, lichamelijke inspanning/sport, pittig eten, liefde en sex. Deze endorfines dempen op een natuurlijke manier pijn en geven je een euforisch, sterk gevoel.
Op het moment van ontspanning maak je de hormonen endorfine en oxytocine aan. Lichamelijk gezien zorgen deze stoffen, als tegenhangers van de stresshormonen (nor)adrenaline en cortisol, voor het verlagen van je spier- en bindweefselspanning en verbeteren ze de doorbloeding van spieren, huid en slijmvliezen.
Er zijn 4 soorten gelukshormonen namelijk: Serotonine, Oxytocine, Dopamine en Endorfines. Dit zegt je waarschijnlijk helemaal niks. Maar daar gaat vandaag verandering in komen.
Zoals eerder beschreven maken we serotonine aan vanuit tryptofaan. We raden daarom voeding met een grote hoeveelheid van dit aminozuur aan. Dit zijn bijvoorbeeld bananen, vis, zuivel, bruine rijst, kikkererwten, eieren, pitten, sesamzaden en noten.
Verminder stress en probeer meer te ontspannen
Stress speelt een ontzettend grote rol bij een tekort aan serotonine. Zo zorgt gepieker voor een gebrek aan slaap en jezelf te veel pushen voor uitputting — stuk voor stuk zaken die een negatief effect hebben op je neurotransmitters. Maak slaap daarom jouw prioriteit.
Oestrogeen en oxytocine
Zodra je positief onderling contact ervaart, maakt je hypothalamus extra oxytocine aan. En hoe meer oxytocine er wordt aangemaakt, hoe vrediger en aanhankelijker jij je voelt.
Oestrogeen is een verzamelnaam van 'vrouwelijke' hormonen. De belangrijkste oestrogenen zijn estriol, estradiol en estron. Oestrogeen speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de vrouwelijke geslachtskenmerken, bij het reguleren van de menstruatiecyclus en bij zwangerschap.
Dopamine is belangrijk voor verschillende hersenprocessen, zoals leren, aandacht en motivatie. Ook speelt het een rol bij verschillende aandoeningen, van migraine en misselijkheid tot de ziekte van Parkinson, ADHD en depressie.
Een eetpatroon met voldoende tryptofaan en vitamine B6 kan de serotonine niveaus verhogen en tekorten verminderen of voorkomen.
Door al die prikkels tijdens het voorspel en de seks komen er chemische stofjes vrij, zoals dopamine en endorfine. Die zorgen voor een lekker gevoel.
Knuffelhormoon oxytocine
Lichamelijk contact, van massage en seks tot zoenen, strelen en elkaars hand vasthouden activeert serotonine. Dus knuffel en zoen zoveel je kunt.
"Wel weten we dat als er iets teleurstellends of verdrietigs gebeurt, er mínder dopamine wordt aangemaakt in de hersenen, wat ervoor zorgt dat je je minder of niet blij voelt.
Het bijnierschorshormoon cortisol regelt de afbraak van verschillende eiwitten en de aanmaak van glucose. Het hormoon beïnvloedt verder de bloeddruk, het cholesterolgehalte en de werking van het afweersysteem.
Yoga, mindfullness, een braindump, muziek luisteren, wandelen, fietsen en zwemmen werken top om je lichaam en hersenen rust te geven. Genoeg slaap en gezonde voeding versterken de ontspanning van je lichaam. Slapeloosheid zorgt voor een stressgevoel en ongezonde voeding maakt lichamelijke klachten erger.
In gezonde hersenen bevinden zich grote hoeveelheden dopamine in de basale ganglia, een hersengebied dat belangrijk is voor beweging. Dit hersengebied zorgt er onder andere voor dat bepaalde bewegingen makkelijker gedaan worden, of ongewenste bewegingen juist onderdrukt kunnen worden.
Bij gebrek aan dit geluksstofje kan dat fysiek en mentaal nare gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan angst- en depressieklachten, een verminderde eetlust en minder behoefte aan seks en vrienden om je heen. Heb je voldoende serotonine, dan voel je je ook goed!
Serotonine wordt voor maar liefst 90% in de darmen aangemaakt. Hierdoor hebben je darmen, spijsvertering en de voeding die je eet een enorme invloed op hoe je je dagelijks voelt. Serotonine kan de bloed-hersenbarrière echter niet passeren. De overige 10% wordt daarom in de hersenen aangemaakt uit tryptofaan.